Sanningen om avbrutet samlag som preventivmetod

2013-11-16

Avbrutet samlag är en dålig preventivmetod”. Detta är vad man brukar få höra om man frågar om hur stor risk det är att bli gravid vid ett avbrutet samlag. Jag förstår att detta är något sexualupplysare säger för att de inte vill att folk ska ägna sig åt avbrutna samlag, både för att folk kan bli gravida och få könssjukdomar givetvis. De vill att folk tar det säkra före det osäkra. Fullt förståeligt när man har ett så stort inflytande och ansvar. Men det är också lite att idiotförklara sina åhörare. Jag skulle säga att det är en hyfsad metod om valet står mellan kondom och avbrutet, då jag själv aldrig skulle använda hormoner.

Ingen metod är 100% säker, men tydligen kan avbrutet samlag vara nästan lika säkert som kondom, såvida metoden används rätt. Enligt denna tabell orsakar avbrutet samlag 4 graviditeter hos hundra fittbärare på ett år, medan kondom orsakar 2 graviditeter på 100 hundra fittbärare. Vid inkorrekt användning 18 på 100 av avbrutet samlag, och 15 på 100 med kondom. Det är inte så stor skillnad! Värt att notera är även att till exempel en korrekt använd kondom för fittbärare, ”femidom”, är osäkrare än ett korrekt avbrutet samlag!

Men det förutsätter alltså att kukbäraren drar ut i god tid, långt innan känslan av orgasm närmar sig, eftersom det ibland kan komma lite spermier alldeles innan kukbäraren faktiskt känner att hen får orgasm. Precis som att en kondom måste vara hel och behållas på under hela samlaget för att vara säker. Om kukbäraren drar ut 2 sekunder innan hen är på väg att komma är alltså inte rätt metod för ett säkert avbrutet samlag. Det gäller att kunna ha kontroll över sin utlösning.


”Försatsen kan innehålla spermier”

Nja. Det råder delade meningar om detta, men det finns flera studier som visar att försats inte innehåller spermier. Försats i sig ses i allmänhet bara som något som är till för att smörja urinröret och skapa en bättre kemisk miljö för spermierna. Men om kukbäraren fått en utlösning kort tid innan samlaget och inte sköljt ur sitt urinrör genom att kissa så kan det förekomma spermier som kommer ut tillsammans med försatsen.

As mentioned, our observations of samples of preejaculatory fluid from 10 men revealed no sperm. Since it is possible, however, that the lubricating fluid may contain spermatozoa after a recent ejaculation, it has been suggested that between multiple acts of intercourse there should be urination to flush out spermatozoa

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti…00152-0047.pdf

Tilläggas kan även att det är felaktigt att ”en spermie räcker” för att nån ska bli gravid, kukbärare som har lågt spermaantal i sin utlösning anses i regel som sterila, det krävs många för att påverka ägget att släppa igenom en, så att några få är kvar i urinröret bör heller inte ses som ett problem i allmänhet. Krävs alltså miljoner för att ägget ska reagera, i regel.

Korrekt samlag innebär med andra ord:
Kukbärare drar ut i god tid innan orgasmkänsla infinner sig
Urinröret bör vara ursköljt, det går med andra ord inte att ha samlag två gånger på raken. Jag skulle rekommendera iaf 8 timmar emellan, så urinröret verkligen blivit ursköljt.

5 kommentarer “Sanningen om avbrutet samlag som preventivmetod”

 1. Sherlock skriver:

  Jag håller med!
  Jag rekommenderar inte heller någon avbrutna samlag som preventivmetod.. iofs.
  Vi fick aldrig kondom att funka, så vi har haft sex utan i mer än 6 år.. Två barn.. Vi vet precis vilken minut de blev till och det var med vilje.
  Skulle det råka bli ett barn till så är det så det får bli. Men egentligen tror jag vi är nöjda, men kommer fortsätta utan preventivmedel. Jag är rädd för hur hormonerna skulle påverka mig, det fungerar för oss utan att vi tar reda på det.

 2. Péter skriver:

  Intressant! Jag tror dock att det betydligt lättare blir ”inkorrekt användning” med avbrutet samlag än med kondom. Dessutom är det ändå dubbelt så hög risk vid korrekt användning, det är ingen liten skillnad. Därmed inte sagt att det inte kan vara värt att veta/informeras om att det kan vara en hyfsat fungerande preventivmetod.

 3. Anonym skriver:

  Hej! Jag har haft oavbrutet samlag och han drog ut penis och strax därefter kom han, tror det kan ha rört sig om 5-10 sekunder, hur stor är risken att jag skulle kunna bli gravid?
  Får jag enbart svar här eller kommer det till min mail också? Önskar annars få svar på mail också..
  Tacksam för svar snarast!
  Mvh anonyn

 4. ling0n skriver:

  Svarar samma här som på mejlen då, ifall att fler undrar:

  Jag är ju ingen expert eller forskare eller ens yrkeskunnig på något sätt, så jag reserverar mig för att jag kan ha fel. Men vad jag läst mig till är risken större om det handlar om sekunder, just för att själva sprutandet under orgasmen kan börja tidigare än kukbäraren kan känna av, alltså innan känslan av orgasm uppstår. Drar man däremot ut fler minuter innan orgasm så är sannolikheten att graviditet uppstår mindre.

  Jag skulle säga att ett samlag där penis dras ut bara några sekunder innan är att räkna som ett ICKE korrekt avbrutet samlag, och alltså inte att räkna som en preventivmetod.

 5. SMURRE skriver:

  Jag och min flickvän använde oss av säkra perioder och de mindre säkra dagarna praktiserade vi avbrutet det fungerade jätte bra men jag var väldigt noga med att avbryta i tid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *