Synliggör den vackra, passiva och undergivna mannen

2013-09-30

Alla har vi hört berättelser om tjejer som haft sex de egentligen inte velat ha, men killarnas berättelser hörs inte lika ofta. Kanske för att tjejers historier om ”dåligt sex” egentligen oftast handlar mer om övergrepp. Men allt behöver ju inte vara så allvarligt som övergrepp för att vara väldigt tragiskt eller tråkigt för den som upplever det. Jag har tappat räkningen på hur många killar och män jag pratat med genom åren som aldrig haft det sex som de egentligen vill ha.

Det finns många män som känner ett stort tabu att erkänna för sig själva, för sina sexpartners och kanske sin omgivning att de egentligen inte vill vara aktiva eller dominanta i sängen. Många är de män som känner stor rädsla inför att till exempel ”grabbgänget” ska få veta. Pressen på att agera som en ”riktig man” är ständigt närvarande även om ens riktiga känslor handlar om något helt annat än vad som brukar ingå i den rollen.

Som dominant tjej har jag inte direkt något tabu att jobba emot. Det är väl räknat som ganska coolt och tufft att vara en dominant och aktiv tjej som tar för sig antar jag (på sin höjd ses man väl som en sexgalning), om än något ovanligt i offentligheten. Tjejer som tycker om att vara aktiva och/eller dominanta skulle gärna få bli fler och öppnare och deklarera vad de söker för typ av män. De undergivna killarna och männen behöver se att det finns människor där ute som vill ha dem, och som vill ha dem extra mycket just för att de är passiva och/eller undergivna. Alla tjejer vill inte ha en stereotyp man.

Att vara undergiven kille däremot är det verkligen inte många som stoltserar med, men jag hoppas innerligt att det kan bli så i framtiden. Det vore fantastiskt att se en undergiven man som står för vem han är och som vågar trotsa den manliga stereotypen. Alla män som inte längre vill vara aktiva och/eller dominanta i sängen behöver en förebild att luta sig emot, som visar att det går att leva ett liv utan skam, och att det finns alternativ.

Jag tror att skammen framförallt gäller män över 30, så det är väl lite utav en generationsfråga. Men även många yngre män i mer ”normala” miljöer känner en rädsla eller oförmåga att leva ut sin riktiga sexualitet. Utvecklingen går framåt, men det går trögt. Det är synd. För den som inte vågar stå för vem den är och berätta om vad den gillar kommer också med mycket mindre sannolikhet få uppleva det som den drömmer om.

För många är de som drömmer. Otaliga män har berättat för mig om relationer med flickvänner och andra mer tillfälliga sexpartners där de egentligen bara känt sig fel, gång på gång. I relation efter relation med passiva tjejer. Som exempelvis en situation där tjejen lagt sig naken på sängen och inväntat handling från killen, som undrar vad han egentligen förväntas göra, och som kanske egentligen hellre hade legat där själv och inväntat handling från henne istället.

Det aktiva och dominanta kommer inte naturligt för alla men det är något män tvingas lära sig för att över huvud taget få sex. Oftast börjar det redan i inledningsfasen av en ny sexuell relation där killen förväntas ta initiativ, och också tar det, för annars händer ingenting. Att tjejen skulle ta initiativet händer inte, för det är inte vad hon lärt sig. Och sedan fortsätter det på den vägen. Detta för att den klassiska manliga sexualiteten går ut på att vara aktiv och/eller dominant och att utsätta ett objekt för stimuli. Den klassiska kvinnliga sexualiteten går ut på att vara mottaglig, att vara ett objekt som reagerar på stimuli, passiv och/eller undergiven.

Notera att det inte är något fel med detta i sig, att en person är aktiv/dominant/objektifierande och den andre passiv/undergiven/objektifierad. Felet ligger i att du automatiskt tilldelas en roll utefter det kön du råkar ha och allt som oftast fastnar där.

Det finns fördelar och nackdelar med båda rollerna. Om du ska vara aktiv måste du vara påhittig, ta större ansvar och du kommer troligen inte bli lika objektifierad för ditt utseende eller dina egenskaper. Och det finns något väldigt fint och härligt i att bli sexuellt objektifierad ibland. Så jag tycker synd om alla män som aldrig fått uppleva det. Och för någon som inte är så påhittig och heller inte särskilt naturligt dominant av sig som person så blir det ett ständigt jobb att ha den rollen. En press. Allt hänger på dig.

Som outtalat passiv/undergiven hamnar du i en position där du ständigt måste förlita dig på att den andre läser dina tankar. Ibland funkar det bra och du kan ge dig hän, bara slappna av och ta emot det som ges. Men ibland kanske det kommer innebära att du utsätts för saker du egentligen inte vill, samtidigt som det ingår i din roll att vara den som njuter av det som den andre gör. Det är också en press. Speciellt om du inte lärt dig att säga till om vad du gillar och inte, vilket så ofta är fallet för tjejer.

Det finns en stor poäng i att växla mer mellan dessa lägen, det är en nyttig erfarenhet att känna hur det känns att vara passiv för någon som är aktiv, hur man får förlita sig på den andre men också ge sig hän mer, samtidigt som det är nyttigt för någon som vanligtvis är passiv att se hur mycket (roligt) jobb och ansvar det är med att vara aktiv, till exempel. Förhoppningsvis kan det bli mer variation av det här slaget i framtiden, när det inte längre är lika viktigt att vara stereotyp man och stereotyp kvinna för att anses vara sexig.

Jag vet att det finns en stor längtan där ute bland många män som önskar att få bli sexuellt objektifierade, och att vara passiva och/eller undergivna. Kanske inte alla saker och kanske inte alltid samtidigt, men något av det. Gör era röster hörda inför de som finns bland er och som tycker om er. Var inte rädda. Synliggör och lyft fram den passiva, undergivna och objektifierade mannen. Visa att han finns!

13 kommentarer “Synliggör den vackra, passiva och undergivna mannen”

 1. dean skriver:

  Mycket bra. Hoppas många läser!

 2. Frank skriver:

  Jag blir taggad av det du skriver… känner så väl igen mig!

 3. Lucka 6 | Ling0n skriver:

  […] än att bara sluta vara aktiv och dominant i raggandet och i sängen, som jag skrivit tidigare om här. Delning Taggar […]

 4. Kinkyod skriver:

  Det finns många myter kring undergivenhet, manlig som kvinnlig. I podden ”Röster från Mörka Sidan” diskuterar vi en av dom.

  http://kinkypod.com/undergivenhet-inte-gava-rfms011/

 5. P skriver:

  Det är skönt att veta att det finns människor som ser en. Tack du, denna text betydde mycket för mig.

 6. pether skriver:

  hej jag är en undgiven man på 32,jag är hema man min fru är tandläkare,hon köper alla min kläder jag har blivit uppkläd i rävpäls ich lurviga skinnstövlar nu i vinter,jag har en uppgift,det äta hand om vårt hem hon är också den som bestämer när vi har sex,hon kör med en tildo som hon ssätter på sej,jag önskar att all mäm fick prova det,

 7. loui skriver:

  Hey.
  Jag är en man som vill vara undergiven flr en dominant kvinna.
  Jag gör det personer beordrar mig oavsett vad.
  En snäll å lugn å pålitlig petson som ej får ut sina fantadier i sitt förhållande.
  Kontakta mig för spännande träff.
  Bor i sthlm.
  Loui@safe-mail.net

 8. Daniel skriver:

  Tack. Jag önskar att detta var allmän knowledge och hoppas att det blir så i framtiden.

 9. ling0n skriver:

  Tack själv Daniel, det hoppas jag också!

 10. Gudinnedyrkare skriver:

  att som man vara undergiven gentemot er, gudinnor, torde vara det mest naturliga som finns.

 11. Slickmicke skriver:

  En riktig man vill vara sin kvinnas slav! :-)

 12. Mad skriver:

  Det va intressant att se att du träffade så mycket rätt kring detta ämnet. Jag har själv valt att vara singel sedan 10 år tillbaks (är 29 nu) till följd av att det dels är extremt censurerat kring män som vill vara undergivna sin partner och dels för att ”utbudet” av kvinnor som trivs med att ta övertaget utan att tappa respekten för sin man är näst intill obefintligt.
  Tar man inte initiativet, som man, så anses man fortfarande vara feg eller lat och allmänt icke-maskulin.
  Jag är den mest maskulina och händiga människan jag vet om utan att vara en stereotyp eller ”mans-gris” förutom när det kommer till min relation med min potentiella partner, då vill jag vara undergiven, jag är dessutom 193 lång och väger 106 kg och är mycket välbyggd. Så min underkastelse är helt mitt eget val.

  Jag söker en tjej som gillar att utnyttja sitt ospecificerade övertag till att roa sig själv på min bekostnad.
  Vill hon inte städa upp i köket efter sig så kan hon bara anklaga mig för att ha stökat ner och förbjuda mig att protestera samtidigt som hon flinandes lämnar mig att städa upp röran.
  Vill hon ligga på mig när hon ser på tv så har jag inget att säga till om. Det är bara att hoppas att hon låter mig gå och pissa när jag behöver.
  Kanske tycker hon att gå omkring på mig när jag ligger på golvet är utmärkta balansövningar?
  Jag tycker bara det är ”mysigt” och roligt att en tjej behandlar mig på det viset om hon själv gillar det.

  I övrigt vill jag bara ha en ganska normal relation. Önskar bara detta inslaget av ”rollspel” som jag beskrev ovan. Detta är dock, enligt min erfarenhet extremt svårt att uppnå eller att prata om.

 13. Undergiven vaniljkille skriver:

  Mycket vacker text lin0n!

  Jag skulle vilja fråga dig om du har något tips på hur man som undergiven ska gå till väga för att hitta en partner. Det är inte direkt så att man vill skylta med detta då omgivningen kanske inte riktigt förstår eller respekterar detta. Jag känner också att jag hamnar mellan två stolar. Om vi ska ta nätet till exempel så har vi ju vaniljdejting där ett sånt här förhållande inte direkt efterfrågas. Dessutom så antas man vara öppen med hur man ser ut på sådana här sidor vilket gör att man inte är anonym om man ändå skulle försöka sig på det där.

  Å andra sidan så finns sidor som Darkside där du kan vara anonym och berätta hur du vill att ett mer annorlunda förhållande ska se ut. Men darkside är ju mer inriktat på BDSM och det känns inte som rätt forum för mig. Visst kan kinks vara spännande i viss grad men där är det ju ett väldigt stort fokus på det. Jag vill mest ha ett ömsesidigt respektfullt och kärleksfullt förhållande där hon styr och jag följer. Där hon är generös och omtänksam men samtidigt tar för sig. Jag vill passa upp henne och få henne att känna sig älskad och där hennes bekvämlighet och njutning har första prioritet vare sig vi pratar vardagsliv eller sex.

  Vart skulle du säga att jag borde söka mig och hur borde jag gå till väga?

  Väldigt tacksam för svar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *