Pyttipannalasagne

2014-07-13

Eftersom jag har lite ont om stålar så bidde till att laga mat av det jag hade hemma. Som tur var så visade det sig att jag hade massvis med bra ingredienser hemma för att göra ca världens godaste pyttipannalasagne. Så nu måste jag bara skriva ner receptet.

Ca:
1-2 dl torr sojafärs (sån man kokar, det var allt jag hade kvar)
1-2 dl röda linser (allt jag hade kvar där med…)
1-2 dl quinoa

Detta kokade jag tillsammans tills allt var mjukt (ca 20 min), och sedan hällde jag av det i en sil och pressade ut vattnet. Därefter stekte jag det med svartpeppar, vitpeppar, paprikapulver, givetvis salt, några droppar rökarom (!), lite japansk soja, 3 msk äppelcidervinäger, och eftersom jag inte hade någon tomatpuré hemma tog jag ca 1 msk av min hemgjorda ”misslyckade” (men goda) tartex som jag gjort några dagar tidigare. Det visade sig vara ett riktigt mästerdrag. Efter att allt stekts lite torrare rörde jag ner hackad färsk persilja, tre mindre grovhackade vitlöksklyftor, ca 1 dl fryst spenat och 1 paket krossade tomater.

”Tartexen” görs såhär:
Ta en liten kastrull och sätt den på högsta värmen. Häll i ca 1 dl neutral olja. Ha i svartpeppar, vitpeppar, paprikapulver och chili. Låt kryddorna kokas några minuter och rör om. Häll ner ca 1 dl bjäst och 2 msk tomatpuré. Rör om tills allt löst upp sig. Sen är det klart. Att man kokar kryddorna i olja, dvs i princip friterar dem, framhäver smakerna oerhört mycket och ger en väldigt ”matig” smak.

Till färsen hade jag även en stekt hackad lök och en stekt hackad grön paprika. Allt rördes ihop och varvades med lasagneplattor. På toppen hällde jag ut ett paket havregrädde, med lite mer bjäst, svartpeppar och flingsalt strösslat över hela ytan. Sen inne den normala tiden i ugnen och ut kom en fantastiskt välsmakande skapelse. Omnomnom.

 

(och titta, idag tog jag väl en acceptabel matbild?!)

2 kommentarer “Pyttipannalasagne”

  1. Hjort skriver:

    Ser riktigt vidrigt och sunkigt ut. Usch.

  2. Magnusium skriver:

    Det var minsann en spännande och ovanlig variant av lasagne som får mig att vilja mumsa i mig den på ett ögonblick om jag fick tillfälle. Skapande och fantasifull lasagne-variant som jag blev väldigt nyfiken på men som jag tycker verkar lite trixigt att få till själv. Tipset om ”koka kryddorna i olja” ska jag testa nån gång. Tack

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *