Hur man gör veganskt ägg

2014-02-24


(jag kommer nog aldrig lära mig ta aptitliga bilder på mat, ni får bara lita på att det är gott ändå)

Till ”äggulan” behövs (med ganska höftade mått):
2-3 dl vatten (beror ju på hur mycket man vill göra)
1-2 dl kokta kikärtor (beror ju på hur mycket man vill göra)
3-5 msk bjäst
2 tsk agar-agar
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 tsk kala namak (som ger den fantastiska äggiga smaken!)
Valfri mängd svartpeppar och vitpeppar
Några matskedar neutral olja om man vill

Mixa och koka allting på högsta värmen i en liten kastrull i kanske max 5-10 min, ställ in i kylen och det kommer stelna på max en timme gissar jag.

Bjäst och agar-agar (veganskt gelatin) finns att köpa på hälsokostaffärer, och kala namak finns på indiska affärer och ser ut såhär:

Till ”äggvitan” behövs silkentofu som brukar finnas bland asiatiska saker på vanliga mataffärer och ser ut såhär:

Om man vill kan man bara ta direkt ur paketet och mosa ihop med den gula delen, eller så kan man mixa den med 1-3 dl vatten, 2 tsk agar-agar, och hälla i kala namak för att få ytterligare lite äggsmak för att sedan låta även det stelna i kylen. Det ökar ju mängden äggvita så det räcker längre, men jag brukar knappt hinna äta upp allt innan det blir gammalt ändå.

Jag brukar nöja mig med att ta tofun direkt ur paketet och hälla på lite extra kala namak över hela mackan. Gärna ackompanjerat med några gurkskivor och personligen använder jag kallpressad rapsolja istället för margarin. Mycket gott!

Så enkelt är det att göra en vegansk äggmacka! Inte är det dyrt heller, eftersom alla ingredienser förutom möjligen silkentofun (och gurkan) räcker väldigt länge.

Den som lyckats hitta äggformar att göra ägg i, gärna inom Sveriges gränser eller från någon sida som är enkel att beställa ifrån, får gärna hojta till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *