Men, varför inte kondom?!

2013-06-19

Ständigt ser jag dessa diskussioner och forumstrådar med kvinnor som frågar andra om råd. Vilket preventivmedel man ska välja, och vad andra använder. Och då avhandlas olika p-pillersorter, p-ring, p-plåster, hormonspiral, vanlig spiral, p-dator, billingmetoden och pessar men sällan eller aldrig kondom. Man kan tänka sig nästan vad som helst förutom just kondom. Det är som om att kondom inte ens existerar. Varför i hela fridens namn pratar ingen om kondom?! Och varför är det inget alternativ i fasta långvariga relationer?

Söker man på sexstatistik så brukar genomsnittssamlaget ligga på någonstans mellan 10-30 minuter och folk brukar ägna sig åt det i snitt 1-2 gånger i veckan. De flesta människor har alltså inget superintresse för sex eller har inte tid för att ha det, säg flera timmar, varje dag. Ändå tycker kvinnor att det är värt att utsätta sig själva (och miljön) för de skador och biverkningar som hormonbaserade preventivmedel orsakar. Jag undrar hur detta kommer sig. Hur kan det vara värt det?

Det brukar heta att ”kondom är så besvärligt”, och ”killen gillar det inte”. Men tänker man logiskt så sitter alltså en ”besvärlig” och obekväm kondom på i genomsnitt i 10-30 minuter, 1-2 gånger i veckan, medan kvinnor går omkring och har konstanta besvär med depression, torra slemhinnor, viktuppgång, minskad sexlust (!) eller risk för blodpropp i värsta fall på grund av sina hormonmedel. Varje dag, dygnets alla timmar.

Hormonsystemet är något av det känsligaste vi har då det samarbetar med många andra organsystem i kroppen och alltså kan påverka kroppen mycket. Det arbetar långsamt, så bieffekterna kan komma långsamt och smygande, så att man inte ens förstår att det är hormonmedlens fel från första början. Och allt detta bara för att kunna ha ett samlag med utlösning en gång i veckan. Man kan inte direkt skylla kondombristen på kostnaden, när det handlar om 1-2 kondomer i veckan. Och så skyddar ändå bara hormonbaserade preventivmedel mot graviditet, inte mot könssjukdomar, trots att det, som alla vet, händer att folk är otrogna.

P-piller för män är alltid 10 år bort. Varför? För att de har för många biverkningar! Många av dem är desamma som för kvinnor, men när det handlar om kvinnors kroppar så gör det tydligen inget. Kom igen tjejer, gå inte med på det här mer! Och kom igen killar! Lägg ingen press på din tjej, och sluta vara så ego (eller skippa samlag).

Kondom är jävligt bra. Jag kan omöjligen se hur kondom kan vara besvärligt! Köp hem ett mixpaket med olika sorter och testa er fram då olika sorter känns olika och sitter olika bra, och använd rikligt med glidmedel. Gör det inte till en sån jävla stor grej. Om ens sexlust dör under så kort tid som det tar att sätta på en kondom så har man nog större problem med sin sexlust än vad som kan botas med lite piller ändå. Hormoner borde bara användas i medicinska syften för människor som har hormonobalanser, inte annars.

Ta dig en funderare, både för din egen kropp och för miljön. Hurra för kondomen!

15 kommentarer “Men, varför inte kondom?!”

 1. R skriver:

  För mig så handlar det om att jag inte har lyckats hitta någon kondom storlek. Seriöst det går fan inte att hitta någonstans och då har jag ändå lagt ett par hundra på att försöka hitta rätt men visst skulle jag hitta någon storlek så skulle jag inte ha något emot att använda kondom mer än vad jag gör nu.

 2. ling0n skriver:

  Låter väldigt ovanligt, att inte en enda sort skulle passa. Finns ju både extra small och extra large. Men bra att du försökt iaf!

 3. Prr skriver:

  Fan det går ju att dra en kondom över huvudet. Har man större kuk än så får man väl använda en fryspåse…

 4. ling0n skriver:

  Haha, sant. Svårt att se att det finns personer som INGEN kondom passar på…

 5. Linnea skriver:

  Har jag sex med någon ny är det alltid kondom som gäller.
  Däremot äter jag ändå p-piller, detta för att jag har en väldigt kort och oregelbunden menscykel, såpass att jag besväras av det, och via pillren kan jag få kontroll över den och det underlättar mycket i min vardag. Hade jag inte haft den typen av nytta av dem hade jag nog inte käkat dem.

 6. achtungbitte skriver:

  …fast det pratas ju avsevärt mer om kondom än femidom.

 7. Åsiktsregistret skriver:

  Jag använder kondom i ett monogamt förhållande och jag tycker att det gör sexet lite sämre. Ändå har jag svårt att förstå att inte fler kommer till samma beslut som jag när de väger preventivmetoderna mot varandra. Kanske är det för att många inte ens har testat att använda kondom i förhållanden – det är ju faktiskt enklare med en långvarig partner än vad det är vid de nervösa, fumliga och berusade förstagångsligg som brukar förknippas med obligatorisk kondomanvändning. Sedan är det som du säger skillnad mellan olika kondomer, och om fler hade tålamod nog att testa sig fram skulle nog också fler se kondomen som ett förstahandsalternativ.

 8. nokrev skriver:

  Vissa kvinnor kanske vill själva se till att de inte drar på sig med en oönskad graviditet, än att förlita sig på att kondomen håller till 100% varje gång. Och nästa gång du skriver något så vill jag gärna se lite källor för dina påståenden.

 9. Klumpesnusk skriver:

  Ett hormonbaserat P-piller för män är en önskedröm som aldrig kommer att besannas. Själv längtar jag efter att RISUG (googla det) blir godkänt för användning i Sverige. Det gör män infertila, men är tidsbegränsat, kan upphävas när som helst och har inga biverkningar samt är hormonfritt och kräver bara ett litet ingrepp.

 10. P-O skriver:

  Använder själv alltid kondom, begär aldrig att en tjej ska använda preventinmedel. Visst, det är inte lika skönt och den luktar ju inte direkt mysigt men det får man ta. Dock blir oralt ganska överflödigt för mig med kondom, känner nästan inte ett dugg då vilket är ganska trist, men i ett etablerat förhållande där sjukdomsrisken är bortplockad så löser ju den delen sig ändå. =)

  Enda nackdelen är att i ett etablerat förhållande skenar förbrukningen av kondomer iväg ganska snabbt eftersom 1-3 gånger dagligen är mer lagom för mig. Men det är ändå bättre än att pumpa tjejens kropp full med skit. =)

 11. ling0n skriver:

  Linnea: Då tänker jag ändå att du hör till en av dem som använder det av mer medicinska skäl, vilket som sagt är en annan sak. :)

  Achtungbitte: Sant, men om man inte ens pratar om kondom som är väletablerat så ska man nog inte hoppas för mycket på femidomen. Men den är absolut värd att nämnas!

  Åsiktsregistret: Precis, hur lätt som helst när man dessutom är bekväma med varandra!

  Nokrev: Jag slog samman lite olika statistik för att de säger alla lite olika, men oavsett ligger det egentligen på under 30 min men jag tog i i överkant för att vara på den säkra sidan (och tycker fortfarande att 30 min är väldigt lite).

  Klumpesnusk: Ja, jag känner till det och det vore helt fantastiskt om det blev en vanlig metod. Dock: kondom skyddar som sagt mot könssjukdomar också, och alla är inte så trogna som de vill påstå. Kondom är fortfarande ultimat.

  P-O: Låter bra. :)

 12. Hormonfritt skriver:

  Jomenvisst finns det bra kondomer, både latexfria och i plast. Också för tjejer, vilket det också borde pratas om. De kan sättas in upp till åtta timmar innan. Och pessar är även det hormonfritt och kan också minska risken för infektioner.Finns både slidpessar och cervixpessar, som används med en pessargel. Naturlig Familjeplanering är en effektiv metod. Alla metoder kan kombineras för en högre säkerhet. Kan inte se att det är bra för människor eller miljö med hormonbaserade p-medel, varken för män eller kvinnor…

 13. Kondomtorget skriver:

  @Prr; Hos oss hittar du en storleksguide som hjälper dig hitta rätt kondom. Vi kommer inom kort utöka sortimentet med kondomer från en utländsk tillverkare och då kan jag lova dig att du kommer ha minst en kondom som passar! Under tiden skulle jag vilja tipsa dig om att kika på kondomer från Pasante, de har flera olika sorter och storlekar.

 14. Ville skriver:

  Vad tycker du att jag kan göra när tjejen jag är med inte vill använda kondom utan insisterar på att börja använda p-piller. Eftersom hon tycker att sexet blir så pass mycket sämre med kondom. Gillar själv inte kondom men skulle hellre använda det än att se henne använda piller.

 15. ling0n skriver:

  Ni kanske kan testa femidom? Nej jag vet inte. Men om hon själv verkligen vill så är det väl en annan sak. Men ni kanske ska köpa hem ett mixpack och liksom testa olika kondomer också, och olika glidmedel för det kan ju verkligen kännas olika beroende på storlek och passform!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *