När måste vi erkänna biologiska skillnader i hjärnan?

2013-11-11

Jag är feminist. Jag tycker mig ofta höra och se att jämställdister eller antifeminister verkar tro att feminister ”inte vill erkänna de biologiska skillnaderna mellan könen”. Detta får mig att tänka två saker, och undra en sak.

1. Frågan om det bara verkligen finns två kön är en fråga i sig, då det råder delade meningar. Många upplever sig inte vara fullständigt och självklara män eller kvinnor, varken mentalt eller rent fysiskt. Snarare att man ser det som ett könsspektrum. Det kan göra diskussionen komplicerad, när man ska utgå ifrån en skillnad mellan endast två kön.

2. Jag har aldrig stött på något feminist som förnekar (om vi då ska tala utifrån bilden att det bara finns två kön) att män generellt sett till exempel har större muskelmassa och penis och pung, och att kvinnor har livmoder och äggstockar.

Sedan tillkommer diskussionen om hur stor skillnad det är mellan män och kvinnors hjärnor och där råder det delade meningar. Antifeminister hävdar ofta att det är stor skillnad, och feminister menar att det är större variation med individer och att mycket beror på social påverkan.

Kritiken mot feminismen brukar alltså bestå i att ”vi feminister” inte tillräckligt ofta erkänner de biologiska skillnaderna mellan könen, främst de i hjärnan som jag förstått det.

Min fråga till de som inte är feminister är då:

När (i vilka konkreta situationer) blir det viktigt att vi ”erkänner skillnaderna” när det kommer till politiska eller personliga beslut? (som inte redan görs idag inom t.ex. sjukvården, där jag personligen ser det som mest relevant). Om vi nu skulle säga att det faktiskt råder en viktig biologisk skillnad mäns och kvinnors hjärnor.

3 kommentarer “När måste vi erkänna biologiska skillnader i hjärnan?”

 1. Dean skriver:

  Jag tror att biologin ”måste erkännas” när vi kommer till att förändra det samhälle vi har idag. Ingen säger längre att kvinnors hjärnor ruttnar av att läsa böcker men däremot kan man ”erkänna” eller bortse från att ”kvinnors biologi” får dem att välja att vara hemma med barnen, jobba inom vården eller tycka om att göra sig fina. När vi försöker ändra på dessa ”instinkter” för att lyfta kvinnor från samhällets botten, tex genom kvotering och delad föräldraförsäkring, är biologin ett motargument som på ytan verkar för alla individers frihet. Om min kropp skriker åt mig att föda barn och jag skulle må skit om jag fick vara ute i samhället och jobba och träffa folk istället för att stanna hemma och laga mat åt min man och byta blöjor, så vore det förstås grymt att gå emot detta starka behov. Eller? Jag är inte så säker. Ibland är vinsterna större än förlusterna när vi arbetar för att krossa könsrollerna, även om man förutsätter att vi har biologiska skillnader som man ska ”ta hänsyn till”.
  Jag känner mig som djävulens advokat här men jag tror att det är så här folk resonerar – i synnerhet är biologin ”viktig” när det kommer till kvotering. Fast egentligen brukar tesen bara vara att ” det kommer ändå aldrig gå för kvinnor vill inte dutten och män kommer aldrig att datten”. Nähä, men vi kan väl prova och se, tänker man då. Men nej se det vill de inte gå med på så det ligger nog nån könsapartheidsfetisch i botten där i alla fall.

 2. Åke skriver:

  Det är nog mest ett konstaterade; skillnader i hormoner, hjärna etc finns. Jag vet inte hur antifeminister använder det, men det är ju tveklöst ett argument i debatten om huruvida könsskillnader är 100% sociala konstruktioner eller ej, som konstruktivister gärna vill få det till. Därmed inte sagt att man inte ska ifrågasätta och motarbeta de nackdelar som följer därav; ökad våldsamhet hos män till följd av ökad testosteronproduktion, exempelvis.

 3. Mza skriver:

  Nu är jag absolut int antifeminist, men kan tänka mig typ inom industridesign, för att göra upp med otekniska-kvinnor-arketypen, i den mån den faktiskt existerar (vilket den gör och därför kallade jag det inte föreställnin eller stereotyp)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *