Tänk om arbetsförmedlingen förmedlade jobb?

2013-06-20

Tänk om världen såg ut så, att när det inte fanns något arbete för en människa för tillfället, så skulle man anses vara arbetsfri. Fri att göra vad man ville om dagarna, eftersom det ju ändå inte behövdes göra något särskilt. Man skulle vara inskriven på arbetsförmedlingen där ens meriter och önskemål stod nedskrivna, och när det en dag dök upp ett behov av hjälpande händer någonstans i samhället, skulle en arbetsförmedlare höra av sig och matcha den arbetsfria med arbetsplatsen. Ingen skulle gå omkring och leta efter arbete. Av någon märklig anledning ser vi det som ett problem när maskiner och effektiviseringar minskar människors jobb och gör allt fler människor arbetsfria, trots att det i allra högsta grad borde vara något positivt.

Varför arbetar vi? För att det finns något som behöver göras, så att människor kan fortsätta att leva vidare. Det är i alla fall vad det borde vara, och en gång i tiden var det nog så. Idag är det inte fullt så enkelt.

Nej istället ska vi piska oss själva, och fråga oss, vad det är vi gjort, som gör att vi inte kan få något arbete. Varför vi inte duger till något, och varför vi inte förtjänar att leva. För vi har valt att fördela våra resurser på ett väldigt besvärligt sätt, ett system som säger att du får pengar om du arbetar, så att du kan överleva. Och arbetar du inte så har du inte rätt till att leva ett fullgott liv. Trots att vi hela tiden blir bättre på att minska mänskligt arbete. Så nu pratar politikerna om att skapa jobb, så att människor ska kunna fortsätta förtjäna rätten till att leva. Snart har vi väl ”jobb” där en person gräver en grop och en annan följer efter och fyller igen den. Vips har vi skapat arbete, men har vi gjort världen bättre? Har vi hjälpt någon?

Jag är i högsta grad en solidarisk människa, så om jag ska arbeta vill jag att min energi ska gå åt till att göra världen bättre. Men det är svårt, för det finns många arbeten, speciellt lågkvalificerade, som hela tiden förstör mer än de tillför. Ibland kan det ju till och med vara bättre för världen att några inte arbetar. Man skadar världen mindre som socialbidragstagare om alternativen är telefonförsäljning som ska lura folk på saker de inte behöver (men som människor kan stå i fabrik och tillverka och få pengar för), McDonalds vars mat är både skadlig för hälsan och dödar djur i miljontals och skadar miljön, eller att stå i vapenfabrik för att göra vapen som ska döda andra människor i krig. Allt arbete är inte av godo. Allt arbete är inte konstruktivt. Att det inbringar skatt borde inte vara ett argument nog för att behålla den typen av arbeten.

En hög arbetsfrihet i samhället borde säga oss: Vi har mer tid och energi till annat nu. Vi kan dela på de arbeten som finns kvar, så det inte blir lika jobbigt, tråkigt och slitsamt att utföra allt det där viktiga som vi behöver för att kunna leva bra. Putsa bort ordet ”arbetslös” ur din vokabulär och hylla arbetsfriheten!

2 kommentarer “Tänk om arbetsförmedlingen förmedlade jobb?”

  1. Frank skriver:

    Sex timmars arbetsdag kanske skulle vara ett steg i rätt riktning?
    Arbetsfri låter ju uppfriskande!

  2. ling0n skriver:

    Visst gör det! Och självklart är 6 timmar eller mindre per dag absolut helt nödvändigt. Och medborgarlön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *