Sverigefinnarnas dag och mer finsk musik!

2017-02-24

Detta inlägg får illustreras med en bild från Finlandsfärjan på väg mot Helsinki (eller kanske Sverigebåten, som man säger i Finland… Som Sverigefinsk blir det svårt att säga rätt…).

Nu var det några år sedan jag skrev om finsk musik senast på sverigefinnarnas dag, och nu har jag ju faktiskt hittat en massa mer, så nu är det dags för ett nytt inlägg! Denna gång tänkte jag dock inte begränsa mig till musik endast på finska, då det finns mycket bra (ny) musik från Finland även på andra språk.

Till exempel Vasas Flora Och Fauna som ju faktiskt sjunger på finstämd finlandssvenska! De verkar inte helt okända i Sverige, vilket ju är väldigt kul, då det inte är precis vanligt att finsk musik når ända hit. Jag blev ganska förvånad när de började figurera i sociala medier, eftersom jag fått rota i djupa vrår på youtube efter det mesta som jag hittat:

Även Månskensbonden sjunger på finlandssvenska. Tror till och med att han bor i Göteborg numera?

Någon som däremot gör musik på engelska är Jaakko Eino Kalevi. Även han verkar faktiskt en del känna till i Sverige numera. Roligt!

En av de bästa melankoliska poplåtarna låtarna jag hittade 2016 är av Rami Vierula, som också går under namnet 23:23:

Han har även ett (väldigt melankoliskt) album helt på finska som går att hitta på bandcamp:

Lake Jons känns väldigt… modernt 2010-tal och har ett mer luftigt hipstrigt folkpop/rock-sound:

Lite gladare och lite mer… åttiotal är D.I.M.H:

Och så lite dansig kommersiell Zara Larsson-aktig musik:

Och:

Younghearted sjunger däremot mjuka kärlekssånger, som den här där refrängen betyder ”Om du är min så är jag din”:

Valtter Vin kör synthig pop på finska:

En annan stor favorit är Iisa Pykäri (med I, inte litet L), med sin gulliga och ibland drömska elektronikapop, som förut var en del av gruppen Regina (som jag skrivit om tidigare), men som nu släppt eget:


Hon har även varit med i den här lite triphopiga låten med Gasellit:

Sedan måste jag faktiskt återigen tipsa om finsk reagge. Ja det låter ju spontant som en väldigt dålig idé, men finsk reagge är faktiskt riktigt bra! Finska gör sig dessutom väldigt bra i denna genre av någon anledning, mycket bättre än svenska. Låter som ett språk från ett mer fjärran land plötsligt.

Raappana:

Avslutar med helt elektronisk musik, till att börja med denna goa gamla 90-talsraven av JS16 som också producerat Bomfunk MC’s (vilket verkligen hörs):

Och så lite mer (gammal) ordentlig hård svart techno av Leo Laker:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *