Masters of sexism

2013-10-07

Så. Det har kommit en ny serie från Showtime som heter Masters of Sex. En lyrisk recensent i DN som tror att det kommer bli årets bästa serie beskriver den såhär:

Berättelsen tar sin början 1956 då den 41-årige Masters är på höjden av sin karriär som gynekolog och fertilitetsexpert. Nu vill han alltså istället studera den mänskliga sexualiteten ur en annan aspekt: Vad händer, hur känns det, och varför finns den? Att bedriva kliniska studier i sex under det pryda 1950-talet är ingen picknick och han tar sin försökskanins råd bokstavligt och skaffar en kvinnlig assistent. Valet faller på den tio år yngre före detta nattklubbssångerskan Virginia Johnson, en dubbelt frånskild singelmamma som inte bara gör ett outplånligt intryck på Masters, utan också på läkarkollegan Ethan.

Jag är inte lika lyrisk. Min första tanke när jag fick höra talas om serien var ”Åh vad kul, en serie om sex, jag gillar sex!”. Min andra tanke var: ”Men vänta nu, innebär det att jag bara kommer få se en massa kvinnobröst?”. Efter att ha sett första avsnittet har mina farhågor tyvärr besannats. Samma tanke dök återigen upp som när jag skrev inlägget om Boardwalk Empire: ”Jaha, och var är alla nakna män i den här tv-serien då?”.

Jag börjar tröttna på amerikansk tv. De säljer sina serier väldigt mycket med sex. Eller. Nej, inte med sex, utan med nakna kvinnokroppar. Stor skillnad. Det är nästan som att de gör det helt systematiskt. De verkar välja väldigt aktivt att visa kvinnokroppar och att inte visa manskroppar. Jag undrar varför.

Det blir extra märkligt med tanke på att skaparna bakom serien främst är kvinnor, producent Michelle Ashford och exekutiv producent Sarah Timberman. Man skulle ju kunna tänka sig att två kvinnor skulle göra en bättre tv-serie för kvinnor som vill se avklädda män. Men nej. Jag hittade en intervju med dem som ger mig lite tveksamma vibbar kring deras förståelse för könsroller. De pratar om den kvinnliga huvudpersonen som har en sexuell relation med läkaren Ethan som verkar vilja ha kärlek medan hon är nöjd som det är.

Ashford: The hook up culture. But I wonder how well that’s going for girls to be honest, because I think there’s some hard-wiring that you just can’t ignore about women. But she was very different. And so, once you take that and you put her with a man, then of course, all of a sudden just by definition, the roles are flip-flopped.

Svårt att avgöra vad som faktiskt är medvetet gjort av skaparna. Får väl se om framtida avsnitt har bättre utdelning på kroppsfronten, men jag räknar inte med det. Och det känns tråkigt, för jag gillar upplägget i övrigt och den kvinnliga huvudpersonen framförallt. Jag kommer nog titta på serien ändå, ackompanjerat med vrål lite då och då om VARFÖR DET ÄR SÅ MYCKET BRÖSSSSSSSSSSST PÅ TV JÄMT.

Jag vill återigen förtydliga att det inte är kvinnokropparnas närvaro i sig som är problemet, utan frånvaron av manskropparna. Men jag är helt klart bitter och avundsjuk på alla heteromän där ute. Framförallt stör jag mig på det slentrianmässiga och onödiga användandet av kvinnobröst. Det finns mängder av scener där det inte på något sätt krävs ett par bröst för att man ska få en känsla för vad som händer, men det kläms in ändå. Och det är extra störigt att allt fokus läggs på kvinnan i en sexscen som ändå innehåller en man också. Kameran bara råkar byta fokus hela tiden precis när hans kropp hade kunnat hamna i fokus.

Om någon har tips på någon serie (gärna amerikansk då) som faktiskt innehåller lååångsamma inzoomingar på kuk, manlig rumpa eller scener där man får se närbilder på (gärna relativt unga) män som njuter av sex så tveka inte att meddela mig. (obs, med lika mycket nakna män som kvinnor. 1 naken man på 10 kvinnor räcker inte)

Den här bloggen berättar att det kommer en HBO-serie 2014 om gaymän i San Francisco som tydligen ska innehålla en hel del mer manliga kroppsdelar. Så typiskt att det ska behövas gaytema bara för att det ska hända. Beror det på att heteromän ändå inte kommer titta på den serien eller? Man kan ju undra.

3 kommentarer “Masters of sexism”

 1. […] om den kvinnliga orgasmen Ling0n om nakenhet på tv Tanjas videoblogg 8 november 2013 14:45 i Surfeminism, Tittar på […]

 2. Evelina skriver:

  Jag kan inte annat än att hålla med. Det finns dock en serie som jag nyligen sett igenom med min pojkvän: The Borgias. I tredje säsongen får man se en homosexuell karaktär som efter sex ställer upp och pratar med sin älskare, och hans kön är helt och hållet blottat. Inget är dolt med strategiskt placerad rekvisita eller kameravinkel. Penisen visas på ett helt naturligt sätt. Både jag och pojkvännen jublade; dels för att homosexuell kärlek och sex visades på ett naturligt sätt (finns en annan episod i andra säsongen med), och för att en naken mans kropp visades. Helt klart sevärd serie!

 3. Kristina skriver:

  Du sätter fingret precis på hur jag känner! Blir sjukt irriterad över att kvinnor aldrig får vara betraktare på film, utan alltid är de som ska betraktas, av män. Vilket är oerhört synd eftersom män kan vara otroligt vackra, sensuella och framförallt sexiga, beroende på hur de framställs. Problemet är bara att det kvinnliga perspektivet av manskroppen som sexobjekt är så oerhört sällsynt i all form av media, och är dessutom inte kulturellt accepterat i samhället. Jag är dock helt övertygad om att det finns ett stort önskemål från väldigt många kvinnor om en förändring av detta synsätt, och ett önskemål om att sexobjekten på film blir mer jämnt fördelade så att både män och kvinnor kan njuta av vackra kroppar på film.
  Synd bara att utvecklingen går sååå lååååångsammt! men bra att du reflekterar och skriver, det ger hopp och inspiration :-)
  /K
  PS.Jag skrev en insändare i höstas på samma tema, vill du läsa finns den här: http://www.amelia.se/forum/ovrigt/ex-och-naket-p-film/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *