Alla krig är ett världskrig

2012-11-18


Såg just sista delen av en dokumentärserie i sex delar om de engelsmän som deltog i och överlevde första världskriget. Det kriget har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Kanske för att det är ett av få krig som haft många som frivilligt valde att gå ut och slåss. Efter flera hundra års krigstvång så valde de nu själva kriget. Många av dem var unga pojkar från landet som längtade efter äventyr. Människor i allmänhet väntade på att något nytt skulle ske, en förändring! Så synd bara att det blev just ett krig av alla saker som fick stå för den förändringen.

Men helt frivilligt kanske man ändå inte ska säga att det var när männen gick ut i krig, eftersom männen ju var uppfostrade till det, mer eller mindre. Många kände att det var deras plikt, att de vore fega om de inte gjorde det. Och som man fick man förstås inte vara feg. Det får man ju tyvärr fortfarande inte utan sociala påföljder. Artonåriga pojkar (och ibland yngre, en del ljög om sin ålder!) tog ansvaret för hela sitt samhälle på sina axlar. Fast de inte hade behövt. Visst är det beundransvärt, men mest av allt bara så hjärtskärande. Man trodde att det här kriget skulle vara det kriget som skulle göra slut på alla krig! Det går fort, vi är hemma redan vid jul! sade man. De hade verkligen ingen aning om vad som faktiskt väntade dem.

Tänk om alla vägrat att lyfta ett vapen mot en annan människa. Tänk om alla män stod emot trycket, både det som kommer utifrån och inifrån dem själva. Då skulle alla konflikter få avhandlas vid förhandlingsbordet istället, där de flesta krig under 1900-talet ändå löst sig i slutändan. Men för att göra en sådan sak kanske det ibland krävs ett ännu större mod än att bara göra det som någon säger åt en att göra.

Jag funderar lite över namnet på kriget också. Första världskriget. Andra världskriget. Det var trots allt inte krig som utspelade sig i hela världen. Män från många olika länder världen över var visserligen med, men det blir ändå fel att säga att det är ett världskrig. Eller. Varje krig är väl alltid ett världskrig för den vars värld rämnar i och med det. Som idag när konflikten mellan Israel och Palestina återigen blossat upp med blodspillan som följd. De flesta av oss önskar nog att den typen av konfliktlösning hade fått stanna vid Versaillesfreden.
 
Många är vi som väntar på freden, och världens sista krig.

4 kommentarer “Alla krig är ett världskrig”

 1. Olof skriver:

  Det jag fick lära i skolan var att det kallas världskrig för att det var krigsföring på de flesta av våra kontinenter. Men inget land i Sydamerika var ju inte med i varken första eller andra så jag antar att den beskrivningen haltar. Annars är jag helt med dig. En serie jag tittade på en gång hade ett tänkvärt citat: ”It is said that the death of any one person is the death of an entire world. Certainly for parents, the death of a child is no less than a holocaust.”

 2. ling0n skriver:

  Jo precis, det är vad jag också hört, men tycker som sagt att det är lite… haltande. Citatet liknar det jag själv tänkte, onekligen. :)

 3. VIOLATOR skriver:

  Det finns ju lokala variatoner även på detta, t ex:
  ”Stora fosterländska kriget är den traditionella ryska benämningen på andra världskriget och Sovjetunionens kamp mot Nazityskland under detta krig.”

 4. ling0n skriver:

  Antar att det är svårt att sätta ”rätt” namn på krig. De som upplever att Europa är hela världen eller att Stockholm är hela Sverige kommer onekligen döpa ett krig till något i anslutning till den tanken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *