Linsbiffar med gräddsås och potatis!

2014-04-20

Det är skönt att laga storkok så man har mat till flera dagar framöver, och dessa linsbiffar är en av mina absoluta favoriträtter! Kaprisen är den magiska ingrediensen som ger den där riktigt matiga smaken. Till biffarna brukar jag äta kokt potatis, gräddsås (slänger med det receptet också) och några hackade körsbärstomater. En rätt som är både god, enkel, billig och nyttig!

Ingredienser till biffarna: (15-20 st)
1 paket gröna linser (4-500 gram)
1 stor burk med kapris (eller 2-3 små) inklusive spadet! (vinägern ger matigare smak)
5 dl havregryn och 5 dl vatten som kokas till en fast kladdig gröt
5-10 msk rismjöl (ger en härlig krispig utsida!)
1 gul lök, hackad och stekt (eller några tsk lökpulver för den late
1 msk tomatpuré
Paprikapulver
Spiskummin
Svartpeppar
Vitpeppar
Eventuellt salt
Massa neutral olja att steka i

Gör såhär:
Koka linserna enligt anvisningarna på paketet, häll av vattnet och mixa dem med resten av ingredienserna. Provstek en biff och se om kryddningen räcker, största misstaget är att underkrydda. Oftast behöver biffarna inte formas med händerna utan kan duttas ut i stekpannan med en stor sked och formas med stekspaden direkt. Om smeten känns lös kan man antingen ha i lite rismjöl, alternativt väntar man med att hälla i olja i pannan tills biffarna fått lite stekyta och stabilitet.

Jag brukar steka i teflonpanna på 4:an, skulle inte rekommendera gjutjärnspanna. Receptet funkar med kidneybönor också, men gröna linser blir godare! Bilden i detta inlägg är på kidneybönsvarianten då jag inte hade linser hemma. Stekytan kunde varit bättre, men jag var trött och lat. Hoho.

Ingredienser till såsen:
1 paket matlagningsgrädde (soja/havre går lika bra)
1 gul lök, hackad och stekt
2 msk vitvinsvinäger
5-10 msk neutral olja (jepp, det ska vara flottigt!)
Svartpeppar
Vitpeppar
Salt

Gör såhär:
Koka. Haha. Behöver bara kokas upp, kan till och med funka även utan kokning om man är lat eller har bråttom. Det gör ingen större skillnad.

3 kommentarer “Linsbiffar med gräddsås och potatis!”

  1. sofie skriver:

    Det låter riktigt gott! Ska prova dem när jag kommer hem….om en månad…

    hur är dem att göra på röda linser om man tycker att det är godare?
    och hur funkar det att frysa biffarna? :)

  2. ling0n skriver:

    Har tyvärr inte provat röda linser, kan tänka mig att det är lite annorlunda eftersom de är porösare… Så vågar inte riktigt svara på det. Men jag tycker verkligen du ska ge gröna linser en chans!

    Att frysa dem går alldeles utmärkt!

  3. […] göra en havregrynsbaserad matlagningsgrädde med enkla medel, som jag sedan gjorde min vanliga gräddsås på. Jag har inte räknat närmare på det, men om ett paket havregrädde kostar ca 10 kr och 1 L […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *