Antibiotikaresistens och darwinism

2013-01-25

Otto Cars, professor i infektionssjukdomar, skriver idag i svd om antibiotikaresistensen och jag tycker han väljer ett väldigt märklig perspektiv:

Mycket talar för att vi är på väg mot en värld utan effektiva antibiotika vilket kan få enorma konsekvenser för världsekonomin

Detta är inte första gången ”ekonomin” används som argument för att vi ska göra det ena eller det andra. Men borde vi inte prata om att det är människor som kommer drabbas av antibiotikaretistensen? Ekonomi är pengar, och sättet att fördela resurser, den kommer knappast avlida i någon otäck sjukdom. Många är vi som önskat död åt kapitalismen, men det lär inte inträffa i första taget, inte ens tack vare någon antibiotikaresistens.

I övrigt håller jag förstås med professorn om att något måste göras, men att uttrycka sig på ett så klumpigt sätt gör att frågan framstår som väldigt instrumentell och avskild från mänskligheten och hindrar att en viss grad av empati uppstår, som ändå är viktig när det kommer till människors vilja att göra något för andra. Utvecklingen av språket i politiken överlag tenderar allt mer att gå åt det här hållet och det bekymrar mig. Snart vet ingen vad vi pratar om längre, allt är bara ”marknaden” och ”ekonomin”, inte människor, liv, tid, smärta.

Hela artikeln toppas av en inte allt för ovanlig kommentar som brukar dyka upp när man pratar om solidaritet och samordning för att rädda de som är värst utsatta här i världen:

Naturen försöker alltid reglera en population som blivit för stor genom t.ex. sjukdomar så varför skulle människorna vara undantagna detta? Självklart är vi inte det. Genom att fokusera på att hela tiden utveckla antibiotika kommer man att behandla symptomen (starkare populationsreglerande bakterier) snarare än sjukdomen (överbefolkning). Detta är en kamp vi inte kan, och inte heller ska, vinna.

Ironiskt nog är det alltså marknaden som agerar darwinister i detta fall och snabbt har insett att kostar mer än det smakar.

Förutom att det är ett rent faktafel (jorden är inte överbefolkad, resurserna är felfördelade), så verkar författarna till dylika kommentarer aldrig själva mena på att de så snabbt som möjligt bör föregå med gott exempel och begå självmord för att rädda planeten från människorna som tydligen överbefolkar den. Det är alltid någon annan som ska dö. Gärna någon fattig med en annan hudfärg än vit i ett land långt borta. Om författaren själv skulle drabbas av svininfluensa eller HIV så gissar jag på att hen förväntar sig medicin. Eller?

2 kommentarer “Antibiotikaresistens och darwinism”

 1. Andreas skriver:

  Det hade varit intressant om folk var tvungna att tala i klarspråk och vara helt ärliga istället för att slänga ut kommentaren: ”enorma konsekvenser för världsekonomin” Hade varit väldigt intressant att höra vad som kom ut istället, även om det ofta är lätt att lista ut.

  Jag tycker inte att ekonomi är det samma som kapitalism. Kapitalism är ju bara ett dåligt sätt att hantera ekonomi. Så länge vi har resurser och mänskliga behov så kommer vi ju ha någon form av ekonomi.

  Även om jag inte tycker att ”enorma konsekvenser för världsekonomin” är ett bra sätt att formulera sig på så kan jag ändå dra ganska starka band mellan försämrad ekonomi och sämre hälsa och mer lidande. Det sjuka är ju bara att vi här i västvärlden kommer ju inte vara de stora förlorarna, som vanligt, även om man utifrån vissa ekonomers perspektiv skulle se oss som stor-förlorare eftersom att vi inte kan fortsätta sälja antibiotika.

  Återigen vill jag säga att jag håller med dig om att det är ett dåligt sätt att formulera sig på. Det känns cyniskt på ett sätt. Tror att många som läser det kommer ha svårare att ta till sig budskapet på grund av det.

  Och det där sista typen av argument är ju bara sjukt. Vi har resurser så vi klarar oss, utrymme så vi klarar oss. Det är ju bara om alla på hela jorden ska leva som vi gör här i västvärlden som det kommer bli ett stort problem.

 2. ling0n skriver:

  Självklart är inte ekonomi detsamma som kapitalism, men i vårt samhälle är det det just nu för de allra flesta. De kan inte frikoppla ett visst system från hur de ser att världen funkar och att den egentligen skulle kunna fungera annorlunda, tyvärr.

  Ja, vissa människor verkar inte veta att det är vi i väst som sliter allra mest på världen, och slösar bort mest mat och energi. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *