Hemgjord vegansk glutenfri matlagningsgrädde!

2014-10-10

Igår hände något fantastiskt i mitt kök som för alltid kommer sänka mina matkostnader. Jag lyckades snabbt göra en havregrynsbaserad matlagningsgrädde med enkla medel, som jag sedan gjorde min vanliga gräddsås på. Jag har inte räknat närmare på det, men om ett paket havregrädde kostar ca 10 kr och 1 L havregryn kostar ca 20 kr så är det ju ganska enkelt att förstå att man sparar en hel del.

Det fina med detta är att även glutenallergiker som vill undvika sojagrädde och inte gillar risgrädde kan göra den på renad havre!

Receptet ser ut såhär:

Mixa (jag använder handmixer) 1 dl havregryn med 1 L vatten. Sila. Häll i 2 tsk solroslecitin (finns att köpa t.ex. här, obs gratis frakt!), mixa tills pulvret lösts upp, och ha sedan i 1 dl neutral olja (jag använde rapsolja) och mixa i 30-60 sekunder till. Klart! När du kokar det kommer grädden tjockna allt eftersom. Om du tycker att såsen blev för tunn, testa att bara ha i 5 dl vatten nästa gång, och öka mängden om det blir för tjockt.

Lecitin finns både från soja och solros, så köp det som känns bäst för dig. Det används både som hälsotillskott och som emulgeringsmedel inom matindustrin. Det gör alltså att fett och vätska blandar sig med varandra så att det blir sådär krämigt och härligt som man vill ha det. En fantastisk tillgång i vegansk matlagning!

 

En burk räcker väldigt länge. Min ser ut såhär:

 

Lycka till!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *