Överlevnadstips till ”needy” otrygg-ambivalenta personer

2018-01-28

Först och främst: Förlåt dig själv.

Såhär. Du valde inte det här. Du valde inte att bli sån här. Din uppväxt och dina erfarenheter under livets gång har gjort dig sån här. Om och om igen har du traumatiserats och trasats sönder, men med mer kunskap kan du skydda och bygga upp dig själv. Du kommer bli bättre och bättre på det. Du är inte körd, eller trasig för evigt. Även du kan bli tryggt anknuten. Men när det ibland går fel på vägen, du kanske hänger kvar lite för länge i en relation, du kanske hör av dig några gånger mer än du tänkt, eller går in i en relation med en undvikande igen: Förlåt dig själv. Känn medkänsla med dig själv, visa dig själv förståelsen att det är svårt att förändras, och att det måste få ta tid. Ta ett djupt andetag, och håll ut.

Att vara ”needy”, ”klängig”, behövande och känslosam är tydligen det fulaste som finns idag. Nästan alla dejtingtips jag någonsin läst går ut på hur du som ambivalent ska spela sval, cool och ickebehövande, så att du ska kunna locka till dig och behålla en undvikande person. Deras beteende sätter normen för vad som är okej och önskvärt. Sluta med det. Sluta köpa konceptet, för det bygger på skam, och på att det är mer rätt att vara undvikande än ambivalent. Och det är inte sant. Du ska inte skämmas mer för att du har behov.

Någonstans läste jag ”You’re only as needy as your unmet needs”. Och det är så sant för en ambivalent. I en relation med en undvikande kommer du alltid ses som orimligt behövande, fast du är helt normalt friskt och rimligt behövande, eftersom undvikande personer inbillar sig att de inte behöver någonting alls. Men det är ju helt enkelt inte sant. Varför går de då över huvud taget in i en relation?

För om undvikande inte behövde något, varför blir de, enligt forskningen, extremt sällan tillsammans med varandra? Det hade ju varit så smidigt, att vara ihop med någon som behöver lika lite som de själva, eller hur?

Men alla människor behöver. Det är en mänsklig och rimlig sak. Undvikande kan inte bli tillsammans med varandra, och de blir inte tillsammans med trygga, för trygga står inte ut med deras avståndstagande. Nej, undvikande behöver någon som känner en starkare passion och håller fast i dem, någon som är kittet i relationen, håller ihop det hela. Undvikande behöver ambivalenta. De behöver dig. Men när du börjar bli mer trygg, kommer du inte ha tålamod med att spela med på deras regler längre heller. När du beter dig mer tryggt, kommer relationen inte att hålla. För du ska inte vara hela kittet, det ska du vara tillsammans med en partner.

Men så undrar du, varför blir då inte två ambivalenta ihop med varandra, det borde ju kunna bli helt underbart, där båda vill ses jättemycket och har förståelse för närhetsbehov och så vidare? Tyvärr fungerar det inte särskilt ofta heller. Det som händer är oftast att en av personerna blir den mer undvikande, och det beror på att otrygg attraktion baseras på distans.

Som ambivalent så dras du till känslan av distans, för det är så du lärt dig att kärlek ska kännas. Du tror att du vill ha närhet, men egentligen söker du distans, och hamnar därför om och igen med undvikande, som kan ge dig det. Att komma för nära är läskigt och känns påträngande (om det är en annan ambivalent som närmar sig dig), eller så känns det bara tråkigt och gnistlöst.

Med otrygg anknytning måste man bygga om sin bild av hur kärlek ska kännas och vad kärlek är. Det där pirret i magen du letar efter, kan rätt ofta visa sig vara en stark ångest i efterhand. Vet du hur kärlek utan ångest kan kännas, egentligen? Kanske är det dags att ta reda på det och utforska nya upplevelser av kärlek.

Alla former av otrygg anknytning grundar sig egentligen i samma starka ångest och rädsla för att bli övergiven, men man har olika strategier för det. Om man vet det, och kan se utanför sig själv, att en person som triggas kommer hantera den ångesten med sin strategi, som kanske är motsatt av din, gör det lite lättare att inte ta det personligt. Det blir helt enkelt varken särskilt lätt eller bra om den enas strategi är att dra sig undan, medan den andras strategi är att söka närhet. Eller när en person växlar väldigt mycket och oförutsägbart med sin strategi. Det blir svårt att relationera. Den här ständiga dragkampen mellan närhet och avståndstagande kallas ibland för The Anxious-Avoidant Trap, läs mer om den här.

Den första bilden i det här inlägget är menat lite på skämt och lite på allvar kan man säga. Självklart är det inte hälsosamt att kräva någons fulla uppmärksamhet dygnet runt, men för en undvikande kommer till och med de grundläggande behoven att låta som att du begär hela deras värld. Därav: Lika bra att säga att du vill ha ”allt” direkt, och skrämma bort dem! Du har blivit expert på att anpassa det du säger och gör för att fånga och till viss del behålla en undvikande. Men om du ska sluta triggas så vill du ju inte det längre, eller hur? Så det bästa tricket är att sluta låtsas som att du inte har några behov. Nu är det dags att göra motsatsen! Våga vara ”jobbig” och ”krävande”! En trygg person kommer antagligen stanna, och tycka att du är helt rimlig när du vill prata om dina känslor kring relationen, ha fysisk kontakt och umgås.

Att agera tryggt är att erkänna dina behov, respektera att de är rimliga och hälsosamma att få tillfredsställda, och att kommunicera dem. Det här kommer antagligen skrämma bort en partner eller potentiell partner om den är undvikande, men vet du vad? Det är lika bra, för det kommer aldrig fungera med dem ändå. Du kommer alltid ha känslan av att vara ”för mycket” med dem. Och det vet du redan någonstans.

Konkreta saker som gjort mig mer trygg är:

1. Läsa allt jag kommer över om anknytningsteori, för att igen och igen påminna mig om vad det är som händer och varför. Läs först Vi är våra relationer av Tor Wennerberg och fortsätt gärna med Själv och tillsammans av samma författare. Lev som du vill och inte som du lärt dig av Jeffrey Young och Janet S Klosko är en riktigt bra bok för mer konkreta övningar som gynnar många med anknytningsproblem, och mer utöver det.

2. Meditation vid ”anknytningsattacker” (tillfällen då man känner hur man faller ner i en mörk spiral av katastroftankar). Det hjälper mig att bli bättre på att snabbt upptäcka ångest i kroppen och att jag faktiskt har katastroftankar just då. Det hjälper mig att se att jag är triggad, att lugna ner mig, och säga till mig själv att jag inte håller på att dö för att en relationstråd känns skör eller ostabil för tillfället. Jag läste Eckhart Tolles Lev livet fullt ut, den är bra men något flummig säkert för många, men det finns förstås mycket litteratur på ämnet, så hitta något som passar dig.

3. Att lära mig leva lycklig som singel innan jag går in i en ny kärleksrelation. Alltså. Bygg upp ett fullt liv utöver relationer. Ambivalenta är överdrivet fokuserade på relationer (medan undvikande ofta är överdrivet fokuserade på karriär). Hitta en balans, men bygg framförallt på dina intressen och dina andra relationer till släktingar, vänner, kollegor, grannar osv. Se att det finns mer kärlek att få på fler ställen, du är inte komplett ensam och kärlekslös om din nästa relation också går dåligt. Även här hjälper meditation också med tacksamhetsövningar, och att acceptera att livet förändras, och att du får ta saker mer som de kommer. Katastroftankar kommer liksom inte hjälpa. Din kärleksrelation kanske tar slut, och då har du ett väldigt bra liv i alla fall, för det har du byggt upp. Kärleksrelationen är bara en del av det, en bonus. Hela din värld kan aldrig rasa mer pga en kärleksrelation, för att den helt enkelt inte längre är hela din värld. I och med det blir det heller inte så läskigt att gå in i en relation som du kanske senare mister, utan ett äventyr på vägen som är livet. Bra va?

4. En lång lista över vad jag söker i en partner. Hur det ska kännas, hur personen ska få mig att känna mig. Forma en ny bild i huvudet av hur en trygg kärleksrelation faktiskt skulle kännas. Respektera att andra kanske också har, iaf en mental, kanske ibland omedveten, lista. Om de drar sig undan eller gör slut, analysera inte så mycket över om du gjorde något fel, om du vet med dig att du faktiskt inte gjorde något speciellt, konstatera bara att ni inte passar med varandra av någon anledning som den kanske såg tydligare än du. Det finns många andra där ute som passar dig, som du nu kan lägga fokus på istället!

5. Hänger lite samman ihop med punkt 4, men, jag har en lista över mina varningsflaggor. Vad har jag lärt mig från förut, vad ger mig en dålig känsla i magen? Lyssna på de känslorna vid tidig dejting och se dem som grundregler, som krav som ska uppfyllas, och vara mycket hårdare på det. Det kan vara t.ex. att personen ska ta initiativ ungefär lika mycket som jag, för att det gör mig tryggare och mer bekräftad, och gör den inte det så avslutar jag relationen. Kan personen inte ge mig det jag behöver så är vi inte gjorda för varandra.
Jag slösar inte längre min tid på oengagerade personer. Jag vill inte längre ”vinna över dem” och få dem att ändå gilla mig, jag tappar intresset snabbare.

6. Dejta mycket långsammare. Vi otrygga får ofta den där ”gnistan” och vips är vi i en relation, men hur bra brukar det gå? Lär känna en persons sidor ordentligt, och har du problem med att du fäster dig snabbt vid en person om du är fysisk med den – avstå tills det känns tryggare och stabilare.

7. Känn en styrka och stolthet. Du förtjänar att få dina behov uppfyllda, och den som inte är intresserad av att göra det kan dra. De behöver inte. Och du behöver inte dem. Det är inget fel i att behöva. Det är rimligt!

För dig som känner behovet att veta mer och diskutera anknytningsteori, gå gärna med i facebookgruppen Anknytningsteori!

Några bilder att spara ner och ha som skrivbordsbakgrund kanske:

22 kommentarer “Överlevnadstips till ”needy” otrygg-ambivalenta personer”

 1. Sara skriver:

  Eeeee tack! Så väldigt fint och snällt.

 2. Sofia skriver:

  Jag vill bara säga tack för det här inlägget!!! Jag läser det typ en gång om dagen, det har blivit som ett mantra. Jag vill läsa på mer om anknytningsteorin men överallt för ambivalenta står det ju ”lugna dig, spela svår” osv. så jag känner att jag knappt orkar googla det längre. Älskar därför ditt inlägg. Har också gått med i facebookgruppen!

 3. ling0n skriver:

  Så glad att höra att något jag skrivit kan hjälpa. <3 Tack så mycket för att du kommenterade!

 4. Knyttet skriver:

  Stort tack, är precis i början av en (tänkbar) relation och denna text har hjälp mig mycket. Inte minst att våga stå upp för mig själv och mina behov.

 5. Meena skriver:

  Har som någon annan också skrev läst hur en ambivalent måste sluta ”klänga” men det du skriver är ju så självklart egentligen men ändå inte.
  Jag är så imponerad över din livsvisdom.
  Det klart en måste förlåta sin natur och liksom gå hand k hand med den. Acceptera att den är den du är men varsamt lära den lite lite nytt i taget.
  Du har så jätterätt!!
  Tusen tack.
  Gråtit floder och lagt enorm energi på en undvikande otrygg man jag nu känt i ca 35 år.
  Nu ska jag försöka vända blad!
  Ursäkta ostrukturerat inlägg. Är jättetrött men också jätteglad att ha hottat detta!

 6. ling0n skriver:

  Fint att det kunde vara hjälpsamt!

 7. Fizz skriver:

  Detta passar mig som hand i handsken och har fått mig att fatta vissa saker om mig själv. Jag trodde att det var bra att jag själv lärt mig att ”chilla” i relationen och ge andrum. Relationer under nio års tid har lärt mig att det är så jag ska vara om han ska finnas kvar i mitt liv. Men vadå finnas kvar? Jag ger upp mig själv för att finnas där när han slutligen vill träffas. Jag är glad när han är här, jag är ledsen när han inte är här. Det hamnar automatiskt i första rum, och allt annat hamnar på andra plats. Jag blir förbannad i smyg… För han får inte tro att jag inte vill mer. Jag säger vad jag vill men jag får inte gensvaret jag vill ha. I det motsatta så hade jag kommit springande. Det kan man inte säga åt någon att göra… Så då säger man inte riktigt det man vill, istället.

  Ditt inlägg ger mig rätten att faktiskt bli förbannad. Förbannad för att han slösar med min tid. Ger mig hopp och håller mig på halster. Kanske är det hans sätt att hantera sin ångest som du skriver. Kanske ska jag finnas kvar, om jag älskar honom. Han är underbar på så många sätt. Men ibland måste man hjälpa sig själv, först. Kan man göra det och ändå vara kvar i relationen? Jag kan inte vara den enda som går ”ur min egen väg” för att relationen ska få det glid som jag vill att det ska ha. En ger glid, den andra stoppar glidet genom att hälla ner tjära och stockar. Det tröttar ut båda… Men han vill ju. Han är ju kvar?

  Rörigt, precis som mina känslor i relationen jag befinner mig i. Längre relation nummer 4.

 8. Niklas skriver:

  Tusen tack för detta. Är så trött på att känna mig klängig och som om jag har höga levetanskrav.

  Behövde verkligen detta idag.

 9. Karin skriver:

  Detta inlägget är guld. Så m0nga bra tips på hur jag bör ställa om mitt tänkande. Våga vara ärlig med mina känslor och lita på varningssignaler och magkänsla

 10. David skriver:

  Helt förkrossad efter att ha, vad jag trodde, hittat min livskamrat som efter någon månad vände helt, drog sig undan för att sakta försvinna. Hon har inte kunnat, velat, vågat, orkat ta ett beslut för vad hon känner. Hon vill inte träffas men vill inte säga upp kontakten helt för att hon eventuellt kommer ångra sig… Hon vill inte prata om mina frågor och funderingar över relationen, då det får henne att backa känslomässigt säger hon. Hon säger att hon förstår min oro och behovet av att prata om det men hon vill bara kunna ha ett lättsamt samtal för hon orkar inte möta mina funderingar.

  Hon har sagt att hon inte skulle klara det jag gjort nu i lite mer än en månads tid, vänta på mig ifall jag skulle behövt samma sak…

  Det du skriver här får mig att inse att detta inte är en person som kan möta mig i mitt djup och känsloliv och som aldrig egentligen gett oss en chans för något mer än en sommarflirt, det gör ont att tänka att jag vaggats in i detta.

 11. Birgitta skriver:

  Tack för ett fantastiskt inlägg. Har känt mig ledsen och gråtit hela dagen, men nu känner jag att jag äntligen ska försöka stå upp för mig själv och mina behov. Det får gå som det går. Jag överlever.
  Birgitta

 12. Anonym skriver:

  Tack för det här, verkligen!
  Har behövt den här texten i över ett år och fann den precis.
  Den här texten (och kanske nån av böckerna) får bli en liten egen ritual som jag ska läsa när katastroftankar om att bli ensam kommer.

 13. Eva skriver:

  Tack!! Så bra uttryckt!!
  När jag träffade mitt ex (sedan 4 veckor) för 2 år sedan, så var han redan tidigt så bekräftande. ”Du är så vacker”….och när jag svarade att jag verkligen uppskattade att få höra det, så sa han….”Jag vill förtjäna att vara i en tvåsamhet”.
  Fantastiskt – så hade jag inte på mina 52 år tänkt! Men det är klart man vill göra det….förtjäna att vara i en tvåsamhet.
  Sen försvann den där bekräftelsen….jag blev otrygg…och jag började känna mig som ett bekräftelse-monster. Sen är vi väldigt olika vad det gäller att vara fysiskt nära….vilket är viktigt för mig.
  Bokade och gick iväg på en timmes samtal med en terapeut om det….fast det hade kunnat kvitta. Hon hjälpte mig inte nämnvärt. För det är ju ändå såhär….jag ÄR inget bekräftelse-monster….jag vill bara helt enkelt känna mig älskad och omtyckt!
  …..kanske jag också har så svårt för att smälta det….eftersom han var så bekräftande i början…..
  Eva

 14. Jennie skriver:

  Det är inte alltid lätt att förstå sig själv och vara förlåtande. Jag försöker jobba på mig själv, men att dejta en otrygg undvikande- jäkla vad jobbigt. Att minsta lilla kommunikation, vilja att umgås för honom resulterar i att han känner att jag klänger… Det är inte kul. Men det är enligt honom endast mitt fel, han är ju perfekt!
  Jag tror inte ens att jag egentligen är ambivalent men jag blir det tillsammans med de otrygga undvikande män jag dejtat som absolut inte ger någon bekräftelse eller kärlek överhuvudtaget. Ger så mycket att läsa såna här inlägg. Förståelse och insikt. Jag vet ju iof redan att jag inte är eller bör vara ensam att dra i relationen, men du förklarar ovan lite varför det blir som det blir. Inte heller jag är ett bekräftelsemonster men tycker att någon form av daglig kontakt med någon man träffat i nästan två års tid är rimligt.
  Jag har avslutat denna relation flertalet gånger. Han kommer alltid tillbaka för någonstans har vi ju något tillsammans.. Det är upp till honom. Jag släpper honom nu, har inte tid och ork om det bara är jag som gör och vill allt i relationen.
  Men då jag har en tendens att upprepa detta och dra till mig emotionellt otillgängliga killar/otrygga undvikande så har jag gått med i Facebook gruppen för att försöka lära mig ännu mer om detta, om mig själv och se/hitta andra perspektiv :). Tack!

 15. Bertil Schröder skriver:

  Jag ambivalent gift ( numer skild) med undvikande!
  Min erfarenhet är att även undvika de initialt är och kan vara mycket lyssnade empatiska och passionerade …
  tills relationen fördjupas . Kan säkert ta olika lång tid o mitt vårt fall tog det väl 5-6 månader.
  Enligt vad jag har numer läst mig till så har givetvis undvikande behov av närhet som vi ambivalenta trängtar efter.. men som sagt när relationen fördjupas så tappar den undvikande ’ fotfästet’ och kanske även då kommer åt trauman från tidiga år som gör dom oförmögna att ge ömsesidig närhet …
  I mitt vårt fall var det skolboksmässig reaktion mellan oss.
  Jag försökte ge ännu mer och då vek hon mer undan
  Till slut blev hon även gravid … jag trodde hoppades ännu mer om en ömsesidig ’ mognad’
  Men tyvärr har detta inte skett
  Numer lever vi som skilda och jag är en närvarande pappa varje dag hämtar på dagis ( jag pensionär) så att vår dotter inte ska behöva vara på dagis 10-12 timmar
  Men överlämnandet till den undvikande mamman är forfarande kopplat till någon slags illusion om ett liv som familj

 16. L skriver:

  Tack tack tack för detta inlägg! Känner mig helt knäpp när jag dejtar. Beter mig riktigt udda. Ska läsa på mer om anknytning <3

 17. Eva skriver:

  Tack! Din text kom till mig. Och den bekräftar att jag är okey och att jag inte längre behöver eller ska anpassa mig till undvikande män. Du beskrev det så solklart, hur jag som ambivalent omedvetet vet hur jag ska fånga en undvikande man. Tack för ordet ”anknytningsattacker”. Du gav mig ett ord på något jag så ofta upplevt i mitt liv och inte fattat vad det beror på. Tack för uppmuntran i att ”Så det bästa tricket är att sluta låtsas som att du inte har några behov. Nu är det dags att göra motsatsen!” Jag känner mig bekräftad, respekterad och fylld av kraft och hopp – av din text. Tack🙏❤️

 18. The needy skriver:

  Tack för denna text! Jag har nog, efter att ha läst om otrygg ambivalent anknytning, varit sån här största delen av mitt vuxna liv. Och tyvärr har det påverkat de flesta av mina förhållanden. Jag blir bara så arg på mig själv för att jag förstör allt som kanske skulle kunna bli bra. Är nu i en ny relation, sedan ett par månader, allt är underbart och känslorna fantastiska. Men jag har upptäckt att han har ett väldigt stort socialt nätverk som han vill fortsätta att ha och jag känner mig inte inkluderad. Jag kommer inte att få plats. Och jag vill ju umgås den varannan vecka som vi har och vi inte jobbar. Men jag upplevs nog bara som klängig. Det är nog, som du skriver, lika bra att få honom att förstå att jag vill med vara inkluderad i hans liv. Går han inte med på det så han inte den rätta. Endast jag kan styra mitt liv.

 19. Gabriella skriver:

  Har suttit och skrivit av rubbet för hand- pure terapi. Ska göra en drömlista och en röd-flagg-lista nu❤️Tack snälla🙏

  Jag känner att jag kommit en bit mot en tryggare anknytning vilket gör livet väldigt mycket enklare. Men mitt “problem” är att jag inte orkat lägga tid på ett “eget liv” dvs. hitta vänner, aktiviteter och intressen som jag alltid kan ha- oavsett om jag har en partner eller inte. Jag känner mig helt enkelt inte redo för en relation, jag känner att jag inte att jag kan ge någon någonting eftersom att jag vill ge mig själv mer först. Suget efter fysisk närhet försvinner tyvärr inte med tiden och jag undrar om du har några tankar kring kk-relationer för oss med otrygg anknytning rent generellt? Tycker att jag har tydliga drag av både ambivalent och undvikande.

 20. ling0n skriver:

  Är inte en kk-relation en slags relation?

  Att ha svårt att fokusera utåt med vänner, aktiviteter etc låter väldigt ambivalent. Låter då som risken för att fastna känslomässigt även i ”bara” en kk-relation är väldigt stor, och då tar det nog ännu längre tid att få ordning på resten av ditt liv. Hade nog rekommenderat dig att fortsätta jobba på dig själv och reda ut vissa saker innan du tar sådana risker.

 21. Gabriella skriver:

  Så sant! Tack! Att må bra och ta hand om mig själv kommer att behöva vara prio ett i alla mina relationer.Och att etablera nya relationer kommer att behöva ta tid för mig och människor som inte kan ge mig den tiden eller som jag inte har förtroende för, kommer jag helt enkelt att få släppa.

  (Om du kan och vill får du gärna ta bort min översta kommentar med hela mitt namn).

 22. Malin skriver:

  Oj så träffad jag känner mig! Jag måste börja prioritera mig själv och mina behov…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *