Kritik mot studie om p-pillers biverkningar

2015-01-07

Så. Svd tar idag upp att p-piller testas för att se hur de upplevs av de som tar dem.

Hon leder just nu en studie med 300 kvinnor för att bidra till mer kunskap på området.

– Det är jätteviktigt att undersöka eftersom den vanligaste orsaken till att man slutar med p-piller är just upplevd nedstämdhet och minskad sexlust, säger Angelica Lindén Hirschberg. Under tre månader får hälften av kvinnorna p-piller och resten placebo. Samtidigt ska de rapportera om symptom och upplevd livskvalitet.

Problemet med att studera p-piller på det här sättet är att det inte lär synas något, eller att det inte alls kommer att synas lika mycket som det gör i verkligheten. De allra flesta berättelser jag läst rörande p-piller och biverkningar, förtäljer att användarna känner av biverkningarna flera månader, eller år, efter att ett användande påbörjats, och att förändringarna kommer smygande och gradvis. Och framförallt att en markant skillnad märks när personen slutar med sina piller. Flera rapporterar om en definitivt ökad sexlust, bättre humör, och en minskning av sköra slemhinnor.

Studien borde istället testas på människor som använt pillren i säg 3 år, och sedan bör testpersonerna framförallt följas när de slutar med sina piller! Mig veterligen kan det ta alltifrån några månader, upp till 2 år för p-pillrens effekt att avta (speciellt för människor som försöker bli gravida). Alltså bör testpersonerna också testas lång tid efter att de slutat ta pillren.

– Det finns risker med p-piller, men upprepade och omfattande utvärderingar har visat att nyttan helt klart överväger riskerna. Att vara gravid och gå igenom en förlossning eller en abort är inte heller riskfritt, säger Viveca Odlind, gynekolog och professor vid Läkemedelsverket.

Detta förutsätter att allt står och väger mellan att man antingen använder p-piller, eller blir gravid och måste göra abort eller föda ett barn. Så är ju dock ej fallet, varför detta argument är totalt irrelevant när man talar om p-pillers biverkningar. Jag skulle önska att p-pillerpropagandan kunde upphöra och att fler och bättre genomförda studier gjordes. Denna nya studie kommer antagligen inte vara till någon hjälp mot den typ av propaganda som råder.

6 kommentarer “Kritik mot studie om p-pillers biverkningar”

 1. achtungbitte skriver:

  Jag tror du har för låga tankar om forskarnas kompetens, och för höga tankar om deras avsikter.

  Studien är inte till för att klarlägga hur vanliga biverkningarna hos p-piller ”egentligen” är, studien är till för att avfärda att biverkningar på humör och sexliv är så vanligt förekommande som det verkar.

  Så här låter det i svd-artikeln: ”Hon framhåller att det inte alls är säkert att studien kommer att visa en negativ inverkan på livskvaliteten.”

  …och vid tidigare nyhetsrapporteringar om studien så här: ”Upplevda biverkningar gör att kvinnor slutar, ibland tvärt, och blir oplanerat gravida eller väljer mindre säkra metoder. Vi tror att det inte är så vanligt med humörbiverkningar som man tror, säger Marie Bixo professor i obstetrik och gynekologi, vid Norrlands universitetssjukhus.”
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/forskare-ska-sla-hal-pa-p-pillermyt

  Istället för att lägga statliga pengar på att det där jävla p-pillret för män, så lägger man dem på en studie som ska avfärda kritik mot p-piller för kvinnor.

 2. ling0n skriver:

  Det är ju det jag säger. Därför jag kritiserar studien. Den kommer inte hjälpa. Men visst, borde kanske tillägga ”för att de bryr sig mer om industrin än p-pillerätande personers hälsa”…

 3. achtungbitte skriver:

  ah, jag tolkade det som att du kritiserade studien för att vara dåligt utformad, snarare än med avsikt utformad för att ge ett missvisande resultat.

  nja, jag tror inte omtanke om industrin har så mycket att göra, snarare avfärda invändningar som utmanar det rådande paradigmet i forskarvärlden.
  …därför att sekunden som det finns ett effektivt preventivmedel för män, så kommer den naturliga frågan bli varför det dröjde så länge.
  den här studien riktar sig inte till flickorna, tjejerna och kvinnorna som äter pillren, utan till de personer som skriver ut dem.
  gissningsvis fick den ursprungliga nyhetsrapporteringen lite mer spridning än vad man hoppats på, så man skickar istället fram nån med mer mediavana(professorna som citeras är livmedikus åt hovet).

  vill man ha lite extra att vara missnöjd med, så kan man läsa vad läkemedelsvärlden skrev om studien.
  ”Den delen av studien som görs vid Handelshögskolan i Stockholm ska undersöka ekonomiskt beteende.
  – Vi vet att det finns en könsskillnad i riskbeteende. Män är till exempel bättre på att ljuga och tar mer risker medan kvinnor visar empati i högre grad. Kanske kan dessa skillnader bero på könshormoner, som då påverkas av p-piller, säger Angelica Lindén Hirschberg. ”
  http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/p-pillers-inverkan-pa-kvinnors-livskvalitet-granskas-10095

 4. ling0n skriver:

  Den är dåligt utformad, vilket kommer leda till att propagandan kan fortsätta som vanligt. Men det är svårt utan någons uttalande (som jobbar för dem) att säga att de avsiktligt utformat studien för det, även om jag tror det. :P

 5. Johan Sundström skriver:

  Jag undrar hur etiken kring att ge folk sockerpiller som de använder som p-piller i barnabördshämmande syfte funkar. Det känns som att det skulle kunna skapa en del oönskade graviditeter, onödiga aborter och dylikt.

 6. ling0n skriver:

  Man får anta att de går med på att antingen använda kondom, spiral, eller avstå samlag under tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *