Några löjliga tecken på att jag är en ”foodie”

2019-01-27

Ett av de mest igenkännbara tecknen på att jag nog är en så kallad ”foodie” måste nog ändå vara att jag, varje gång man går ut och äter med mig på en restaurang eller ett kafé, antagligen får höra på hur jag klagar på hur dålig maten är, hur underkryddad, tråkig och menlös den är. Och att jag, varje gång jag bjuder på mat, ojar mig över att det inte blev exakt som jag hade tänkt mig smakmässigt. Jag är inte negativ! Jag har bara en bred kunskapsbank att utgå ifrån. Säger vi. Men bortsett från det så kommer här ytterligare några töntiga bevis!
 
Vi börjar med kryddorna, för här har det verkligen gått helt överstyr. Det är som att min hjärna verkar tänka ”Varför ha en normal mängd på kanske 5-15 kryddor hemma när du kan ha 60+?”. Den här bilden är tagen sommaren 2017 i samarbete med en vän som snällt la ut allting åt mig. Jag tänker friskt anta att de blivit fler sen dess. Jag har inte orkat lägga ut och fota dem igen. Men låt oss bara konstatera att det är löjligt många.

Här ingår exempelvis korma i både pastaform och torr form, green curry i pasta och torr form, persilja både torkad och fryst, koriander (fryst, blad, mald), wasabipulver, vitlökspulver och färsk vitlök, kardemumma (mald, urplockade kärnor och hela kärnor), paprikapulver och rökt paprikapulver, svartpeppar, vitpeppar och sichuanpeppar, två sorters örtsalt, salt med jod, salt utan jod, rosa himalayasalt och havssaltflingor OCH kala namak (salt som smakar ägg). För vem klarar sig med en sorts salt liksom. Eller tre.
 

 
Okej dags för umami! Varför ha en sorts miso när du kan ha tre? Har inte ens smakat den i lådan än. Haft den hemma i…… okej låt oss inte gå in på det!
 

 
Här är lite mer blandade grejer, men som också kan bidra med umami. Som mörk öl, paprikapuré, kapris, japansk soja och tamari, tamarind, mangosylt (okej slängde mest in den i denna ”övrigt”-kategori) och tre sorters buljong! Närmare bestämt grönsaks, svamp och umami. Glömde ta med tomatpurén, men den finns såklart också här hemma.
 

 
Men syra då? Hur ska vi skapa syra? Med vinäger. Äppelcider, vitvins och balsamvinäger. Citron när jag lyxar till det lite. Hur klarar man sig utan dem?
 

 

Men räcker det verkligen med vinäger? Inte när man är en foodie. Klart vi måste ha lime. Men i bara en form? Nä, i limebladsform, limejuiceform, inlagd form och torkad form!
 

 

Okej, låt oss gå in på sötare ting. Nämligen honung. Det här är faktiskt inte helt och hållet mitt fel.
Två av burkarna har jag fått av en vän som tillverkar sin egna (eller håller bin eller vad man nu kallar det?), en burk fick jag av pappa i julas (kuningatar hunaja, godaste jag någonsin ätit!), en burk fick jag för den var jäst när jag jobbade i en mataffär (går inte att sälja, men är ätbar, ska dock helst användas i typ brödbak eller liknande på grund av smaken). Det faktum att jag redan hade så mycket honung hemma hindrade mig förstås inte från att köpa hem ännu fler sorter.

Men, varför har jag två sorters ljunghonung, som dessutom är så dyr? För att den ena smakade som helt vanlig honung, och jag hade läst att den skulle smaka speciellt. Så jag testade en till sort. Den smakade inte heller så spexigt. Den sista är nån grekisk variant som skulle vara blommig, men den var mest supersliskig och sirapsaktig.
 

 
Så nu närmar vi oss bakningsgrejerna. Här har vi till exempel tre sorters vaniljsocker, för att jag bara köper de andra två när jag inte hittar min favorit, Dansukker! Take it from me, den är bäst. Här har vi också rivet torkat citronskal (smakade mest bittert, köp ej), salmiakpulver, lakritspulver, smörarom, bananarom, passionsfruktssirap, kondenserad kokosmjölk och sist men inte minst, inte en, utan tre olika konsistensgivare, som agar-agar, guargum och xanthangum. Ovärderliga i vegansk bakning!
 

 

Kronan på verket får bli mina tesorter. Det här ser faktiskt väldigt fjuttigt ut nu, för jag brukade ha många, många fler. Detta är efter en enorm utrensning för några månader sedan, av saker jag ändå aldrig drack. Jag dricker inte alla dessa heller. Jag tror jag var uppe i runt 30. Här hittar vi mitt favoritte från Dilmah Exceptional, ”Rose with french vanilla”. Har ännu inte stött på en enda person som inte tyckt om det. Nej, det smakar inte parfymigt som man skulle kunna tro! Vi hittar även saltlakritste (favvo nr 2), rött naturellt rooibos, grönt rooibos, chairooibos, kamomill (blä, borde ge bort den), Earl Grey, två tester av jasminte (gillade ingen av dem) och i vanliga fall brukar jag också ha ”söt citron” hemma (favvo nr3). Köpte hem earl grey no 1 två gånger och lyckades spilla gammalt blomvatten över papperspåsen två gånger, tar det som ett tecken på att earl grey som aldrig riktigt varit min grej, kanske inte ska vara min grej.
 

 
Inte i bild:
Naturell rapsolja, olivolja, sesamolja, mandelolja. Och margarin.
Karamellfärger (två sorters blå, gul och vitamin b6 för att färga självlysande neongult!).
Socker och muscovadosocker.
Vetemjöl, teffmjöl, rismjöl, tapiokamjöl, majsmjöl och potatismjöl.
Ris, hirs, quinoa, matvete och havregryn (vanliga och glutenfria för glutenfritt bak).
 

Plus antagligen tusen saker till. Phew! Det får räcka för den här gången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *