Lucka 1

2013-12-01

Jag börjar min julkalender ganska pretentiöst, närmare bestämt med en tavla av en av mina (få) favoritkonstnärer, nämligen Saturno Buttò.

Något som är återkommande i Buttòs tavlor är stämningen. Det råder alltid ett lugn i hans bilder, med en mystisk och erotisk underton. Tankarna för mig till en underjordisk mörk och varm värld med hemliga gångar där dessa mänskoliknande varelser dragit sig tillbaka, och där andra regler gäller. De många gånger religiösa tecknen och det faktum att flertalet av hans gestalter bär horn för tankarna till ett slags erotiskt och alternativt helvete.

Jag tycker om just den här tavlan av så många skäl. Det varma röda skenet som lyser över scenen. Två kvinnor har satt sig ner för att äta en liten måltid tillsammans. Först märker man det nästan inte, men bordet som de två kvinnorna sitter vid är inte ett bord, det är en man. En man som vilar stilla mot golvet, nästan som om han mediterade. Maktobalansen finns där, men skildras så fridfullt att den inte känns forcerad. Det finns ingen förnedring i bilden, bara en självklar harmoni i att de två kvinnorna använder mannens kropp så som de behagar. De får ta sin tid, han är till för dem. Just nu är han bara deras vackra bord, ingenting annat.

Det är inte ovanligt att Buttò skildrar kvinnor med en subtilt dominant hållning eller blick som jag ofta saknar i andra sammanhang. Det är framförallt den här stämningen han lyckas förmedla som jag tänker på när jag tänker på bdsm. Inga löjliga attiraljer eller titlar. Bara självklarheten i maktobalansen, och värmen i den. En parallell värld med mystiska erotiska varelser där andra regler råder…

 

Fler tavlor av Saturno Buttò (som egentligen alla förtjänar egna inlägg):

En kommentar “Lucka 1”

  1. Belmont skriver:

    En intressant observation. Samtidigt nickar jag instämmande; Maktobalans verkar av många behöva skildras i så mycket mer än vad det egentligen behöver – Kroppen och dess signaler. Dominansen är väldigt närvarande i bilderna, utan att för den skull framstå som obehaglig, tvärtom. Fortsätt gärna länka från dagboken!
    /Emil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *