12 år som vegan!

2013-03-26

Idag firade jag och en vän att jag varit vegan i 12 år (och vegetarian 2 år innan dess) med god mat och trevliga aktiviteter. En dag som känns mycket mer värt att fira än en födelsedag. Många har sagt grattis, och det tycker jag är alldeles rätt gjort! En del kanske tycker att det låter fånigt, men tänker man efter så är det faktiskt något utav en prestation. Det är värt att gratulera.

Själva grejen med att avstå animalier har faktiskt inte varit jobbigt alls, jag saknar inget, jag är för upptagen med att äta god vegansk mat. Jag älskar sojaost och alla andra roliga produkter som dykt upp på marknaden med åren. Det har bara blivit lättare för varje år som gått. Nej prestationen består av att stå ut med alla träliga fördomar (att jag skulle ha näringsbrist t.ex fast jag skänker blod utan problem), alla dryga skämt, alla hetsiga diskussioner som uppstår vid ett middagsbord så fort min mat landar på bordet (och det är aldrig jag som börjar), all research jag ägnat mig åt, alla gånger jag suttit hungrig på något ställe för att ingen orkat eller kunnat fixa veganmat, alla matlådor jag lagat för att det inte finns något alternativ, all äcklig och dålig mat jag ätit ute på restauranger för att kockar inte tar veganmat på allvar.

Inte minst vill jag fira alla jag på något litet sätt lyckats influera, och jag vill också fira att jag inte bidragit till djurens lidande lika mycket som jag gjorde som köttätare. Jag önskar att jag aldrig hade ätit animalier i hela mitt liv. Tänk på det, ni köttätarföräldrar där ute som tycker det är så synd om barn som växer upp på veganmat. Det går inte att göra lidande ogjort, men man kan alltid börja äta kött senare om man kommer på att man nu måste göra det.

Det är fan värt att fira att man orkat med så länge! Det är inte animaliebristen som gör veganism jobbigt, det är alla människor som är emot veganism som gör det jobbigt!

2 kommentarer “12 år som vegan!”

  1. nybliven läsare skriver:

    Hurra, hurra, hurra, HURRA!! Tolv år, det är LÄNGE! Själv har jag varit vegan i sex år i sommar. Jag kanske också skulle ställa till med kalas. Jag instämmer fullkomligt, det jobbiga med att vara vegan är inte kosten, utan att stå ut med fördomar och ointresse!

  2. ling0n skriver:

    Jamen gört! Det är skitkul att fira tycker jag. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *