Tjejer som tränar ska inte ha muskler

2013-05-07

Igår satt jag och letade lite hemträningsalternativ. Mitt i alltihop hittar jag det här på hemmaträning.se:

Axellyft eller sidolyft är en viktig övning för att träna deltamuskeln och övre delen av ryggen. Förutom att denna övning hjälper dig må bättre i axlar och rygg, så är den populär för att den kan få dig att se mer bredaxlad ut. Du som är kvinna behöver inte vara rädd. Du saknar det testosteron som behövs för stor muskelvolym. Den här övningen är bra för dina axlar så kör på!

Eh, hurra?

Det är ju helt bisarrt att man på något sätt tröstar kvinnor med att de inte kan bygga muskler, för kvinnor är rädda för att se ”okvinnliga” ut. Men säg mig, om någon har fitta, och om den personen råkar bygga stora muskler, är inte det en kvinnlig sak då? Det sker uppenbarligen på den kvinnliga kroppen. Varför kan det inte bara vara okej då, om det skulle hända?

En annan artikel försöker uppmuntrande:

Nej sanningen är att om tjejer bara styrketränar och inte knaprar massa otillåtna hormontabletter kommer deras kvinnliga former att behålla och slipas till absoluta världsklass. De kommer absolut inte lägga på sig några onaturligt stora och biffiga muskler utan de ser bara ännu kvinnligare och ännu sexigare ut då deras lår, höfter, mage och axlar formas efter den kvinnliga genetikens tänkta form.

Jag kan inte på rak arm säga exakt hur många tjejer som anlitat mig som deras personlig tränare och kostrådgivare men det är alla dagar i veckan över 500st. Ingen av dessa, INGEN har blivit någon stor, biffig bodybuilder utan snarare har de fått riktigt läckra kroppar som de gärna visar upp. Är det för att vi tränat felaktigt? Är det för att vi tränat för lätt? Är det för att vi tränat för mesigt eller är det kanske för att tjejer om de tränar styrketräning faktiskt får snygga och vältränande kroppar?Självklart är det de sista alternativet.

VILKEN TUR ATT JAG BARA KAN SE SVAG MEN KVINNLIG UT. Eller vilken tur att jag som eventuellt styrketränande kvinna inte bara ska tänka på att bli stark, frisk och eventuellt snygg, utan dessutom tänka på att bli snygg på ett väldigt förutbestämt sätt, nämligen ett kvinnligt sätt

Katastrofen bara fortsätter…

Tjejer ska ha former och gärna lite muskler. Att bara svälta sig själv och ha mindre rumpa än ett spädbarn är inte bara osexigt utan det är även väldigt avtändande. En frisk kvinna med en välformad kropp är bland det vackraste som gud skapat så tjejer sluta titta på dessa sjuka ideal från hollywood för det är så fel det bara kan bli (på flera plan) och inse att killar gillar tjejer som har lite power i kroppen.

Den klassiska ”Killar gillar det här, gör därför följande…”. Uuuuh! Misslyckat på så många plan. Åååååh plantera inte sån här skit i mitt huvud… Håll käften!

 

Eller så kan man skriva som den här tjejen, på ett konstruktivt sätt:

”Tyvärr” kommer det alltid att finnas genetiska faktorer som påverkar olika individers möjlighet att påverka muskeltillväxten. Det kommer att finnas individer som verkligen har det extremt svårt att bygga någon större muskelmassa. Men personligen tycker jag ofta att den genetiska faktorn blir någonting man skyller på innan man ens har försökt. För i många fall så är det fullt möjligt att bygga muskler.

 

Men med risk för att jag kommer att skriva en hel bibel så skiter jag i det, utan går direkt på det som personligen tror är det största problemet: Många tjejer kör inte hårt nog. De lägger föööör mycket tid på fel saker och för lite saker på det som verkligen betyder någonting.

Klart slut…

Ps. Sen kan jag iofs personligen tycka att mycket muskler à la Arnold-style inte är snygg på NÅGON, men att det ska begränsas till bara tjejer är absurt.

10 kommentarer “Tjejer som tränar ska inte ha muskler”

 1. Ylva skriver:

  Jag tycker att muskler är snyggt och praktiskt i rimliga mängder, därför tränar jag i rimliga mängder. Gissningsvis är det dock mer än vad många tjejträningsråd säger.

  Håller med om att det är sjukt att kvinnor ska tänka så mycket hur de ser ut. :(

 2. Tanja Suhinina skriver:

  Haha, jaaa. Min största störobjekt med tjejer som är rädda för att bli för stora av styrketräning är att det tar faktiskt sjukt mycket tid och jobb att bli stor. Det kommer inte råka hända. Tycker man att man börjar bli för biffig finns det liksom alla möjligheter att sluta.

 3. ling0n skriver:

  Det känns som att det råder lite av en osymmetri, tjejer tränar i allmänhet för lite, medan killar är helt besatta av att få jättearmar och tjurnacke… Balans… vore något.

 4. ling0n skriver:

  Tanja: Ja, visst, men det är ju också lite tragiskt att det är en sån skräck. Hon jag länkade har nog ovanligt stora armmuskler för att vara kvinna, och det är ju synd om det är ALLA kvinnors skräck, istället för att man har en personlig smak bara: http://www.aldrigvila.se/wp-content/uploads/2012/10/9d7886921c7b11e2a3d822000a1f9be5_7.jpg

 5. L skriver:

  Ett relaterat fenomen är att, fastän kvinnor tillåts vara action-hjältar numera och vara bra på att slåss och fäktas och allt möjligt, så avbildas dom sällan med så mycket muskler som dom skulle behöva för att vara bra på det i verkligheten. Det är inte lätt att slåss om man förväntas vara smal som en vidja samtidigt.

 6. ling0n skriver:

  L: Sant! Brukar vara mycket bröst, smal midja och lite muskler!

 7. Caroline skriver:

  Jag tränar styrketräning och har hållt på i ett år 3 gånger i veckan. Nu kommer jag inte i mina jeans längre pga låren blivit så biffiga. Så att tjejer inte kan bygga stora muskler är bullshit. Och JA jag känner mig fruktansvärt okvinnlig och fruktansvärt ångerfull för att jag började träna. Jag hade inte dom rätta kunskaperna när jag började och visste inte vad det skulle göra med kroppen. Jag är fan hellre spinko än biff som tjej.

 8. ling0n skriver:

  Caroline: Vad synd att du inte kan vara nöjd med dina träningsframgångar, bara för att du är tjej. Känns ju rätt orättvist att man som tjej ska hålla sig inom någon slags perfekt och magisk gräns, tycker jag.

 9. Caroline skriver:

  Ling0n: Jag talar bara om mig själv. Jag kan visst glädjas åt andra vältränade tjejer. Vi är alla olika och föredrar olika. Däremot är det fel att påstå att tjejer inte kan bygga mycket muskelmassa.

 10. ling0n skriver:

  Caroline: Jo, men jag tror inte du skulle känna så (iaf är det inte lika troligt) om inte normen var satt som den är satt för tjejer. Alltså är det synd att styrketränade tjejer typ ska bli missnöjda om de faktiskt lyckas bli biffiga (medan det är tränande killars mål). Det var ju det hela inlägget handlade om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *