HBTQ-jägarsamhället?

2012-12-05

Såg en dokumentär idag om lite evolutionsteorier. De började rätt bra med att förklara en teori om att det kanske inte är så att köttätning var det som gjorde att vi utvecklades till de smarta djur vi är idag med stora hjärnor, utan att det främst var matlagning det hängde på. Om man t.ex. kokar morötter så går de mycket snabbare att äta, och kräver mycket mindre energi för matsmältningen. Och vi har saliv med mycket mer amylas än t.ex. chimpanser, vilket gör att vi blir väldigt bra på att bryta ner stärkelse, tydligen. Det lät väl rimligt och intressant, tänkte jag. Har väl mest tänkt att människans förmåga att äta både djur och växter gjort att vi kunna bosätta oss nästan överallt, och att det också bidragit till varför vi blivit så framgångsrika. Spelar egentligen inte så stor roll eftersom det finns tusentals levande bevis på att det går att överleva på vegetarisk mat oavsett. Det är helt enkelt inte så intressant för mig vad som ledde oss hit, nu när vi väl är här och kan välja (i den rika västvärlden då).

Men sen. Sen kom det lite värre teorier. De besökte nämligen ett litet jägar-samlarsamhälle i östra Tanzania. Männen jagade och kvinnorna samlade rötter och bär och det där gamla vanliga. Det är så beskrivningen brukar se ut. Det finns två kön och de två könen har varsin uppgift. Det var tydligen väldigt viktigt för kvinnorna att männen var bra jägare. Om de var snygga eller inte spelade inte så stor roll.

Sedan la forskaren/programledaren fram en teori om att män är risktagare för att de är jägare och att de vill visa sig duktiga för kvinnor (eller något sådant). Sedan gjorde de ett väldigt (inte) vetenskapligt experiment där några skejtarkillar skulle göra ett trick de inte var så bra på, och så skulle man se om de fegade ur eller inte framför forskarpersonen som tog anteckningar. Om antecknarpersonen var en man så tog skejtarkillarna inte lika stora risker som när två unga tjejer satt och kollade på. Av detta ska vi alltså lära oss någonting om könsroller och testosteron och… blöhö. Jag slutade lyssna.

Istället började jag tänka: Var är alla hbtq-personer i såna här undersökningar och dokumentärer? Alla som är det minsta pålästa vet att det inte är så enkelt som att vi bara har två kön. Alla vet också att vi har något som kallas homosexualitet. Vi vet att det finns människor som inte alls känner sig som självklara män eller kvinnor. Vart får dessa personer plats i dessa traditionella samhällen? För när man ser dokumentärer om olika stammar så kan man nästan tro att homosexualitet och könsöverskridande beteende inte existerar. Att alla bara är nöjda och glada och vill gifta sig och skaffa barn.

Alla dokumentärer som handlar om traditionella stammar stöter visst aldrig på ett enda homo eller en enda person som inte gillar sin könsroll? De lyfter i alla fall inte fram den informationen om de skulle hittat någon. Bristen på sådana berättelser i vanliga dokumentärer gör mig minst sagt skeptisk till den ”fakta” de säger sig komma med när det handlar om könshormoner och beteenden hos människor.

Jag brukar alltid tänka på alla de människor som genom alla årtusenden fått lida av att vara annorlunda. Homosexualitet är ofta tabu och förenat med dödsstraff i många kulturer. Det verkar alltid ha funnits, och har många gånger hatats. Frågan är vart hatet kommer ifrån. Frågan är vart könsrollerna kommer ifrån. Vart behovet av uppdelning och kontroll kommer ifrån. Att män och kvinnor i många kulturer gör olika saker verkar vanligt, däremot vad de gör skiftar från kultur till kultur.

Vi vet idag att vi inte kan förklara alla mänskliga beteenden med biologiska stela förklaringsmodeller. Människor är mer komplexa än så. Andra djur också. Det finns flera dokumentärer om t.ex. homosexualitet och könsöverskridande beteende hos andra djur, men dessa dokumentärer rullar inte lika ofta på alla tv-kanaler som de dokumentärer som upprätthåller heteronormativiteten.

Jag tycker som sagt egentligen inte att det är så intressant med vad som ledde oss hit, om det var biologi eller sociala strukturer. Självklart har det varit lite av varje. Men så enkelt som de vill få det att låta i de traditionella dokumentärerna om evolution tror jag inte att det är. Jag vet bara att vi ju faktiskt kan vara vegetarianer, homosexuella, transexuella, queera, intersexuella,  polyamorösa etc, och att vi måste få vara det. Att försöka förklara eller rättfärdiga det med biologi känns bara onödigt, vi vet redan att det är ett ”naturligt mänskligt beteende”, eftersom det förekommer bland många människor. Frågan är varför en del inte kan nöja sig med det.

9 kommentarer “HBTQ-jägarsamhället?”

 1. Lisa skriver:

  Det är väl svårt att säga var homosexuella hamnade i jägarsamhället eftersom vi inte vet något om det. Inte såvitt jag läst, i vilket fall. Det är svårt att uttala sig om saker man inte har det minsta belägg för. Nu kan jag ha fel, men jag tror inte att det finns så himla mycket information om just vad transsexuella gjorde på stenåldern, och då är det svårt att ta med det i en dokumentär.

  Sedan var det väl så på den gamla goda tiden att man inte direkt gifte sig. Monogami är något som är relativt nytt-isch och absolut onaturligt för mänskligheten som ras. Däremot ville nog de flesta ha barn, till stor del eftersom barn på den tiden inte innebar vad det gör nu. Dessutom hade man ofta inget alternativ om man ville vara sexuellt aktiv med en person av det motsatta könet, vilket de flesta vill.

 2. ling0n skriver:

  Fast alltså, just därför ska man inte uttala sig så säkert, vilket de gör. De går även till nutida traditionella kulturer och försöker förklara ”varför män är si, och kvinnor så” genom att peka på vad just de gör idag. Typ som att det alltid varit så, och är så än idag hos vissa kulturer, och att det tydligen ska kunna säga oss något om folk i allmänhet. Bara det att de aldrig hittar en enda avvikande individ i dessa kulturer. Jävligt skeptisk till ”faktan” de kommer med, som sagt.

  Förstår inte vad du vill säga med andra stycket, motsäger det på något sätt det jag skrivit?

 3. Lisa skriver:

  Ja alltså, dokumentären låter helt vansinnigt dålig. Jag tror att det är ganska vederlagt att människors stora hjärnor inte kommer av att vi äter kött. Min poäng var att man kanske inte behöver vara kritisk till alla dokumentärer som inte tar upp homosexualitet, och anse att det de säger inte kan vara riktigt. Det var så jag tolkade din kommentar:

  ”Alla dokumentärer som handlar om traditionella stammar stöter visst aldrig på ett enda homo eller en enda person som inte gillar sin könsroll? De lyfter i alla fall inte fram den informationen om de skulle hittat någon. Bristen på sådana berättelser i vanliga dokumentärer gör mig minst sagt skeptisk till den ”fakta” de säger sig komma med när det handlar om könshormoner och beteenden hos människor.”

  Jag tolkade din text som att du länkade samman typ stenåldersmänniskor och människor av olika jägar-samlar-stammar, eftersom du först talar om evolution och sedan om jägar-och samlarsamhällen. Det vore ju såklart intressant att se en dokumentär som du beskriver, en som fokuserar på en homosexuell kvinna i ett jägar-samlarsamhälle i Tanzania, men jag tror inte att den dokumentären du såg var så långt ifrån sanningen som den ser ut för de flesta i jägar-samlarsamhället som det presenterade, åtminstone kan jag tänka mig det. Jag skrev nog det jättedumt, nu när jag läser det – jag menade att koppla det till det faktum att människorasen i de gamla jägar-och samlarsamhällena var mycket fokuserade på att skaffa barn, men att giftermål och monogami är ett totalt onaturligt påfund.

 4. ling0n skriver:

  Alltså problemet är att de tar dessa traditionella samhällen som någon slags guide för hur vi människor verkligen är och funkar, att människor där är i sitt mest renaste och mänskligaste tillstånd. De tänker, att om alla män DÄR tävlar om kvinnans gunst genom att hoppa från ett stup, ja då tror de att det beror på mannens könshormoner, som påverkar så att han ska attrahera kvinnan etc. Såna fånerier. När vi idag vet att det inte är så enkelt som att män gör si, kvinnor gör så, och att det alltid skulle bero på könshormoner. Vad gör då bisexuella män? Bisexuella kvinnor? Osv, osv.

  Jag är kritisk till sådan ”fakta”, att de säger att män är mer våghalsiga pga testosteron. En DEL män är det, men uppenbarligen inte alla, man kan inte ta en grupp skejtare som exempel, eftersom de antagligen är just våghalsiga män som just därför sökt sig till skejtning. Det är ju otroligt låg ”logiknivå”.

  Det är inte det att jag måste ha en dokumentär om en homosexuell kvinna i Tanzania, jag vill bara inte att de ska dra för hastiga slutsatser, när de antagligen inte har all information som krävs. Man kan inte säga att män är si, och män är så, när man bara hittat extremt normativa liksom.

 5. Lisa skriver:

  Man måste väl separera fakta om hur människor alltid fungerat (t.ex. har människor aldrig varit speciellt bra på att vara monogama) från hur vissa samhällen fungerat (i vissa samhällen har män jagat och kvinnor samlat bär). Och sedan behöver man ju inte tvinga på folk något idag grundat på hur andra gjort tidigare, typ ”inte undra på att tjejer är så dåliga på att löneförhandla, män är ju bättre på att ta risker och vara våghalsiga, det är därför de har högre lön alltid!”.

  Ja, det där experimentet låter Braniac.

 6. Andreas skriver:

  Jag älskar när folk försöker rättfärdiga beteenden eller normer med biologi. Bort med allt ansvar och fri vilja. Älskar att när hetronormativa (läs även mono-normativa) människor försökt hitta förebilder bland däggdjuren så har de blivit besvikna! Delfiner visar sig vara pedofiler, Svanar är egentligen swingers, dvärgschimpanserna som är bisexuella och vi ska inte ens gå in på koalornas sexualitet!

 7. ling0n skriver:

  Ja, ingen idé att förlita sig på det som är ”naturligt”. ;)

 8. […] får mig att tänka på när jag skrev om hbtq-jägarsamhället, en dokumentär om hur män och kvinnor attraheras av varandra på grund av naturliga saker hit och […]

 9. Susanna skriver:

  Jag hade en lärare i evolutionspsykologi som menade att homos va naturens barnvakter. När heteromännen jagade och heterokvinnorna plockade bär för att attrahera varandra och föra sina awesome gener vidare tog gaysen hand om närmsta släktens kids vilket gjorde att de också kunde föra sina gener vidare. Typ. Lite oklart resonemang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *