Jag har hittat ett konstigt internetfenomen… ASMR!

2013-06-02

(Obs. Detta inlägg handlar ej om porr! Haha.)

Jag har noterat att många kommit in på min blogg på senaste genom sökorden ”porr” eller ”porr för kvinnor”. Så jag kollade hur långt upp jag låg på google och noterade att jag låg bland de fem-sex första länkarna om man söker på ”porr för kvinnor”. En av dessa länkar ledde mig till en mycket märklig flashbacktråd som hette ”ASMR – En ”ny” porr för kvinnor?”. Jag klickade mig in och fann följande:

Jag upptäckte just detta märkliga fenomen på youtube. Det handlar oftast om att någon viskar in i kameran och så påstår vissa att de får en psykisk orgasm av det, en sk braingasm. Ibland prasslar de bara med en nudelförpackning i 20 minuter. Ytterst märklig företeelse. Söker man på ASMR och noodles får man massor av träffar. Men ibland är det bara nån som smackar med munnen osv. Jag förmodar att det är vanligare hos asiatiska brudar men denna nudelfetish. Ibland undrar man om allt detta kanske bara är någon slags kvinnlig inbillning eller något.

 

Kolla själva, det finns myriader av videos på youtube, den ena galnare än den andra. Jag kan erkänna att de är lugnande men någon ”braingasm” har jag inte märkt av. Nå, detta är tydligen ett nytt fenomen då termen myntades först 2010. Det verkar inte finnas någon forskning på det eller liknande och det verkar inte ha beskrivits någonsin innan. Frågan är alltså om detta fenomen alltid funnits och vad det har för evolutionär roll? Vidare påstås det att män kan få denna braingasm också. Är dessa män bögar eller är det inte en kvinnogrej? Alla verkar inte drabbas av detta. Vilka är det som drabbas? Det verkar finnas någon koppling till personlighet.

Förkortningen står för Autonomous sensory meridian response och handlar alltså om att man, genom att se och höra någon göra något, exempelvis prassla med en påse, får en slags avslappnad tillfredsställd känsla i kroppen. Urban dictionary beskriver:

Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) is a physical sensation characterized by a pleasurable tingling that typically begins in the head and scalp, and often moves down the spine and through the limbs.

The sole purpose of ASMR is to relax people. The ASMR community is constantly growing on Youtube. Ideally, ASMR videos are meant to give the viewer a relaxing tingle at the back of their head and/or spine. ASMR videos usually involve one or more of the following things:

• Gentle whispering
• Relaxing hand movements
• Smacking of the lips
• Nail tapping/scratching on hard surfaces such as tables
• Brushing sounds
• Etc.

Det verkar dock inte direkt handla om några regelrätta orgasmer, så jag tror att trådskaparen på flashback var tämligen fel ute (även om det finns ett NSFWasmr-delforum på reddit…)

Men fenomenet som sådant är ändå intressant och verkar ganska stort på internet. Man får upp otaliga träffar på youtube, och det finns även ett helt delforum om det på reddit. Många skriver att de går igenom stressiga perioder eller har sömnproblem och nu hittat något som äntligen kan få dem att slappna av. En del skriver även att det fungerade ett tag, men att de nu måste ta längre och längre pauser emellan för att det ska ha samma effekt. Tyvärr verkar det inte finnas så mycket forskning på området, men det är onekligen intressant om något så enkelt som att titta på en film där någon viskar och prasslar med en påse kan hjälpa andra att må bättre.

Jag kommer osökt att tänka på scenen från Amelie Från Montmartre, ni vet, sekvensen där hon sticker ner handen i en påse med bönor?

 

Det som förvånar mig mest är inte att det finns folk som gillar detta, utan snarare att det ens behöver ha ett namn, då det känns som något så självklart mänskligt, även om alla kanske inte får en lika stark rysning, eller liknande. Jag skulle gissa att det handlar om oxytocin. En del mår bra av att bli kliade på ryggen eller pillade i håret, och man kan även stimulera sina egna oxytocinnivåer genom stryka sina händer mot sin egen hud till exempel.

Detta förde även mina tankar vidare till autism, och jag verkar inte vara ensam om att göra den kopplingen. Många med autism eller andra neuropsykiatriska funktionshinder är känsliga, eller till och med överkänsliga, för yttre stimuli och kan dessutom ägna sig åt självstimulerade beteenden, som att vagga fram och tillbaka, eller klappa sig själv på huvudet eller liknande, för, vad jag tror, att framkalla oxytocin som lugnar och får en att må bra. Det finns teorier om att människor som föds med autism har lägre oxytocinnivåer än neurotypiska (”normala”) människor.

Kanske har det något att göra med obalanser i nervsystemet? Det centrala nervsystemet (CNS) bestående av hjärnan och ryggmärgen, vilka fungerar som kroppens kommandocentral, skickar ut signaler till kroppen, medan det perifera nervsystemet (PNS) skickar signaler från kroppen till CNS. Vidare delas systemet in i det sensoriska (viljestyrt) och autonoma (icke viljestyrt) nervsystemet. Det autonoma delas även upp i det sympatiska nervsystemet (”aktiverar” kroppen) och det parasympatiska nervsystemet(”lugnar” kroppen). Kanske kan obalansen finnas någonstans där, mellan dessa två system som ska aktivera och lugna kroppen.

Och kanske kan det ligga något i uttrycket ”Hen skulle nog behöva ett ligg” när någon i allmänhet (inte bara autister) beter sig irriterat eller ilsket. Kanske skulle hen i många fall må bättre av just ett ligg, eller en kram, eller kyss, en viskning i örat eller lite pill i hårbottnen. Lite oxytocin helt enkelt! Det verkar finnas många inom ”ASMR-communityt” som tror att det hela handlar om intimitet och omvårdnad, med speciella triggningar från barndomen, speciellt om ens trigger är viskningar eller rollspel där personen i videon låtsas klippa ens hår eller liknande.

Någon beskriver följande i en artikel:

I’ve always had a tough time explaining why I love watching shopping channels. Few people I’ve met share my affection for QVC et al, and my passion is inevitably pooh-poohed – particularly when I mention that I never buy anything. ”So, why watch it?” they ask. I never know what to say. It just makes me feel ”nice”. There’s something about the way that the presenters take great care over explaining manifestly obvious concepts; I once saw a man talk for 10 minutes about the benefits of purchasing a pack of 10 blank video cassettes, and it left my head gently buzzing in a way that’s hard to describe. The more gentle and redundant their explanations are, the more pleasure I get.

Det finns alltså en viss humor i fenomenet. Till den här videon på youtube hittar jag kommentarer som ”I’m just waiting for someone to walk in on me staring at a bag of noodles that’s being seductively rubbed… I somehow feel guilty about this.” och ”These bags of noodles are having the time of their lives!”

Jag personligen har väldigt stort behov av oxytocin, men är samtidigt väldigt kräsen med vem det kommer ifrån. Som jag skrivit tidigare om att jag inte gillar det sociala tvånget på att hejkramas, så får jag väl snarare aktivering av nervsystemet (att fly) än en lugnande effekt, när det inte är närhet jag verkligen önskat själv. Besvärligt.

För några år sedan köpte jag en ljudinspelare, och har speciellt intresserat mig för ljudet av när kor äter gräs, och vatten exempelvis i form av regn eller kluckande mot stenar vid havet. Har aldrig tänkt på att det skulle kallas något särskilt, men det ger ett särskilt lugn och välbehag i sådan hög grad att jag planerat att göra mina egna avslappningsljudfiler, då jag inte ger mycket för viskandet i de videos jag hittat om ASMR, och har dessutom bara irriterat mig över röster på vanliga avslappnings-CDs. För min egen del handlar det nog dock mer om att jag har en form av synestesi som gör att jag ser färger och former av olika ljud, vilket i sig kan ha en lugnande och ”närvaroeffekt” på mig, än ASMR.

En video jag gillade då det låter mysigt (utan ”orgasm” dock):

 

En video som är över en timme lång med diverse olika saker, för den som vill testa och se om den har några eventuella ”triggers”:

 

Över huvud taget tänker jag att känslan av att känna att man lever (och därmed mår bra) har att göra med när så många sinnen som möjligt stimuleras på en behaglig nivå samtidigt eller i tät följd. Man hamnar i nuet och blir upptagen med att fokusera på vad lilltån, tungan, örat eller näsan upplever istället för att fundera över framtida orosmoln. Har ofta upplevt det på festival, där man ser till ett behov i taget och hela tiden befinner sig i nuet. Kanske simulerar och påminner dessa ASMR-videos många gånger om sådant som man upplever i livet när man befinner sig i nuet, som när man till exempel ligger ute på en gräsmatta med bara fötter och sakta, sakta drar dem över grässtråna fram och tillbaka, och djupt andas in allehanda dofter omkring sig medan man hör ljudet av trädens blad som prasslar i den ljumma brisen…

11 kommentarer “Jag har hittat ett konstigt internetfenomen… ASMR!”

 1. Evelina skriver:

  Haha, kul att du skriver om det här. Jag har rätt länge kollat på asmr-videos och ett tag gjort egna också. Det är knappast som en orgasm, men en ”tingling sensation” i huvudet och nacken som det står där uppe. Rätt trevligt och lugnande, många som kollar på det när de ska sova tydligen, fast jag ligger mest och spelar patiens samtidigt. Har aldrig tänkt att det är en ”tjejgrej” dock. Känns absolut som att det är fler tjejer som gör egna asmr-videos, men av de som tittar på mina är över 60% killar.. Vet inte riktigt vad det beror på, oxytocin låter rimligt, och alla gillar väl det!

 2. ling0n skriver:

  Aha, vad kul med en svensk som använder sig av det! Använder du det som något avstressande då, istället för sömn?

  Jag tror inte heller det specifikt är en tjejgrej, men det var genom flashbacktråden jag hittade det hela. ;) Sen kan det förstås vara så att tjejer oftast blir mer framgångsrika då de piffar sig mer och kan viska utan att verka creepy lika lätt och dessutom är bättre på att kanske vara lite småsensuella eller ”mjuka och väna”. Men jag tror absolut killar kan göra videos lika bra.

  Ja jag tycker det borde ha något att göra med oxytocin!

 3. Adam skriver:

  Jag har också tittat på ASMR-videos ett tag, men jag får inte så mycket tingling alls, utan jag använder dem främst för att koppla av. De där någon pratar lugnt är väldigt sövande om man är uppe i varv, tycker jag. Dessutom har jag alltid gillat att lyssna på avkopplande röster.

 4. ebba skriver:

  Har också tittat/lyssnat på ASMR-videor ett tag, typ ett år tror jag. Ibland bara för att jag inte har nåt bättre för mig och det är skönt och varför inte, ofta för att motverka rastlöshet när jag pluggar eller gör nåt som känns tråkigt och stressigt, och ibland när jag är spänd och har lite huvudvärk. ”Tingles”-grejen är ungefär likadan som när nån pillar mig i håret eller så, men jag har inte tillgång till så mycket närhet så det är ju praktiskt att det finns såna videor.

 5. Michael skriver:

  Tycker nog annars jag finner en stark koppling till mindfulness och de positiva effekterna ett fokus på nuet har för människors välmående. Men jag är samtidigt inne på det du säger om att det inte behövs något ord för det, alla har vi olika saker som får oss att må bra oavsett vad vi kallar det.

 6. ling0n skriver:

  Michael: Jo, det är ”mindfullness” jag syftar på i sista stycket där jag prata rom att ”befinna sig i nuet” men jag gillar inte att använda ordet mindfullness bara. ;)

 7. Omnejden skriver:

  Jag har upplevt det som nu kallas ASMR sedan jag var liten, i olika situationer. Enda gången jag pratat med någon som säger sig uppleva samma sak (och som förstod precis vad det handlade om), var för några år sedan då jag och en relativt ny kompis upptäckte att vi båda brukade få det. Innan hade jag googlat om det, och tänkt om en läkare kunde förklara vad det är osv. Hittade inget på nätet tills förra året, då min ”ASMR-kompis” skickade ett sms mitt i natten där han skrev att jag skulle googla just det begreppet. Det var riktigt kul att det myntats ett begrepp för något man undrat över länge!

  Jag har mediterat en del senaste åren, och kan säga att ASMR inte bara handlar om djup avslappning, eller att känna sensationer i kroppen på sättet man gör genom exempelvis mindfulness eller vipassanna-meditation. Det kan heller inte jämföras med vanliga välbehagsryrningar, då sådana ofta är snabba, ger gåshud osv.

  Själva känslan börjar ofta för mig i bakhuvudet, nära nacken och känns ungefär som ett långsamt, svagt pirrande svep som drar fram över hårbottnen. Jag känner mig väldigt lugn och nästan hypnotiserad. Att använda ordet orgasm är missvisande, annat i betydelsen att det är sjukt skönt. Jag upplever det inte som något sexuellt överhuvudtaget. Tyvärr händer det aldrig att jag får det genom film (har dock inte testat så många av youtube-klippen som finns) utan bara IRL.

  Vad det rent evolutionärt kan ha haft/ha för betydelse har jag också undrat över. För mig triggas nästan alltid den här känslan av någon som pratar lugnt, gör något kreativt/vårdande och är fokuserad. Exempel, sedan jag var liten, är:
  – Min pappa står i köket och skriver etiketter till sina matlådor och syltburkar och klistrar på dem. Jag sitter i vardagsrummet och tittar på honom, och han ser väldigt koncentrerad ut. Han är ingen person jag kopplar till lugn annars, eller symbol för trygghet i övrigt
  – När en läkare undersökt mig med stetoskop och mumlat något lugnt samtidigt.
  – När en tandläkare undersökt mina tänder och mumlat ”A1, B4… hmmm… bla bla” osv. (Tills eventuell borrning eller annat obehagligt har börjat.)
  – När jag var liten och såg någon kompis sitta och rita koncentrerat och kanske småpratade men i övrigt var absorberad av uppgiften.
  – När en flickvän tog hand om, och vattnade blommorna.
  – När jag pratat med en kompis i telefon och ska ge en kod till något och han upprepar och skriver ner den.
  – Massage, eller som jag bad mitt ex göra, ”undersöka ryggen”. Dvs typ massera, men mer peta här och där och låtsas undersöka något och prata lite ”för sig själv” samtidigt.

  Det är alltså en kombination av att någon pratar mjukt/tänker högt och är koncentrerad på en uppgift som personen är omsorgsfull med och väldigt inne i.

  Det tråkiga är att om jag börjar prata samtidigt så försvinner välbehagskänslorna. Jag har aldrig fått för mig att säga till någon att inte ställa frågor till mig för att ”det känns skönt i huvudet”, och bara sitta och stirra och se ut som jag fått lugnande medel.

  Kan tillägga att både jag och min kompisar är killar och ingen av oss bög, så jag tvivlar på att det handlar om något sånt.

  Själv har jag inte autism eller någon annan diagnos, men har alltid varit väldigt känslig, haft mycket ångest och väldigt mycket hjärnaktivitet osv.

 8. […] som när jag skrev om ASMR så har jag nu hittat ett nytt litet fenomen på youtube (eller nytt för mig i alla fall). Daft […]

 9. Kristin skriver:

  Har alltid trott att jag var ensam om att uppleva detta, tills jag träffade en kompis som också kunde d. Och för ca ett år sen hittade jag ASMR-videos genom att jag började kolla på massageinstruktioner på youtube. D var som en helt ny värld öppnade sig – alla som också hade upplevelsen! Har dock blivit lite beroende av att kolla på videos, och då är d svårare för mig att känna rysningarna. Man blir liksom lite immun :-).

  Här är några exempel på när jag upplever rysningar IRL:
  – Speciellt när nån som jag tycker är ojuste plötsligt gör något mkt snällt mot mig. Exempel: hade en lärare som var superdryg och rätt elak. En dag gav hon en blomma till mig från en krukväxt hon hade på kontoret – jag rös som fasen och kan typ fortfarande rysa när jag tänker på d!
  – när nån riktar uppmärksamhet mot mig och pratar lugnt. Typ när jag var liten och jag och en kompis skulle byta bokmärken. Hon bläddrade igenom mitt album och tittade på alla märken och kommenterade dem; sa att de var fina osv… Aaaah…
  – lyssna på någon med talfel/brytning tex drottning Silvia :-). Ofta handlar d om skarpa S.

  Nån som känner igen sig?
  Ps jättekonstig grej! Får typ i 99% rysningar av kvinnor, och de få män som jag fått d av har varit gay. Varför? Vet ej!!

 10. Daniel skriver:

  Själv är jag välbekant med ”the tingling sensation” och jag är man och straight (ytterst tveksam till att det har med kön eller sexuella preferenser att göra). Jag håller dock inte med om att det inte behövs ett begrepp. För mig handlar ASMR inte om en vag känsla av välmående, ASMR för mig handlar främst om distinkta ”rysningar” av välbehag. Jag ASMR-surfar på jakt efter själva rysningarna snarare än känslan av avslappning eller omvårdnad. Men det är ju olika för olika varför man väljer att kolla på just asmr-videor. Men på samma sätt som begreppen ”synestesi” eller ”absolut gehör” fyller begreppet ASMR en viktig funktion även om inte 100% av befolkningen upplever fenomenet. :) Men kul med en svensk artikel om ämnet!

 11. Fredrik skriver:

  Asmr…jag undrar om det är det jag känt i så många år. Det starkaste minnet är när jag kanske var 12-13 år. Papppa skulle klippa gräset med vår handgräsklippare. Jag helt enkelt sprang och lade mig i min säng och låg och lyssnade till ljudet av gräsklipparen. När han närmade sig mitt rum utanför kom den där rysningen som jag väntat på. Den där känslan som jag visste skulle komma. En liknande situation är hos frisören… men även när min lillebror var cirka 5-6 år och lekte frisör. Klippte håret meden liten ficklampa på mig. Samma känsla där. Det måste vara ASMR… eller hur??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *