Varför en julkalender med objektifierade män?

2013-12-25

Så, julkalendern är slut. Som jag skrev i starten så vill jag montera ner myten om den vackra kvinnokroppen. Men det hela sträcker sig förstås längre än så. Det handlar inte bara om snygga manskroppar eller kvinnokroppar. Det handlar om kroppar och vilka mänskliga beteenden som förväntas komma med de kropparna och vad de bilderna gör med oss. Jag tror att det som händer i samhället smittar av sig på människors sexliv och tvärtom, sexet smittar definitivt av sig på samhället.

Vi är så vana vid att se manskroppar och kvinnokroppar ihopkopplade vissa beteenden att en del (kanske majoriteten av alla) människor tror att dessa beteenden har en biologisk orsak. Trots att de skiftar både mellan kulturer och tidsperioder. Det börjar bli tröttsamt.

Vi måste sluta kalla mänskliga beteenden för manliga och kvinnliga och istället tala om vad vi egentligen menar, som till exempel passiv, aktiv, dominant, undergiven, söt, ful, mjuk, hård, tuff, fjantig, och så vidare. För kallar vi en man feminin, även om man skulle mena det på ett positivt sätt, så cementerar det bilden av att det han gör och är egentligen är något som är ”onaturligt” (som att det fanns något naturligt, mer naturligt) för hans manskropp. Att hans kropp inte matchar med hans beteenden. Att det han gör egentligen är något som bara kvinnokroppar gör eller ska göra. En man som är naken, passiv, mjuk, skör eller vacker är inte feminin. Han är bara just det. Naken, passiv, mjuk, skör eller vacker!

Med min kalender ville jag visa en annan bild av manskroppar där de fick andra beteenden än de vanligtvis har i media. Visa att det faktiskt är biologiskt möjligt för manskroppar att anta vackra, sköra, passiva (osv) poser. Det är inte feminint, det är mänskligt. Ibland är vi människor starka, intelligenta, roliga, ibland är vi bara snygga, sexiga, ibland är vi allting. Men det är viktigt att komma ihåg att det är mänskliga, inte manliga och kvinnliga, beteenden. Som det ser ut idag är vi halva. Halva mänsklighetens beteenden fattas oss, eftersom vi delats in i två och inte får ta del av den andra halvan.

Jag tänker att den här kalendern haft två olika målgrupper. En är hetero/bisexuella män och kvinnor som bara saknar att se något de tänder på (och förstås vara tydlig med att kvinnor kan uppskatta visuell stimulans). Den andra är hetero/bisexuella män och kvinnor som känner att de fastnat i en sexuell roll, och kanske en social roll, som vill och behöver få inspiration och stöd till något nytt.

För att se passiva och/eller undergivna män handlar inte bara om att äntligen få se något man kan tända på, utan jag tänker mig även att det förhoppningsvis kan starta en tankeprocess hos vanligtvis passiva/undergivna kvinnor att fundera över sin roll i sex och livet i stort när de är tillsammans med män. Vad händer med en passiv kvinna när hon råkar på en passiv man som väntar på någon annans agerande? Som kräver att hon måste agera för att något ska hända? Som utelämnar sin kropp åt henne, som väntar på hennes betraktande? Kanske kan de skapa nya tankar, fantasier, nya begär hos kvinnor? Att önska en ny sorts man, med nya beteenden? Kan det skapa ett nytt sexuellt och socialt agerande hos kvinnor? Och vad händer med en man som ser en passiv man? Vad händer med en värld där männen antar nya beteenden i sängen?
 

Om du som följt den här julkalendern är en hetero/bisexuell man så vill jag gärna höra dina reflektioner kring varför just du följt min kalender! Om du känner att du fått ut något av den så vill jag veta vad!

4 kommentarer “Varför en julkalender med objektifierade män?”

 1. hariman skriver:

  Såg just hela kalendern, och tyckte väsentligen samtliga bilder var fantastiskt vackra. Det finns ju en hel del bilder där ute med en passiv man, men de är ändå ofta gjorda med fokus på en sexig aktiv kvinna. Här är fokus tydligt på mannen, vilket jag tyckte blev betydligt vackrare, vilket är intressant som heterosexuell man. Det blev en identifikation som var väldigt fin.
  Tack!

 2. Per skriver:

  Har med intresse följt julkalendern! Just det här, en möjlighet för män att vara objekt för kvinnors blickar har varit en käpphäst för mig ett tag. Det talas mycket om kvinnors komplexfyllda förhållande till sina kroppar och hur det är att ständigt bli objektifierad, men jag tror att samma, eller kanske egentligen rakt motsatta, fenomen finns för män. Om kvinnor i viss mån har svårt att få vara subjekt, så saknar jag som heterosexuell man nästan helt möjlighet att få vara objekt för en kvinnlig blick. Och jag tror att det är ett rätt stort problem (både för mig som man och för kvinnor som inte lärs att se män som objekt), inte minst för att alla försök från min sida genast tolkas som antingen homoerotik eller buskis. Inte för att jag har något emot att bli objektifierad av andra män (även om jag heller inte har något intresse av det), men jag saknar möjliga roller för mig som man att få vara objekt i kvinnors ögon. Inte alltid, förstås, men ibland. Jag vill ha tillgång till det språket.

  Jag tror att många män har ett komplexfyllt förhållande till sexualiteten och kroppen på grund av det här. Vi lärs att kvinnor inte är intresserade av att titta på manskroppar, att de inte tänder på visuell stimulans. Vi lärs alltså att manskroppar inte är vackra, inte är sexuella. Manlig sexualitet ses som antingen hotande, obehaglig, ful eller löjlig.

  Nu har jag i princip ABF-gubbat din blogg här (möjligen också på ett lika osammanhängande vis), men det jag vill ha sagt är att jag uppskattat julkalendern. Inte för att den har varit upphetsande, men för att det varit vackra bilder, allvarliga (ok, ibland roliga också, men inte på ett buskisvis), sensuella. De har utvecklat mitt sinne för att se dessa egenskaper hos manskroppar också. Och på ett politiskt plan tror jag att det är något vi behöver, fler objektifierade män åt både kvinnor och män.

 3. Lillem4n skriver:

  Hittade precis hit, och tycker din kalender är super! Tycker Per säger i stort sett allt jag tycker. Men en grej är också att det som ug hetro man är rätt svårt att hitta ärliga sexuella bilder på män, valda/arrangerade/favoriserade av kvinnor. I ett försök att vara ett lite trevligare visuellt objekt, är det helt enkelt svårt att hitta riktlinjer.

  Mer sånt! Tack! <3

 4. ling0n skriver:

  Jättekul att kalendern varit så uppskattad! Onekligen därför jag gjort den, att fler ska få inspiration till att se världen med andra ögon och kanske få till en förändring i sina egna liv. Det kommer absolut mer på temat i framtiden, var så säkra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *