Så arbetet är en frälsning från kaos?

2013-08-06

I GP idag kan man hitta en artikel som hyllar arbetet och lyfter fram hur viktigt det är för människors välmående (som om vi verkligen behöver mer arbetshyllande propaganda i detta samhälle…).

Gängse önskedröm brukar annars vara att semestern ska pågå i all evinnerlighet, särskilt när ledigheten börjar lida mot sitt slut. Men att vara ledig är inte synonymt med att vara lycklig – och att börja jobba igen måste inte innebära ångest. De positiva psykologiska aspekterna med att arbeta är många.

– Rutiner och struktur är viktiga bitar för människan. Det innebär en stor trygghet och inger en känsla av att ha kontroll över sitt liv, något som många behöver, säger Gunnar Ahlborg, forskare och chef vid Sahlgrenska akademins institut för stressmedicin.

Experterna är överens om att det behövs en tids frånvaro och vila från arbetet, men de är lika överens om att jobbet är en viktig pusselbit i människors välmående.

– Att vara utan struktur kan ofta generera stress och oro, dessutom mår människor bra av att känna sig behövda, säger Gunnar Ahlborg.

Den här inställningen kring arbete är för mig inget nytt. Det är ganska vanligt att man får höra det när man pratar om hur bra det vore med basinkomst/medborgarlön. Människor som vill arbeta och skulle klättra på väggarna av att vara lediga.

Vill vi inte vara utan arbete? Det är en intressant fråga. Vore det ett problem om robotar löste allt lönearbete som finns idag? I mina ögon är det absurt att detta skulle vara något negativt. Är människor så ofattbart dåliga på att veta vad de ska göra med sin lediga tid att någon annan behöver styra dem?

För de som tycker det är skönt med rutin och struktur som någon annan tvingat på dem så undrar jag: Har du verkligen testat att ha lång ledig tid med inkomsten tryggad och haft tid att bygga dina egna rutiner och strukturer? Tid som varat längre än ett halvår, säg ett år, så att du vet att du inte behöver hetsa dig själv till att hinna med att göra allt du vill på din lediga tid. Svaret är troligtvis nej. Folk får inte den chansen idag och har ingen aning om att det faktiskt går om man har mer än några veckor på sig. De flesta har bara erfarenheten av exempelvis sommarlov, eller arbetslöshet där pressen och stressen ständigt finns i bakgrunden, eller andra situationer där man hamnat ”mellan arbeten”. Det är inte samma sak som att verkligen vara ledig.

Det tar tid att hitta sin egen struktur och sina egna rutiner. Men det går. Det går också att finna mening och känna sig behövd och träffa människor. Det kallas att leva. Till det behövs inget arbete.

Arbetet är en falsk frälsning från kaoset.

En kommentar “Så arbetet är en frälsning från kaos?”

  1. Ida skriver:

    Woooord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *