Kort om Tintin

2012-09-26

Som jag förstått det hela har man valt att flytta Tintinböckerna från barnavdelningen till vuxenavdelningen eller till serieavdelningen. Detta tycker jag är helt riktigt gjort. Det är varken frågan om censur eller bokbål. Jag tycker även att de borde kolla igenom böcker efter sexism och andra värderingar som vi inte vill ha i vårt samhälle idag och även flytta de böckerna. Den typen av litteratur kan definitivt vara stötande och sårande för många, och det är inget synsätt vi vill lära ut idag till barn. Vuxna har förmodligen och förhoppningsvis en annan förmåga att analysera och ifrågasätta den typen av böcker.

Barn har inte samma relation till äldre litteratur som vuxna har och kan därför inte sakna något de inte känner till. Alltså ingen skada skedd med att plocka bort böckerna. De föräldrar som absolut vill och måste fortsätta läsa rasistiska barnböcker för sina barn kommer kunna göra det ändå, med den stora ansträngningen att de får promenera en bit bort och hämta boken.

3 kommentarer “Kort om Tintin”

 1. Teodice skriver:

  Det där gjorde du minsann ingen stor affär av, men det var en fin bild i alla fall!
  Jag hade uppfattat det som att de blev bannlysta ifrån biblioteket och det tycker jag luktar lite väl kontrollerande. Litteratur ska vara fri, och det verkar väl som att den fortfarande är det i Sverige.
  Tack för att du tog upp det ändå =)

 2. ling0n skriver:

  Kände inte att det krävdes så mycket större affär av det, eftersom det inte var en så stor affär? :)

 3. Lisa skriver:

  Jag skrev en blogg om det nästan enbart för att få folk att titta på ett lustigt youtubeklipp jag hade liggande.

  http://mondolane.blogspot.se/2012/09/tintin.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *