Kräver polyrelationer mer än monorelationer?

2012-10-01


Polyamori dyker allt oftare upp i media, och de flesta börjar åtminstone få ett hum om vad det hela handlar om, typ att man har flera parallella kärlekssrelationer, och det är ju skoj att folk fattat det. Men en sak frustrerar mig, och det är när polyförespråkare intervjuas i media och de absolut vanligaste frågorna de får är ”Men HUR får ni er polyrelation att fungera egentligen?” och ”Kräver det inte väldigt mycket av en?”.

Svaret på den första frågan brukar i regel vara kommunikation. God kommunikation. Varför irriterar nu detta mig så till den milda grad att jag måste skriva om det? Jo. För först måste vi reda ut en grej. Nämligen: Vad menar man med fungera?

Relationer, alla typer av relationer, kan vara dysfunktionella av väldigt många olika skäl. En förälder kan ha problem med sitt barn, ett syskon kan ha problem med ett syskon, en monogam person kan ha problem med sin partner, en polyamorös kan ha problem med sin partner, en vän kan ha problem i sin platoniska vänrelation med någon. Detta är något som verkar glömmas bort lite. Att de flesta relationer kan ha problem, och vad brukar lösningen vara på de problemen? Jo, god kommunikation.

Om man frågar sig hur man får en polyamorös relation att fungera får man fråga sig: När är en monogam relation misslyckad? När är en polyamorös relation misslyckad? När det tar slut? Måste det alltid vara ett misslyckande att en relation tar slut, eller ändrar form? Kanske går man från att ha sex till att inte ha det men fortfarande är goda vänner, är det då ett misslyckande? Kanske kommer man fram till att man inte längre får ut något av varandra, är det då ett misslyckande? Är det enda lyckade, en relation som håller livet ut? I min värld är det inte så.

Jag tror inte att en polyrelation kan ”ofungera” mer än en monorelation generellt sett. Men nu ska jag inte spela dum och gå som katten kring het gröt. Det folk menar när de frågar hur man får en polyrelation att fungera handlar naturligtvis om svartsjukan. Och den hanterar folk olika, och olika bra. Precis som folk hanterar den olika, och olika bra i monogama relationer. För det är väl ändå inget ovanligt med svartsjuka i monogama relationer? Hur får man monogama relationer att funka liksom?

Sen tror jag många glömmer bort att en relation kan avslutas av väldigt många olika anledningar. En monogam relation kan ta slut för att den ene ville skaffa barn och den andre inte, eller för att den ene städar för dåligt, eller för att man bråkar hela tiden, eller för att man tycker att den andre är oattraktiv eller VAD SOM HELST.

Saken är den att polyrelationer också kan ta slut av flera anledningar. De tar inte alltid slut bara pga att någon har för svårt att hantera svartsjukan, vilket alltid antas vara fallet, då det tar slut i polyrelationer. Det verkar hänga kvar någon sådan bild, att när ”polys” gör slut så beror det tydligen alltid på att polygrejen inte funkade men… om monosar gör slut så kan det bero på lite vad som helst (för det kan ju aldrig bero på att relationen var monogam?). Det är väl lite olyckligt och orättvist, tycker ni inte?

Väldigt få relationer klarar sig genom svårigheter utan en god kommunikation, och polys har väl kanske ibland oftare insett detta, eftersom de inte utgår ifrån att alla tänker exakt samma sak om relationer och därför heller inte utgår ifrån något särskilt alls när de träffar en ny kärlek. Man inser att man måste prata om vad man behöver, hur man vill ha relationen och hur man vill forma den, tillsammans. Men det blir lite olyckligt om man inte pratar om vikten av kommunikation i alla (fungerande) relationer, när man pratar om just polyrelationer.

4 kommentarer “Kräver polyrelationer mer än monorelationer?”

 1. Johan skriver:

  En reflektion mer än en kommentar kanske, men jag brukar säga att en flersam relation behöver precis samma sak som en tvåsam – kommunikation. Skillnaden mellan dem är att felmarginalerna när kommunikationen inte riktigt fungerar bra är bara mindre i flersamma än i tvåsamma. Polyrelationer kräver inte mer jobb, det märks bara fortare och tydligare när jobbet slarvas med.

 2. ling0n skriver:

  Jo, kan delvis hålla med om det i alla fall. Trevligt med reflektioner också. :)

 3. […] rekommenderar er också att läsa LingOn “kräver polyrelationer mer än monorelationer” som skrevs med inspiration av […]

 4. polyfucker skriver:

  Ju, det kräver mer än bara kommunikation i min upplevelse.

  Polyamory är en roligt koncept, jag kan älska flera av mina kompisar men jag inte knullar de. Då människor skulle säga eller referera till ”polyfuckers” istället, det känns mer ärligt eller hur?

  Polyfuckers är en minoritet som tycker om att sabotera andras känslor medan att hålla en hemligt agenda. Jag kan tänka om typiska neurotiska vänster (kvinnor) med histrionisk personlighetsstörning som saboterar andra bara för skoj skull, bara för att de kan. Inom alla relationer det finns en ”makt balans”, en parter som är alltid mer kär med den annan. När detta maktbalans är helt ”out of whack”, polyfuckery händer, annars dessa relation skulle bara blir en helt normalt och hälsosamtheteronormativt monorelation (åh, hur oäkta att göra vad den flesta av världen gör!).

  Faktum: Kvinnor kan alltid få sex när de vill. Män kan inte.

  Verklighet sällan är jämställd när det gäller att få sex, så varför är polyfuckers så typ ”åh, det är rättvist och bättre att blir polyfucker, det är bättre för alla”. Det är inte.

  Nej, det är inte, det är bara en modern feministisk-SCUM trick för att dominera och sabotera huvudsakligen män. Polyfuckery är en feministisk sätt att skapa en kvinnors-dominerat harem, en pool av kukar kvinnor kan använda när de vill. För att man måste krossa patriarkatet o.s.v.

  En ”stabil” polyfuckery relation kan fungera när:

  1) Båda har samma maktbalans i relation.
  2) Båda har samma enkelt tillgång till sex med (flera) andra partners.

  Annars, det är bara skit och kommer att gå i helvete snabbt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *