Hjälp, vi har ingen opposition i Sverige!

2013-04-23

Har ni märkt att vi lever i en enpartistat nuförtiden? Vilket parti man än väljer så pratar de om arbetslinjen, och rätten till arbete (inte från). Arbetspartiet är det enda partiet! Vi har inget parti idag som ifrågasätter. Konsensus, eller den totala skräcken för att tappa en endaste väljare, råder. Jag är väldigt oroad inför valet 2014, då det riskerar att bli ett fullständigt och fullkomligt meningslöst val. Det spelar ingen roll vilket parti som vinner, för de kommer alla arbeta för arbetslinjen.

Vi behöver ett parti som står för arbetskritiken! Vi har idag inte ett endaste stort parti som står för frågan om basinkomst eller medborgarlön, eller vad man nu vill kalla det. Det mumlas lite om sänkt arbetstid, men så länge det kapitalistiska systemet råder så undrar jag hur nutida partier hade tänkt lösa sänkt arbetstid utan någon form av basinkomst? Och det pratas inte direkt högt om sänkt arbetstid heller. Desto mer pratas det om rätten till heltid. Absurt!

Dagens vänsterpartier kämpar, som någon lite käckt uttryckte det, för mer promenatid i fånggården för fångarna (bättre arbetsvillkor), men inte för fångarnas frigörelse (arbetsfrihet). Vi har en vänsterrörelse som kämpar inom systemet, men inte mot systemet, vilket betyder att vi aldrig kommer lösa grundorsaken till mycket mänskligt lidande. Så länge vi har en vänster som inte öppet och modigt ifrågasätter hela vårt nuvarande ekonomiska system, så kommer vi aldrig uppnå förbättring, bara minimala förändringar.

Jag tog en titt på socialdemokraternas, vänsterpartiets, miljöpartiet och feministiskt initiativs hemsidor, som jag tänker mig ska representera någon slags ”Sveriges vänster”, mer eller mindre, idag. Sossarna vill bara vara som moderaterna och ha allt de har, men lyckas inte eftersom de samtidigt ska försöka vara lite vänster. De kan omöjligt vara bättre moderater än moderaterna själva. Miljöpartiet har blivit för stora och folkliga och var därmed tvungna att plocka bort det ”flummiga” alternativet med medborgarlön eftersom det skrämde iväg alla borgliga väljare de nu har. Vänsterpartiet är för fokuserat på vad som händer inom arbetssamhället för att kunna fokusera på hela arbetssamhället (och fast i en arbetarromantik), och feministiskt initiativ är väl inte helt oväntat mer fokuserade på feminism, även om de viskar lite om sänkt arbetstid ibland.

Följande står att läsa på hemsidorna (och det är en sorglig syn):

Socialdemokraterna:

Full sysselsättning är vår övergripande politiska prioritering. (deras markering!) Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat. Jobben ska sättas främst i hela den ekonomiska politiken.” (min markering)

”Vi socialdemokrater ska vidta de åtgärder som krävs och söka de allianser som är nödvändiga för att bryta arbetslösheten och få fler människor i arbete.” och ”Sverige ska mellan 2014 och 2020 öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att Sverige når lägst arbetslöshet i EU.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta? Mest gråta tror jag. Partiet kämpar alltså för att fler människor sammanlagt ska ha mindre fritid? Inte samma antalet timmar, eller lägre, fördelat på fler personer, som egentligen är det enda vettiga med dagens ständigt ökade arbetslöshet (arbetsfrihet) och automatisering. Det är inte hållbart att hålla på att kämpa för att fler ska arbeta mer, och varför ska vi ens göra det? Folk har väl bättre saker för sig än att tvångsarbete, när det inte ens behövs!

Vänsterpartiet:

Vänsterpartiet tycker att ökad sysselsättning ska vara målet för den ekonomiska politiken. Vi vill sätta fler i arbete.” (min markering)

Å, vilket bra mål, ökad sysselsättning, att fler måste göra mer och inte har fritid, är det ett vettigt mål för vår ekonomiska politik, verkligen? Kan vi inte ha ett bättre mål med vår ekonomiska politik? Som att folk ska må bra och bli friskare, ha mer tid att ägna sig åt sina intressen och umgås med nära och kära? Vad ska vi med ekonomin till egentligen?

Vi vill investera där behoven finns. Det betyder mer pengar till välfärd, infrastruktur och klimatsatsningar.” (jaja det låter jättebra men det vill alla andra också, med hjälp av arbetslinjen)

Miljöpartiet

Miljöpartiet driver att Sverige ska investera stort i järnväg och kollektivtrafik, ett särskilt ROT-avdrag för energieffektiviseringar av bostäder och upprustning av skolor, samt mer resurser för ökad kvalitet i skolan. Så möter vi framtidens utmaningar samtidigt som vi skapar nya jobb här och nu.

Ingenstans pratar de längre om medborgarlön eller 6 timmars arbetsdag. Sorgligt.

Feministiskt initiativ:

Feministiskt initiativ anser att det självklart – och nödvändigt – att koppla det minskade utbudet av lönearbete till en generell arbetstidsförkortning.” (ja, bra!)

Fi ska verka för att även arbetssökande och bidragssökande ska kunna starta företag och under en period av minst ett år kunna fortsätta att uppbära ekonomiskt stöd på deltid på motsvarande sätt som vid deltidsarbetslöshet
 
Också bra, men varför inte bara börja prata om basinkomst istället som är mycket bättre? Det är så fegt, så vagt och alldeles för dåligt i jämförelse med vad basinkomst kan åstadkomma. De är ändå på rätt väg men vill inte ta orden basinkomst och medborgarlön i sin mun, för arbetskritik är fult och smutsigt och bara något för samhällsparasiter. Men förhoppningsvis inte så länge till.

Idag går jag till mitt första möte i Göteborg för att tillsammans med andra arbetskritiker diskutera framtidens rörelse för basinkomst!

2 kommentarer “Hjälp, vi har ingen opposition i Sverige!”

  1. Aksel från Trönö skriver:

    Mycket vettigt här! I vårt tåg nästa månad kommer några bära banderollen #FRITIDSLINJEN vilket väl säger precis vår inställning till dagens arbetshets. Däremot ser vi idag en situation där en stor del av befolkningen inte har något jobb medan det behövs fler händer inom välfärden – vansinnigt! Fler måste få jobba, och de som jobbar ska jobba mindre. Du missar att de allra flesta arbetslösa vill ha ett jobb. Som du säkert vet är V:s långsiktiga mål också en arbetstidsförkortning med bibehållen lön.

  2. ling0n skriver:

    Du menar att vänsterpartiet kommer propagera för en fritidslinje? Det låter ju bra i sådana fall. (kan tillägga att jag troligen kommer rösta VP, då jag ändå anser att de har mycket annat bra, retoriken är dock för sorglig).

    Jag missar inte alls att de flesta arbetslösa vill ha ett jobb, dock har jag valt att inte ta upp det i det här inlägget, då det är en lite separat fråga som kommer längre fram. Jag tror mycket av det beror på att folk inte vet hur det känns att verkligen få välja. Men som sagt, det kommer mer om det längre fram, detta är bara början!

    Arbetstidsförkortning ja, men utan basinkomst, hur? För mig hänger det i längden ihop, och det finns många fler argument än om folk vill jobba eller inte också, t.ex. möjligheten till utbildning som underlättas enormt, och mycket annat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *