Varför kollar blodgivarcentralen bara Hb?

2013-07-04


Har just avslutat ett ganska irriterande telefonsamtal med en sjuksköterska på blodgivarcentralen. Jag brukar ge blod. Jag är kvinna och vegan sedan 12 år tillbaka (och alltså därmed i typisk riskzon för att få järnbrist), men har alltid haft väldigt bra Hb-värden på alla tester jag gjort. Jag har aldrig tagit järntabletterna som de erbjuder efter blodgivningen, eftersom jag inte gärna tar piller i onödan. Jag upplever heller inga som helst symptom på någon form av järnbrist.

Att bara testa Hb-värdet ger inte tillräckligt bra indikationer på hur det ser ut i ens järndepåer, och många blodgivare har brist där, trots järntabletterna, därför skulle jag nu vilja kolla mina järndepåer, för att verkligen vara på den säkra sidan. Detta gör de dock inte på rutin, och kommer heller inte göra det om jag specifikt ber om det, trots rekommendationer från ny forskning. Så om jag vill skänka blod nu och inte riskera att göra det med dåliga järndepåer så måste jag alltså istället för att få testet gratis, gå till en vårdcentral och betala för testet. För att kunna göra en solidarisk handling. Detta irriterar mig. De kan alltså göra testet på blodgivarcentralen, men kommer inte göra det, om jag inte ljuger om att jag har symptom som tyder på järnbrist. Korkat, inte sant? Hatar när vården inte är uppdaterad med de senaste forskningsrönen.

2 kommentarer “Varför kollar blodgivarcentralen bara Hb?”

  1. Meow skriver:

    Dom brukar inte testa Hb-värdet automatiskt i Sverige? o________0 weird

  2. ling0n skriver:

    Jo, men de kollar som sagt bara Hb, såvida man inte har speciella anledningar att kolla depåerna också. Fast man borde kolla depåerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *