Jag suddar ut främlingsfientlighet med musik

2012-09-25

Det här är min musikkarta. Jag tänkte berätta om den och varför jag gjort den. Den ingår i mitt ständiga pågående projekt som jag väl kan kalla för ”världskunskap”. Jag vill göra hela världen till mitt hemland och synliggöra fler delar av världen för mig själv, alltså är det min skyldighet att lära mig mer. Jag vill skapa en gemenskapskänsla, en känsla av ett enat vi istället för vi och dem. Både med nutida och dåtida människor. Jag vet, det låter klyschigt, men jag vill verkligen det för jag orkar inte mer främlingsfientlighet i världen. Jag vill radera ut vikten av landsgränser och etnicitet och allt det där tjafset. Gränserna är ett mänskligt och olyckligt påhitt. Men samtidigt hjälper de mig förstås att sortera information, varför jag ändå använder mig av dem i viss mån, och det kan väl vara okej, så länge man verkligen försöker ta reda på all information man kan få, och inte sorterar hejvilt utan undersökning.

Ett sätt att sudda ut gränserna på, var att jag för några år sedan bestämde mig för att jag ska leta upp, lyssna på och tycka om minst en artist från varje land. Musik är en bra inkörsport till det mesta. Den gör att jag automatiskt får en lite intressantare och mer engagerande ingång till ett land vars artist jag lyssnar på. Det lär mig mer om den delen av världen och dess historia. Just nu ser som sagt min musikkarta ut som ovan (gör gärna din egen). Ganska få artister från afrikanska och asiatiska länder än så länge (tips mottages gärna), men jag jobbar ju på det. Mycket av det jag lyssnar på är förstås olika typer av folkmusik, men jag försöker också leta mer samtida modern musik, så jag får även med mig en liten uppfattning om hur musiken låter i just den delen av världen just nu. Allt spelas ju inte på Rix FM och p3 direkt.

Ett annat sätt var att jag bestämde mig för att lära mig alla världens länder, huvudstäder och flaggor. Därtill vill jag gärna lägga några provinser, berg, och floder, men det är ännu långt borta. Jag kan verkligen rekommendera purposegames för detta ändamål. Inom en vecka kan du alla världens länder, lovar! Du kan ju börja med att testa dig och se hur många av Afrikas länder du kan, eftersom folk i allmänhet brukar kunna dem sämst och bara säga ”det var någonstans i Afrika tror jag” när de pratar om något som hänt i något land i just Afrika.

Man får ju dock putsa på sina kunskaper då och då, brukar säga att jag numera kanske kan 80% av alla världens länder och huvudstäder utantill. Det är fantastiskt. En nyhetsuppläsning blir aldrig lika anonym och tom längre. Jag kan lättare föreställa mig andra människor och deras liv när jag vet specifikt att det varit en gruvolycka i Sichuanprovinsen i Kina, eller ett arbetaruppror i Sydafrika eller en brand i Halmstad. Det är en skön känsla. Det underlättar också för mitt tredje sätt.

Det tredje sättet har varit att läsa mycket historia (på egen hand). Jag har länge irriterat mig på den historieundervisning jag fått under mina år i skolan, och då har jag även provsmakat historia på högskolenivå (gick på alla föreläsningar men tog inga poäng). Känslan har varit ungefär ”Här har en vit manlig europé varit, så nu blir händelseförloppet i den här delen av världen intressant för oss”. Då, och endast då. Kunskapen om speciellt Afrika har varit ett stort svart hål för mig. Skolan har inte gjort något för att förändra det. Jag blir förbannad över att ingen tagit det på allvar. Att ingen förstått hur viktigt det är att vi lär oss om allting, inte bara om Europa.

Det finns bara en anledning till att rasister och främlingsfientliga kan uttala sig om hela Afrika som om kontinenten vore mindre utvecklad, ”ociviliserad” och mer ointressant än i väst, och det beror endast på ren kunskapsbrist. De vet ju ingenting. De vet inget om länder som Nigeria, Somalia, Angola eller Zambia. De vet kanske inte ens att länderna existerar. De känner bara till Afrika som något slags koncept. Vissa verkar behöva mer kunskap för att förstå och acceptera andra. Jag vill verkligen inte riskera att lida och orsaka lidande av kunskapsbrist.

Ta bara en titt på en karta över Afrikas alla gamla riken genom tiderna, känner de ens till dem? Gör ni?

(större rörlig karta här)

Historia och samhällskunskap borde utökas i skolorna. Så att vi får lära oss att våra kulturuttryck inte alltid varit desamma, att våra ideal inte varit desamma, att våra landsgränser inte varit desamma och att det därför är helt meningslöst att hänga upp sig på dem och bara känna solidaritet med ett land. Kanske skulle vi lära oss att det heller inte är så viktigt som det faktum att vi alla trots allt är människor med mänskliga tankar och känslor, och att det är det som gör oss mer lika än olika i det långa loppet.

Vi behöver lära oss mer om vår gemensamma värld, inte bara om det som händer i vår absoluta närhet, så att vi känner att hela världen är vår värld, vår verklighet, att allting faktiskt angår oss, överallt. Det är den enda boten mot främlingsfientlighet. När främlingarna slutar vara främlingar och börjar vara vi.

3 kommentarer “Jag suddar ut främlingsfientlighet med musik”

 1. Malin skriver:

  Tipsar om moçambikisk musik: Neyma (har en skiva som heter 10 anos)

 2. ling0n skriver:

  Kan du tipsa om nån bra låt på youtube med henne? Hittade typ tre, men de var tyvärr inte riktigt i min smak. Har hört en del just där från trakten kring Kenya och Tanzania men är inte så överförtjust. :P

 3. Marcus skriver:

  Hej hej, bra skrivet/jobbat. Vore kul med nån slags spellista om du har gjort nån med fynd?

  Här kommer lite musiktips.

  https://www.youtube.com/watch?v=OdKDGlnzI6U (somalia)

  Awesome Tapes from Africa är en guldgruva!

  Sen är jag mycket kär i den här från Sumatra https://www.youtube.com/watch?v=7P2kbYYulpw

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *