Recension av feministisk porrfilm – Female Fantasy

2016-01-07

Så, det har dykt upp en ny film på den feministiska porrhimlen. Female Fantasy. 11 minuter lång av regissörerna Alicia Hansen och Zara Kjellner. Jag vill gilla den här filmen. Jag vill kunna säga att den är bra och kunna tipsa andra feministisk-heteroporrtörstande individer om något riktigt bra, men tyvärr. Om jag ska sammanfatta filmen riktigt kort så är det väl ungefär såhär: Vit smal tjej onanerar.

Betyg: FETT UNDERKÄNT.

Hur avgör man om en porrfilm är bra? Genom att att man blir upphetsad såklart. Och möjligen att den väcker fantasier vid ett senare tillfälle. Blev jag upphetsad? Nej (fantasierna kanske kommer, vem vet). Men det är ju väldigt subjektivt, och behöver såklart inte betyda att den inte är upphetsande för andra. Och den kan ju fortfarande för all del vara feministisk, vilket ju är en viktig poäng med den här filmen. Så är den feministisk? Njaäe.

 

Så, hur avgör man om en film är feministisk då? Här skulle jag vilja börja med att ta mitt egenskapade test, Ling0ntestet, till hjälp:

1. Minst lika många och långa scener med en manlig rumpa/kuk för varje kvinnlig bröstvårta/fitta som visas (kan väl för all del lägga till ”njutande ansikte” där också)
2. … i lika tilltalande ljus/vinkel/sammanhang
3. … som inte är på skämt!

Självklart måste man inte vara totalt Hitler med sekunderna på varje del, men den här filmen kommer inte ens upp i närheten av samma antal sekunder eller minuter på varje skådespelare.

I en intervju i Verkligheten i p3 pratar skaparna om att de ville att en tjej skulle få makten att ta plats i det offentliga rummet. Det har de lyckats med till viss del. Men på ett sjukt krystat sätt.

Sedan har filmen tyvärr exakt samma problem som alla andra både vanliga och ”feministiska” porrfilmer jag sett. Ni som har läst min blogg förr får ursäkta upprepningen men: Avsaknad av fokus på manskroppen. Hans ansikte, bröstvårtor, hals, rumpa, rygg, händer, lår, KUK (!). Hans stön. VART är allt MITT ögongodis?

Jag har klippt ut scenerna med killen så ni inte missar dem (blinkar man så missar man honom, typ). Och för att tydligt visa vad som är hela problemet.

 

Lite ansikte i början, så vi vet hur han ser ut. Snygg kille!

Synd att det här typ är allt vi kommer att få se av honom i resten av filmen.

Hans rumpa blinkade förbi så fort att jag hade svårt att ens hinna klippa ut en vettig bild! Och det var ju inte det mest smickrande filmandet jag sett av en rumpa direkt. Den är säkert fin egentligen!

Oooch pyttelite av hans lår. Så lite att det är svårt att avgöra vems det egentligen är ens.

 

Resten av filmen är en kavalkad av typ följande:

 

Min spontana tanke var väl ungefär ”ÄMEN HÄRREGU kan jag få slippa se fler nakna stönande tjejer på film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1”. Alltså verkligen? I ”feministisk” porrfilm 2015? Problemet är inte feministisk porr utan att den feministiska porren inte är feministisk. Eller porrig heller för den delen. Lite som att Sovjet inte var socialism, utan en diktatur.

 

Frågorna ekar i mitt huvud.

Varför är det inte hon som suger på hans bröstvårtor?
Varför stönar inte han?
Varför filmar de inte hans ansikte när han stönar?
Varför filmar de inte mer av hans kropp?
Vad är ens poängen med den här filmen?

För den fungerar inte bra, varken som porr, feministiskt förebildsmaterial eller konst för den delen. Och det är inte skådespelarnas fel. Hur ska vi komma ifrån objektifieringen av kvinnokroppen om vi aldrig byter fokus på vem som objektifieras? De lyckas verkligen inte tänka utanför ramen för hur heterosex kan skildras, och det är så otroligt tråkigt. Ja, hon är lite subjekt också, men han då? Han är ju knappt varken eller, för han är knappt med alls! Någon måste ju vara med i bild. Låt det vara en snygg man vettja.

 

Jag kräver mer!

 

På plussidan kan jag väl säga följande:

1. De har trots allt fixat snygg kille (men utnyttjar det ju inte!).
2. Det blir några få sekunder där hon ”bestämmer” lite. Men det är ju så otroligt milt gjort att det knappt märks.

 

Och då har jag inte ens klagat på ras- och klassperspektivet som andra tagit upp, eller att det känns sjukt krystat och onödigt att de ska ha sex på en busshållplats.

PS. Och efter det här kanske några säger ”Amen göre bättre schälv då!”. Och alltså ja, gärna! Hjälp mig? Jag vill regissera porrfilm! Hur börjar man? Hur gör man? Någon snygg kille som läser detta som vill ställa upp? Haha.

PPS. Här har jag några tips på musikvideos som gör ett bättre jobb på under fem minuter. Exempelvis Marina And The Diamonds låt Heartbreaker. Mmmmmmmh.

 

Vad tyckte ni om filmen?

5 kommentarer “Recension av feministisk porrfilm – Female Fantasy”

 1. Johan Sundström skriver:

  Varmt tack för inlagan och länken! När jag såg blänkaren i nyheterna för ett tag sedan, hade jag hoppats på betydligt mer än så här; intervjun med skaparna lovade mer, och det enda litet tråkiga där jag vill minnas var att Malou som intervjuade lät litet bakåtsträvig.

  Du kanske kan ta kontakt med dem och fråga hur de gjorde, eller tipsa om dina rätt konkret hållna tips på hur man gör bättre? De har ju uppenbarligen medlen, om inte riktningen än.

 2. ling0n skriver:

  De kanske inte blir så glada över min kritik att de vill jobba med mig. ;) Men tanken har slagit mig. Får forska vidare i detta. Det svåraste blir nog faktiskt att få tag i skådisar.

 3. Andreas Landin skriver:

  ”Problemet är inte feministisk porr utan att den feministiska porren inte är feministisk. Eller porrig heller för den delen.”

  Var den tanke som slog mig också, om den porträtterar feministisk porr så vill de alltså mena att kriteriet är brist på grafisk porr (i bemärkelse avslöjande porr)? Jag tycker väl snarare att den spär på myten om att kvinnor, även om det nu var rätt random att börja ta en kille på låret vid en busshållplats, måste attraheras av mjuk, känslofullt sex porträtterat på film. Varför inte bara vända på rollerna från en ”reguljär” hårdporrsproduktion och skifta objektifieringen från kvinnan mer mot mannen?

 4. ling0n skriver:

  Ja det är ju vanligt misstag att penetration i sig skulle vara ren och skär ondska. Sen är det ju också underligt med alla inzoomningar på hennes kön men att hans helt uteblir. Vidhåller att ”straight guys for gay eyes”-porr fortfarande är ett bättre alternativ för kuksexuella fittbärare än ”feministisk” porr…

 5. Clara skriver:

  Jo, jag håller med.

  Hade varit nice att överhuvudtaget få SE hans bröstvårtor, och givetvis ännu bättre att hon sög på hans än vice versa.

  Nu framstod allt bara som tråkigt och fantasilöst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *