Tv-tips till dig som gillar historia!

2013-09-04

Vill man ha något intressant, lärorikt, lättsamt och välproducerat så kan man lita på BBC. Detta tips är till dig som gillade Historieätarna och nu söker något annat nytt som är både roligt och informativt, helt enkelt jävligt feelgood (dock inte lika hipstersnyggt och spexigt som Historieätarna…).

BBC har gjort ett par underbara historiska serier med omkring sextio minuter långa avsnitt som skildrar livet på en gård under ett helt års tid vid olika tidsperioder i historien. Man får en fantastisk inblick i det hårda arbetet och den uppfinningsrikedom som krävdes bara för att överleva.

Serierna visar alltifrån hur man tog hand om djuren, till numera ganska bortglömda hantverk av olika slag, utvecklingen av jordbruksmaskiner och vilken tidssparande effekt det hade, hur man roade sig, hur man skötte hygienen, kläderna, matlagningen, återvinningen, små konstiga sidoinkomster och helt enkelt hur man löste alla de problem som dök upp på vägen som kunde hota hela ens existens, och i värsta fall sätta hela familjen på fattighuset om man hade otur.

Till skillnad mot för serier som skildrar våldsamma krig eller imperier (som är ganska så mycket manshistoria) så får man här följa det enkla vardagslivet och hur det var för vanliga människor, och i detta ingår såklart en hel del kvinnohistoria, om hur kvinnors liv såg ut, vilka sysslor och arbeten de ägnade sig åt och hur det bidrog till att männen i sin tur kunde göra sitt arbete.

Det bästa med historiska serier som dessa är att man börjar inse hur otroligt mycket arbete och slit som krävts (och krävs än idag) av andra människor för att ta oss hit där vi i västvärlden befinner oss idag, och vilken stor tacksamhet och beundran vi borde känna över det. Vi hade aldrig kommit hit utan dem!
 
Hela skiten ligger uppe på youtube:
 
Victorian Farm

Edwardian Farm

Wartime Farm

Samma programledare är tydligen också med i en serie som heter Victorian Pharmacy!

2 kommentarer “Tv-tips till dig som gillar historia!”

  1. Lii skriver:

    Låter mycket intressant. Väldigt bra med icke-krigs-historia.

  2. ling0n skriver:

    Eller hur! Det finns ju så mycket annan historia att upptäcka. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *