Sverigefinnarnas dag!

2014-02-24

Idag är det sverigefinnarnas dag! Det hade jag ingen aning om, förrän jag morgonläste lite på twitter. Det roliga är att jag redan innan dess bestämt mig för att baka mumman leipää (farmors bröd) just idag. Det läskiga är att jag vaknade med Laaksos Unelmia Oli på hjärnan och kom ihåg texten bättre än någonsin förr. Låten handlar just om hur det är att vara sverigefinsk! Det måste vara ödet.

Snabbt bestämde jag mig för att jag ska ägna dagen åt att lyssna på musik på finska, så vad kan väl vara ett bättre tillfälle än att tipsa om lite finsktalande musik här just idag? Vi börjar med låten jag vaknade med förstås. Önskar att fler förstod texten, eftersom jag själv tycker att den är väldigt rolig. Förhoppningsvis hittar några finsktalande människor hit som kan fnissa ikapp med mig.

Som andra låt får det bli den fantastiskt vackra låten Helsinki av Anna Järvinen som tidigare var med i bandet Granada som jag också skrivit om här. Låten innehåller bara en mening på finska, men den betyder oerhört mycket för mig. En blinkning till alla som kan finska. ”Helsinki tule mut hakemaan tule, nyt mennään”. Helsinki kom och hämta mig, nu åker vi, med det där vemodet som bara Anna Järvinen kan.

Den tredje låten får bli PMMP:s Heliumpallo som jag har lust att kalla för en finsk Mew-låt (om man har lite koll på Mews Frengersskiva). Just den stegrande kraften på slutet, den tjocka ljudmattan och melodin som gungar upp och ner.

Jag tycker faktiskt att PMMP är värda en till plats här med låten Rakkaaleni (till min kärlek), med en blandning av poppig rock och Kraftwerk. (tack till dig som tipsade om dem, du vet vem du är)

Sen vill jag också tipsa om en ganska så kommersiell men gullig och svängig poplåt med Erin som sjunger Ei taida tietää tyttö, som i princip handlar om att en tjej borde sluta limma på hennes karl. Kanske kan tolkas lite passivt aggressivt med tanke på melodin. ”Ge fan i honom :)))”.

Och för att fortsätta på det kommersiella spåret så tycker jag ni ska lyssna på Jukka Poika! Finsk jävla reagge! Här blir det dock väldigt svårt att välja vilken låt jag ska tipsa om eftersom jag lyssnat på många låtar och gillar de flesta, och dessutom förstår texterna hyfsat, vilket ju är roligt för en sverigefinsk som alltid kämpar med språket. Men jag kör på Mielihyvää eftersom det var den första jag hörde med honom, och dessutom har den så trevlig text, eftersom den handlar om hur han vill ge någon njutning och hjälpa någon att må bra. Fint!

Regina – Unessa är inte heller dum, med sitt lite drömmiga undervattensound.

En annan av Reginas låtar har en lite spännande video, närmare bestämt en lite dominant balettlärarinna, med fokus på manliga elever!

Och nu vips till något helt annat, en barnlåt! För gullig och rolig för att inte nämnas. Popsi Popsi Porkkanaa, som helt enkelt betyder stoppa i dig morot. En låt om grönsaker och frukt och hur goda och nyttiga de är.

Om man bara vill skratta lite så kan man titta på den här videon med 80-talssound och en kille med långt hår som cyklar ut i skogen och spelar på en ful elgitarr utan sladd:

En lite mer deppig och seriös låt, men ändå med den där sköna avslappnade helgkänslan är Joose Keskitalo – Pimeydestä Pimeyttä Vastaan, som betyder, om jag förstått det rätt, från mörkret mot mörkret.

Som avslutning lyfter jag fram Paavoharju – Valo tihkuu kaiken läpi, en finstämd låt med tv-spelsmusikslinga, eftersom jag trots allt har mitt rykte som svårt pretto som lyssnar på svår prettomusik att tänka på.

Mycket nöje! Och glad sverigefinnarnas dag! (om man nu ens säger så?)

 

ps. bild på brödet som blev klart medan jag skrev på det här inlägget

En kommentar “Sverigefinnarnas dag!”

  1. […] var det några år sedan jag skrev om finsk musik senast på sverigefinnarnas dag, och nu har jag ju faktiskt hittat en massa mer, så nu är det […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *