Vetenskapens värld om korta kvinnor och långa män

2013-10-06

Vetenskapens Värld på svt har ett nytt intressant avsnitt uppe nu om varför kvinnor är kortare än män. De tar bland annat upp teorin om att det beror på att kvinnor systematiskt fått mindre mat än män i flera olika sorters samhällen. Teorin jämförs med att man i statistik exempelvis kan se hur arbetarklassen var kortare än överklassen på 1800-talet. Väldigt intressant.

Men. I avsnittet diskuteras även vad längden hos män skulle kunna ha för nytta. Att kvinnor blir extra attraherade av långa män av någon anledning. De lyckas dock inte riktigt reda ut detta, och ingen kan ju säkert veta. Men min teori är att kvinnor attraheras till långa män för att det är ytterligare en skillnad ”mellan könen”. Människor är upplärda till att det SKA vara skillnad och att man ska tända på den, även om skillnaden är olika mellan kulturer och olika i historien. Jag tänker även att kvinnor är uppfostrade till att vara och känna sig sköra, smala, mindre kapabla än män. Alltså behöver de en man som förstärker den känslan.

En annan intressant sak med dokumentären är att de nämner att arter som är väldigt lika i storlek i djurvärlden är monogama. Och att människor är olika. Någon forskare funderar högt att ”det finns saker som tyder på att människan varit polygam en gång i tiden, att män låg med många kvinnor…”. Som om det kanske var så för flera tusen år sedan och att människan ju är monogam idag.

Här någonstans börjar man känna sig lite kallsvettig och orolig över hur mycket andra ”vetenskapliga” svar som snurrar runt där ute som är helt felaktiga på grund utav att forskare själva är väldigt trångsynta och har dålig koll. Det finns liksom ”polygama” män och kvinnor idag. Vi existerar. Så uttalandet är ju högst märkligt och oroande.

Detta får mig att tänka på när jag skrev om hbtq-jägarsamhället, en dokumentär om hur män och kvinnor attraheras av varandra på grund av naturliga saker hit och dit, som om HBTQ-personer inte existerade i dessa samhällen. Om de skulle göra det skulle nämligen forskarnas teorier omkullkastas. Så det tar man inte upp.

Ibland är det bra att tillhöra minoriteter så man blir mer normkritisk, onekligen… Man ska inte lyssna på allt forskare säger som om det vore sanning. Mycket av ”svaren” kring människan är fortfarande mest teorier och en forskare kan mycket sällan eller aldrig vara helt objektiv och frikopplad från sin kultur och omvärld.

4 kommentarer “Vetenskapens värld om korta kvinnor och långa män”

 1. Raz skriver:

  Eller så kanske det handlar om att de menar att majoriteten var polygama förut och att majoriteten numera är monogama och att det därmed har skett en växling mellan de två relations formerna.

 2. Malin skriver:

  Men… Det där polygam/monogam. Som Tanja Suhinina har förklarat för mig så är människor inte monogama nu och har aldrig varit det, inte om man ska hålla på och jämföra med andra djur i alla fall. Monogam i djurvärlden innebär att man har en partner. Punkt. En partner, som man präglas på och så är det så hela livet. Så har ju inte vi människor det. Folk är som bäst seriemonogama. Det måste vara extremt ovanligt att någon är äkta monogam. Sen finns det ju mycket strulande och otrohet bland seriemonogama. När forskare pratar om det där överhuvudtaget blir det konstigt därför. (Suhinina refererade till en självhjälpsbok om relationer, där just det där togs upp som ett faktum, att ”människan är ett monogamt djur”.)

 3. ling0n skriver:

  Malin: Nej det är ju min åsikt också. Om det förekommer hos människor så är det liksom mänsklig natur och det vet vi att det gör så det är märkligt när forskare pratar om det som om det inte existerade idag.

 4. Vittu-Pelle skriver:

  Uppfostras kvinnor till att dras till långa män, eller är de kanske programmerade till det rent biologiskt? Om de blev uppfostrade till det, vems fel är det då? Detta tabula-rasa-tänket börjar bli tröttsamt. Är det männens fel att kvinnor har de sexuella preferenser de har? Jag som ”antifeminist” under medellängd hade inte haft något emot ifall kvinnor drogs till just mig och min längdklass, men så är ju inte fallet? Hur förtrycker jag kvinnor så att de börjar föredra min längd? Bisarrt egentligen att frågan ens ställs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *