Verfolgt/Punish Me (femdomfilm)

2014-02-27


Bdsmfilm. Oj vad svårt det är att hitta något på det temat som inte är tacky. Speciellt om man letar efter filmer med dominanta kvinnor och undergivna män. Det blir lätt mycket läder, lack, piska och klackskor. Inte min bdsm direkt. Men, jag har hittat en spelfilm som jag tycker är riktigt bra och fin!

Vid första anblick kan det låta lite klyschigt med ”fångvaktaren och fången”-temat, att den dominanta i sammanhanget är den äldre av dem två, och att den dessutom är tysk till råga på allt! Men. Den är svartvit, snygg, och… annorlunda.

Verfolgt (från 2006, 87 min, skriven av Susanne Billig, regisserad av Angelina Maccarone) handlar om Elsa, en 50-årig kvinna i ett avdomnat tjafsigt äktenskap som arbetar som övervakare, där hon en dag får i uppgift att ta hand om Jan, en 16-årig pojke med strulig bakgrund.

Ganska snabbt men nästan omärkbart utvecklar sig en ovanlig, komplicerad och förbjuden relation, där han genom att gång på gång känslomässigt kasta sig mot henne, försöker ge sig själv och sin undergivenhet till henne, och öppnar dörren till en dominant sida hos henne som hon inte visste om att hon hade.

Jag är kär i den här filmen. Jag är kär i dem. Jag är kär i deras relation. Kostja Ullmann och Maren Kroymanns fantastiska skådespelarinsatser gör att filmen känns realistisk och långt ifrån konstlad. Den innehåller heller inte några löjliga ”bdsm-attiraljer”, krystade barska kommandon eller överdrivet våld. Regissören Angelina Maccarone väljer vinkel och ljus med en sådan precision att varenda minut av huvudrollernas scener tillsammans kan bli ett vackert foto i sig. Överflödiga repliker väljs bort till förmån för talande blickar och kroppsrörelser. Maktobalansen är smakfullt och subtilt skildrad, precis så som jag vill ha den.

Filmen är också ett fantastiskt exempel på hur det kan gå till vid den första kontakten med bdsm, förälskelsen man känner inte bara till en person, utan en företeelse, en stämning som svävar ovanför den vanliga världen och lägger ett rosaskimrande lock ovanpå den grå vardagen. Man märker det i hur Elsa försöker vara vanlig hustru och sköta sitt yrke, hur Jan försöker vara vanlig tonåring som umgås med kompisar och ligger med någon tjej som sagt att han är cool, men det går inte att backa när de väl börjat, världen blir platt utan det.

Jag tycker om att han är den som väljer ut henne, med en frivillig, nästan törstande undergivenhet, en så stark längtan efter att bli sedd och beskådad, och att hon med sitt ansvar både som yrkesperson och som den äldre, kämpar med sin växande nyfikenhet och lust. Jag tycker om hur vi får se att det tar tid att hitta sin dominans, sitt sätt. Hon har inget självklart över sig, utan testar, och utvecklas, precis som man gör på riktigt när man för första gången snuddar vid något sådant. Jag tycker om att det finns en värme i hennes dominans, hon bryr sig om honom, och behandlar hans undergivenhet med försiktighet och eftertänksamhet.

Det finns flera intressanta aspekter i valet av en äldre kvinna som den dominanta. Den som någon gång skådat femdomporr vet att kvinnorna ofta är unga, slanka, absolut inte rynkiga, i höga klackar och tajta kläder. De undergivna männen däremot, är oftast äldre, inte särskilt slanka, och bara… fula. En mans fantasi.

Men här, en äldre kvinna som likt en magnet drar en yngling till sig. Det väcker något slags hopp inom mig, om att även äldre kvinnor kan få yngre män, kan vara något annat än ögongodis, kan vara den som äter godiset. Den sexuella dragningskraften och ditt sexliv är inte över efter att du fyllt 30, 40, eller 50. En relation där kvinnan är den som vet bäst och vet mest, är den som är rationell och får ta de jobbiga besluten, medan mannen bara är sådär härligt ung, naiv och vacker. Alla känner till the male gaze, men här får vi kanske äntligen se the female gaze. Hans kropp, hans stön, hans gråt är till för mig, till för min blick, min njutning.

Om du gillar diskbänksrealism, stillsamt drama, och letar efter en alternativ ickeklichéartad femdomfilm så är det här filmen för dig. Se den. Jag tror inte att du kommer ångra dig. Och gör du det så fick du i alla fall se lite naken mansrumpa!

 

Än så länge så finns filmen upplagd på youtube, men som de flesta filmlänkar så kommer den väl att tas bort. Den bör dock inte vara allt för svår att hitta på en olaglig nerladdningssajt nära dig!

När vi ändå är inne på temat, glöm inte vår svenska kanske bästa motsvarighet till Verfolgt, den klassiska Lust Och Fägring Stor, med Sveriges största pojkdröm, Johan Widerberg som ung skolpojke (även känd från Ebba och Didrik, där han ju för övrigt också faller för en äldre kvinna) och Marika Lagercrantz som lärarinna! Dock inte lika bra skådespeleri som i Verfolgt, och manskroppen är inte lika mycket i fokus, men den är rar i alla fall, och bjuder på lite kittlande förbjudenhet om man nu råkar gilla det.

 

Sådärja! Två fina filmer att se med en femdomtvivlande partner. Ha det så treeevligt

En kommentar “Verfolgt/Punish Me (femdomfilm)”

  1. Undrar vem du är intressanta inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *