Mina tips med spanskspråkig musik!

2015-08-07

Om du inte hittar låtarna någon annanstans så kan jag rekommendera http://offliberty.com/ för att kunna ladda ner filer från youtube, både i mp3-form och videoform.

 

Här kommer en salig blandning av musik på spanska från flera olika länder och tider! Alfabetisk lista, förstås.
 

Benny Moré

Kubansk partymusik från 40-50–talet. Perfekt på en somrig fest med massor av god mat när solen skiner som starkast!

Camaron De La Isla

En spansk man som sjunger med hjärtat på utsidan av kroppen. (och så snygg!) (ja trots skägget!)


 
Carlos Montoya

Den moderna flamencons urfader, för dig som (nästan) baaara vill ha spansk instrumentell flamenco med starkt fokus på gitarr och en del plingeling och klappetiklapp då och då.

 
Concha Buika

Passar bra för den som vill ha spansk (mallorcansk) flamenco med en skönt hes röst. Såg henne häromåret på Göteborgs kulturkalas, där hennes mellansnack mest gick ut på att prata om hur det suger att vara singel och hjärtekrossad. Sympatiskt! Kändes väldigt passande till hennes vemodiga sånger.

 

Estrella Morente

Letar du efter en unik blandning av klassisk flamenco och otroligt vacker arabiskinfluerad sång så är detta något för dig. Massor av fin tolvtakt och handklapp (palmas). Kul bonusfakta: Hon är gift med en tjurfäktare! Blir inte mer spanskt än så.

Helt omöjligt att bara välja en låt!

Alla amerikanska wailande artister kan ju slänga sig i väggen!

 

Och förstås Gipsy Kings, som sjunger på spanska men som är franska romer. Fantastiskt djävla rytm 1 minut in i denna låt:


Tror denna varit en hit en gång i tiden? Finns i alla fall en chans för en svensk att känna igen den.


 

Lila Downs

Mexikanska som sjunger sina egna finstämda versioner av mexikanska folksånger på albumet La Sandunga. Introt får mig alltid att fantisera ihop en filmsnutt där någon sitter i en kyrkbänk, med solens strålar strilande ner mot ansiktet genom ett hål i taket.

 

Los Amaya

Så otroligt gulliga live. Verkar lite svåra att få tag i, jag har bara hittat några videos med dem på youtube, trots att de är så svängiga! Man blir helt mjuk i kroppen. Dessutom sjunger de om karameller, och hur gulligt är inte det?

Wikipedia verkar vilja kategorisera dem som ”katalansk rumba” och det verkar onekligen vara en bra genre. Hittade även Las Grecas som verkar ha samma goa gung. Och titta på de snyggt klädda och rara bakgrundsdansarna! Känner mig lite drogad av deras röster. Lite kär blir man allt.Mercedes Sosa

Argentinsk gigant, en folksångare av högsta rang! Rekommenderar främst albumen från 50- och 60-talet.

 

Tito Rodriguez

Puertoricanskt i samma anda som Benny Moré.

Man får gärna tipsa tillbaka på samma tema!

5 kommentarer “Mina tips med spanskspråkig musik!”

 1. Erik skriver:

  Åh, jag trodde du försvunnit. Världens bästa blogg, det här. Jag ser fram emot att lyssna igenom. Tack!

 2. ling0n skriver:

  Tack själv Erik! Vem du nu än är… Jag trodde ärligt talat inte att någon skulle bry sig om det här inlägget… Men det gjorde mig väldigt glad.

 3. Erik skriver:

  Jag är long-time läsare (jag får det till att jag läst mycket längre än vad den här hemsidan är gammal – kan du haft nån blogspotblogg eller så tidigare..?) som är vansinnigt dålig på att visa uppskattning till skribenter medelst kommentarer. Men så, när det kom ett nytt inlägg efter ett halvår kändes det som att det var dags att kommentera.

 4. V skriver:

  Åh är så himla glad att du är tillbaka. Din blogg gav mig världens crush på dig för några månader sen. Spanskspråkig musik är så himla glädjande i mina öron. Har en fas för ”gypsyrock” nu även det inte är spansktalig, typ Gogol Bordello. Älskar att du tipsar om Mercedes Sosa.

  Återigen så himla glad att du är tillbaka och detta gav mig åter pirr i magen för dig och vad du gör!

  Puss!

 5. ling0n skriver:

  Erik: Jag tror bara att den här bloggen funnits rätt länge utan att det egentligen blivit så många inlägg… :P Jag är också hemskt dålig på att kommentera på andras bloggar, men det uppskattas ju verkligen när man själv är skribent onekligen! Det gör att lusten och orken att skriva mer blir så oerhört mycket större.

  V: Älskar att du älskar Mercedes Sosa! Och tack!

  Ni båda anar nog inte hur mycket detta betyder för mig. <3 :) Vore väldigt kul att höra om ni gillade några låtar/artister sen. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *