Vad jag saknade i SVT:s serie Kalifat

2020-02-15

Okej. Man får göra en underhållande superspännande thrillerserie, som bara råkar ha islamism som tema. Man får det. Det är konstnärlig frihet. Vi kan inte kräva av kulturen att den ska vara varken underhållande, korrekt eller lära oss något, egentligen.

Men när ämnet idag är så omdiskuterat och explosivt som det är i Sverige just nu, så är det svårt eller rentav omöjligt att förhålla sig till det helt neutralt. Nästan vad man än gör för skildring, så kommer risken för att man eldar på situationen finnas där, och gör man det alldeles för oförsiktigt, så är det oundvikligt att så sker. Det kan inte bara vara underhållning. Och eftersom serien ändå gjorts i samarbete med SVT, har jag kanske högre krav. Jag tror att jag och många andra som såg Kalifat, tittade för att vi så gärna vill försöka förstå. Kalifat är ett väldigt bra försök till en nyanserad diskussion, och jag är inte säker på om det hade kunnat göras bättre, men jag har ändå lite tankar kring utförandet och vissa val man gjort i produktionen.

Man kan hävda, att vi bara borde dragit igång någon av alla de dokumentärer som gjorts på temat istället, om det nu var kunskap och inte underhållning vi sökte. Men det finns ju en viss sorts tjusning med att se just en dramatisering av verkligheten, och med nyanserna det ger. Att också få komma så nära, att vi kan se de där glimtarna av diskbänksrealismens gråa kärlek mellan Pervin och Husam. Att de var människor, med fler känslor än hat, innan allt hände, och fortfarande är det, mitt i allting som sker, hur ofattbart det än kan verka. Att skillnaden mellan offer och förövare inte alltid är glasklar. Det ger helt enkelt en djupare förståelse, inte bara på ett intellektuellt men också känslomässigt plan. Något som torra intervjuer inte alltid kan ge.

Sedan tycker jag som sagt att en serie som görs i samarbete med SVT har ett extra ansvar när ett sådant komplicerat och brännhett ämne ska hanteras. Att upphovsmannen och manusförfattaren Wilhelm Behrman kan säga till expressen att ”Jag vill att tittarna ska vara helt knäckta och nedbrutna av sorg när serien är slut, samtidigt som de känner att serien varit spännande. Så banal är jag, och har inget djupare svar än så” på frågan om vad han vill att tittarna ska känna efteråt är begripligt. Som sagt, konstnärlig frihet. Kanske kan vi inte kräva av en manusförfattare att tänka längre än så för sitt verk. Men av SVT kan vi kräva att det måste finnas något mer där, än bara ren och skär underhållning. Kanske kan vi kräva fler nyanser och en större seriositet, i en tid då hatet mot muslimer växer stadigt. Hanteras ämnet fel, eller tolkas fel, så kan det få rentav livsfarliga konsekvenser för människor i vårt samhälle.

Man kan hävda att alla som är vettiga förstår att detta gäller radikalism och inte så kallade ”vanliga” muslimer. Att det inte kommer elda på hatet eller fördomarna. Men faktum är att allt för få människor förmår att hålla två saker i huvudet samtidigt. Jag uppskattar den optimistiska tron skaparna och SVT uppenbarligen har på svenskarna. Men jag är inte så säker på att alla som ser serien kommer klara av att inte någonstans i bakhuvudet ändå låta bilden hänga kvar, av att människor med slöjor och stora svarta skägg överlag skulle vara galna, farliga, och onda. Vi kategoriserar vår omgivning fort, för att det skyddar oss. Det är en ren biologisk mekanism, och den mekanismen påverkas lätt, och blir snabbt farlig.

Det är tydligt att de försökt, idén med chefen Nadir, säpoagenten Fatima, och Sulles föräldrar och så vidare. Det ska ge oss någon slags mer komplex bild av människor med muslimsk bakgrund. Att även muslimer tycker att radikalisering är fel. Men serien har med all rätta fått kritik för att ingen ”vanlig” men ändå troende muslim egentligen finns med i sammanhanget.

Fast, kanske är problemet inte egentligen så mycket att vanliga muslimer inte figurerar i just denna serie, utan att detta är den första svenska serie som görs med och om muslimer nästan över huvud taget. Om vi redan flera år sedan hade haft ett par serier om och med svenska muslimer hade det kanske varit en annan sak. Muslimer figurerar i regel inte i svenska tv-serier och filmer idag, de förekommer endast i media, och ofta i negativa ordalag. Antingen för att de utfört brott, eller blivit utsatta för brott. Bilden av muslimer är redan platt, vi behövde inte en platt representation till. Några minuter extra för lite mer bakgrund och vardagsliv hade kanske inte skadat. Det är inte skaparnas fel att de är några av de första, men kanske man måste ta ett extra ansvar ändå när läget ser ut som det gör idag, om man inte vill vara en del av problemet.

Rent underhållningsmässigt tycker jag det också finns vissa saker som hade kunnat vara bättre. Karaktären Fatima hade till exempel gärna fått utebli, eller krympts till en mindre roll, trots mycket trovärdigt skådespeleri och bra skrivna repliker i sig. Allt som kretsar kring henne tillför egentligen nästan ingenting alls. Temat i sig är så spännande redan som det är, utan detta. Snarare blir det så överdrivet och bombastiskt med den galna tajming de hela tiden har, att jag nästan stängde av inombords för att kunna fokusera på det riktiga dramat: den skrämmande processen och konsekvenserna av radikaliseringen. Det överdramatiska skapar istället bara någon slags distans till innehållet. Plötsligt är det hela mer actionfilm, som vilken actionfilm som helst, trots sitt unika tema. Ihåligt och fattigt, och långt ifrån den verklighet som mycket av storyn ändå kunde ha utspelat sig i.

Eftersom de nu gjorde detta val, att lägga massor av tid på Fatimas personliga vendetta med sin chef, hoppas jag att det blir en säsong 2 av det enkla skälet att den något platta bilden vi nu serverats, fortfarande behöver breddas (och för att slutet var för spännande att få sluta sådär såklart!). Jag vill fortfarande förstå, jag vill veta mer. Dramat hade fått ett större djup med mer faktabaserade händelser och mindre cool snutbrud, även om jag gillade den coola snutbruden.

Steget att gå från ung svennemuslim som äter ostmacka och oboy till frukost, till radikal terrorist i Raqqa, är ett enormt hopp, och det känns som att serien hoppade över att visa många av stegen som leder dit. Och alldeles för lite av omgivningens förtvivlan och kamp om att stoppa sina anhöriga, i en tid då det ofta gormas högt om att man behöver ta mer föräldraansvar i förorten. Men också förstås den misär hemma som ibland ligger bakom vilsna ungdomars val.

Med allt det negativa sagt, vill jag ändå avsluta med att säga att jag ändå tyckte om serien och dess karaktärer. Jag uppskattar att se thrillers i svensk miljö, då det ger en helt annan närhet till ämnet. Kalifat var onekligen spännande, hade bra realistisk dialog, scenografi och skådespelare. Serien en är frisk vind i vårt mediasverige, med ett så nytt och svårt tema och det utförande man valt.

Att dessutom låta det hela utspela sig främst ur kvinnors perspektiv bidrog helt klart med en ny synvinkel, då problematiken kring radikalisering och islamism så starkt hittills förknippats med män. Kvinnornas resa visar tydligare att alla kan hjärntvättas och radikaliseras, även om vägen dit ibland kanske ser någorlunda olika ut för olika individer. Ett steg närmare att förstå hur och varför hela denna tragedi kunnat ske, som världen kommer behöva leva med för en lång tid framöver. Ska det någonsin kunna få ett slut, så måste vi just förstå.

Kanske är det inget som låter sig göras på åtta avsnitt. Eller så kallar vi det bara konstnärlig frihet, att låta mycket av det utebli. Kanske ville de bara ställa frågor och låta oss själva tänka ut svaren. Kanske finns det inga svar. Hur som helst har det öppnat en dörr för en mer nyanserad diskussion i Sverige, och det tackar jag dem för.

Medialista relaterat till anknytningsteori

2020-01-14

44606535_10157041478623598_6316277775644753920_n.jpg


Appar

Humördagbok Daylio
Android Apple

Meditationsapp Headspeace
Android Apple

App för vanor Loop Habit Tracker
Android Apple

Mynoise ljudgenerator för lugnande ljud t.ex. djungelljud, spinnande katt osv
Android Apple

Artiklar/blogginlägg

Psykologiguidens beskrivning av anknytning

Wikipediaartikel om anknytningsteori

Spotting the Secure Partner

The Anxious-Avoidant Trap

Top Ten Signs Your Partner is Avoidant

Your Partner Might Be Anxious If…

Överlevnadstips till ”needy” otrygg-ambivalenta personer

En analys om varför det gör så ont att göra slut

Som partner till någon med alkoholism i uppväxten

15 Common Forms of Verbal Abuse in Relationships

Kärlekens 5 språk

Giraffspråket/Nonviolent Communication

The Dangers of Intellectualized Emotions

Parentification

Are You and Your Partner Faking Intimacy?

Komplex traumatisering (C-PTSD)
(C-PTSD beskriver bättre de genomgripande negativa effekterna av kroniskt upprepat trauma orsakat av andra människor, än vad PTSD gör ensam)

Do You Have ”Quiet BPD”?

CPTSD: How to Have Better FRIENDSHIPS

Böcker

Anknytning
Attached av Amir Levine, Rachel Heller

Hemligheten av Dan Josefsson, Egil Linge
Den mörka hemligheten av Dan Josefsson, Egil Linge

Vi är våra relationer av Tor Wennerberg
Själv och tillsammans av Tor Wennerberg

Lust & olust : om sex, närhet och anknytning av Malin Drevstam

Närvaro och meditation
Lev livet fullt ut av Eckhart Tolle

Schematerapi
Lev som du vill och inte som du lärt dig av Jeffrey Young

Känslomässig försummelse i barndomen (förkortas CEN på engelska)
Running on empty av Jonice Webb
Running on Empty No More av Jonice Webb

Övrigt
Compassioneffekten av Christina Andersson
I befintligt skick : Att ta sig själv på allvar
av Katja Lindert Bergsten, Kristoffer Pettersson

Dokumentärer/Föreläsningar

Jag älskar inte mitt barn
Dokumentär om en otrygg mamma som genom terapi lär sig knyta an till sitt barn
Youtube Del 1 Del 2

Youtube Was I abused? Childhood PTSD Info And Test

Facebookgrupper

Anknytningsteori

Childhood Emotional Neglect Support Group for Survivors

DIY DBT (do it yourself dialectical behavioral therapy)

För medberoende, ”steg” mot tillfrisknande

Film

Hjärtat
Visar en romantisk relation mellan en ambivalent och en undvikande

Hope Springs
Om ett otryggt par som går i parterapi

Thanks For Sharing
Om sexberoende

Hemsidor

Bildspel med DBT och DBT-övningar

Instagram

anniecwhite_
Datingcoach med fokus på självkärlek

brianamacwilliam
Terapeut med fokus på anknytning

silvykhoucasian
Relationscoach med fokus på anknytning

the.holistic.psychologist
Psykolog med fokus på anknytning och närvaro

Podcasts

Dumma människor
Psykologipodd

Försoningspodden
Anknytning

Kropp & Själ i p1 Förändra tankar – hur gör man?
Kropp & Själ i p1 Så skapas känslor
Kropp & Själ i p1 Vägen till närhet
Kropp & Själ i p1 Har du dålig anknytning?

Medberoendepodden

Journey of attachment
Coach Tracy Crossley med fokus på anknytning och dejting

Relationsverket

Reddit

r/attachment_theory

Youtube

Alan Robarge
Terapeut med fokus på anknytning, ensamhet, kärleksberoende
Finns även på facebook

Briana MacWilliam
Coach/terapeut med fokus på anknytning
Har även instagram

Coach Craig Kenneth
Fokus på anknytningsteori (playlist)

Eckhart Tolle
Spirituell ledare med fokus på meditation och närvaro

Tara J. Palmatier
Psykolog med fokus på narcissister och psykopater

The Holistic Psychologist
Psykolog med fokus på anknytning, närvaro, meditaiton, hälsosamma vanor
Finns även på instagram

Fokus på anknytning, hälsosamma vanor

Tracy Crossley
Coach med fokus på anknytning och dejting
Har även podcast och facebook

Susan Winter
Coach med fokus på attraktion, dejting och vara lycklig singel

Jerry Wise
Coach med fokus på anknytning, enmeshment och narcisissm

Teal Swan
Coach med fokus på anknytning, ensamhet, närvaro, meditation självmordstankar och spiritualitet

Marbles Misplaced
Dbt-skola, självutveckling, spiritualitet

Nu Mindframe
Pratar om anknytning, kärleksberoende, medberoende, och spiritualitet

Recovery Mum
Dbt-skola, drogberoende, spiritualitet

Några löjliga tecken på att jag är en ”foodie”

2019-01-27

Ett av de mest igenkännbara tecknen på att jag nog är en så kallad ”foodie” måste nog ändå vara att jag, varje gång man går ut och äter med mig på en restaurang eller ett kafé, antagligen får höra på hur jag klagar på hur dålig maten är, hur underkryddad, tråkig och menlös den är. Och att jag, varje gång jag bjuder på mat, ojar mig över att det inte blev exakt som jag hade tänkt mig smakmässigt. Jag är inte negativ! Jag har bara en bred kunskapsbank att utgå ifrån. Säger vi. Men bortsett från det så kommer här ytterligare några töntiga bevis!
 
Vi börjar med kryddorna, för här har det verkligen gått helt överstyr. Det är som att min hjärna verkar tänka ”Varför ha en normal mängd på kanske 5-15 kryddor hemma när du kan ha 60+?”. Den här bilden är tagen sommaren 2017 i samarbete med en vän som snällt la ut allting åt mig. Jag tänker friskt anta att de blivit fler sen dess. Jag har inte orkat lägga ut och fota dem igen. Men låt oss bara konstatera att det är löjligt många.

Här ingår exempelvis korma i både pastaform och torr form, green curry i pasta och torr form, persilja både torkad och fryst, koriander (fryst, blad, mald), wasabipulver, vitlökspulver och färsk vitlök, kardemumma (mald, urplockade kärnor och hela kärnor), paprikapulver och rökt paprikapulver, svartpeppar, vitpeppar och sichuanpeppar, två sorters örtsalt, salt med jod, salt utan jod, rosa himalayasalt och havssaltflingor OCH kala namak (salt som smakar ägg). För vem klarar sig med en sorts salt liksom. Eller tre.
 

 
Okej dags för umami! Varför ha en sorts miso när du kan ha tre? Har inte ens smakat den i lådan än. Haft den hemma i…… okej låt oss inte gå in på det!
 

 
Här är lite mer blandade grejer, men som också kan bidra med umami. Som mörk öl, paprikapuré, kapris, japansk soja och tamari, tamarind, mangosylt (okej slängde mest in den i denna ”övrigt”-kategori) och tre sorters buljong! Närmare bestämt grönsaks, svamp och umami. Glömde ta med tomatpurén, men den finns såklart också här hemma.
 

 
Men syra då? Hur ska vi skapa syra? Med vinäger. Äppelcider, vitvins och balsamvinäger. Citron när jag lyxar till det lite. Hur klarar man sig utan dem?
 

 

Men räcker det verkligen med vinäger? Inte när man är en foodie. Klart vi måste ha lime. Men i bara en form? Nä, i limebladsform, limejuiceform, inlagd form och torkad form!
 

 

Okej, låt oss gå in på sötare ting. Nämligen honung. Det här är faktiskt inte helt och hållet mitt fel.
Två av burkarna har jag fått av en vän som tillverkar sin egna (eller håller bin eller vad man nu kallar det?), en burk fick jag av pappa i julas (kuningatar hunaja, godaste jag någonsin ätit!), en burk fick jag för den var jäst när jag jobbade i en mataffär (går inte att sälja, men är ätbar, ska dock helst användas i typ brödbak eller liknande på grund av smaken). Det faktum att jag redan hade så mycket honung hemma hindrade mig förstås inte från att köpa hem ännu fler sorter.

Men, varför har jag två sorters ljunghonung, som dessutom är så dyr? För att den ena smakade som helt vanlig honung, och jag hade läst att den skulle smaka speciellt. Så jag testade en till sort. Den smakade inte heller så spexigt. Den sista är nån grekisk variant som skulle vara blommig, men den var mest supersliskig och sirapsaktig.
 

 
Så nu närmar vi oss bakningsgrejerna. Här har vi till exempel tre sorters vaniljsocker, för att jag bara köper de andra två när jag inte hittar min favorit, Dansukker! Take it from me, den är bäst. Här har vi också rivet torkat citronskal (smakade mest bittert, köp ej), salmiakpulver, lakritspulver, smörarom, bananarom, passionsfruktssirap, kondenserad kokosmjölk och sist men inte minst, inte en, utan tre olika konsistensgivare, som agar-agar, guargum och xanthangum. Ovärderliga i vegansk bakning!
 

 

Kronan på verket får bli mina tesorter. Det här ser faktiskt väldigt fjuttigt ut nu, för jag brukade ha många, många fler. Detta är efter en enorm utrensning för några månader sedan, av saker jag ändå aldrig drack. Jag dricker inte alla dessa heller. Jag tror jag var uppe i runt 30. Här hittar vi mitt favoritte från Dilmah Exceptional, ”Rose with french vanilla”. Har ännu inte stött på en enda person som inte tyckt om det. Nej, det smakar inte parfymigt som man skulle kunna tro! Vi hittar även saltlakritste (favvo nr 2), rött naturellt rooibos, grönt rooibos, chairooibos, kamomill (blä, borde ge bort den), Earl Grey, två tester av jasminte (gillade ingen av dem) och i vanliga fall brukar jag också ha ”söt citron” hemma (favvo nr3). Köpte hem earl grey no 1 två gånger och lyckades spilla gammalt blomvatten över papperspåsen två gånger, tar det som ett tecken på att earl grey som aldrig riktigt varit min grej, kanske inte ska vara min grej.
 

 
Inte i bild:
Naturell rapsolja, olivolja, sesamolja, mandelolja. Och margarin.
Karamellfärger (två sorters blå, gul och vitamin b6 för att färga självlysande neongult!).
Socker och muscovadosocker.
Vetemjöl, teffmjöl, rismjöl, tapiokamjöl, majsmjöl och potatismjöl.
Ris, hirs, quinoa, matvete och havregryn (vanliga och glutenfria för glutenfritt bak).
 

Plus antagligen tusen saker till. Phew! Det får räcka för den här gången.

Jag blev inte en björn när jag blev stor

2018-07-01

 

 
Året var 1987, när jag föddes i fel kropp. Nej, jag menar nu inte att jag är en transexuell person, men kanske transanimalisk. Kanske skulle jag egentligen fötts till en björn.
 
För, när jag var liten, fem år gammal eller så, frågade jag en dag min mamma med stor besvikelse i rösten ”Men, ska jag inte bli en björn? Inte ens när jag blir stor?”. Det var i det närmaste ofattbart, att min självklara transformation skulle utebli. Min mänskliga mamma gjorde förstås sitt bästa för att bota och lindra olyckan som drabbat mig, så hon sydde mig en märklig spökliknande björndräkt med rostbrun päls, runda Musse Piggöron och två mörka gapande hål till ögon. Det kan vara den bästa uttrycksformen för mitt egentliga jag som någonsin skådats – en otäck, felskapt björn.

Bara några år senare drömde jag istället ofta mardrömmar om nätterna, om björnar som jagade mig, som väntade utanför min sovrumsdörr, och den en gång så starka kopplingen till mitt förmodade hemrike tynade sakta bort. Det blev nog enklare så, att få avstånd till mitt eget släkte, eftersom jag ändå aldrig kunde bli som dem. Problemet var nu bara det att jag ju inte kunde bli som människor heller. Känslan av att inte höra hemma upphörde inte, även om tanken på mitt björnjag gjorde det.

Tänk så mycket enklare det hade blivit, att först födas som ett mänskobarn, gå på dagis, äta lördagsgodis, titta på tecknade filmer, ha sommarlov, och kanske till och med gå färdigt mellanstadiet, men att där någonstans, skulle sakta men säkert en mjuk brunaktig päls börja växa ut ur min tunna vita hud. Jag skulle bli bulligare och större, och först skulle det kanske vara en förvirrande känsla, rentav skrämmande, att skåda utväxten av de runda luddiga öronen på mitt huvud, och den stora svarta nosen formas i mitt ansikte. Men när förvandlingen var färdig skulle allt framstå som ytterst förståeligt för alla, som en alternativ pubertet. Jag skulle en dag äntligen få kliva ut i skogsbrynet, tacksamt vinka adjö till mina mänskliga föräldrar, och vandra iväg i horisonten för att nu leva med mig själv, mitt riktiga liv. Jag skulle lämna detta för björnar allt för komplicerade mänskoliv, med allt finkalibrerande av par- och vänrelationer, stressen över alla räkningar att betala, att ha en karriär, och andra diverse mänskliga livsmål som jag ständigt misslyckas med att lösa, med min inneboende björnlogik.

Nej, något gick fel i min skapelseprocess, saker blandades ihop under mitt sammansättande. Jag skulle egentligen lufsa runt, stor och rund i skogen med dess läkande tystnad, äta mina för björnar angivna mängder bär, lägga mig bekvämt i en mörk djup håla om hösten och sova mig bort genom hela den kalla vintern så som björnlivet påbjuder. Något säger mig att jag hade varit oerhört mycket bättre på det. Men ibland blir vi kanske aldrig det vi egentligen är, vi bara fastnar där, någonstans mitt i, i väntan på. Kvar i en rostbrun björndräkt, kikande ut ur dess mörka gapande hål till ögon.

Överlevnadstips till ”needy” otrygg-ambivalenta personer

2018-01-28

Först och främst: Förlåt dig själv.

Såhär. Du valde inte det här. Du valde inte att bli sån här. Din uppväxt och dina erfarenheter under livets gång har gjort dig sån här. Om och om igen har du traumatiserats och trasats sönder, men med mer kunskap kan du skydda och bygga upp dig själv. Du kommer bli bättre och bättre på det. Du är inte körd, eller trasig för evigt. Även du kan bli tryggt anknuten. Men när det ibland går fel på vägen, du kanske hänger kvar lite för länge i en relation, du kanske hör av dig några gånger mer än du tänkt, eller går in i en relation med en undvikande igen: Förlåt dig själv. Känn medkänsla med dig själv, visa dig själv förståelsen att det är svårt att förändras, och att det måste få ta tid. Ta ett djupt andetag, och håll ut.

Att vara ”needy”, ”klängig”, behövande och känslosam är tydligen det fulaste som finns idag. Nästan alla dejtingtips jag någonsin läst går ut på hur du som ambivalent ska spela sval, cool och ickebehövande, så att du ska kunna locka till dig och behålla en undvikande person. Deras beteende sätter normen för vad som är okej och önskvärt. Sluta med det. Sluta köpa konceptet, för det bygger på skam, och på att det är mer rätt att vara undvikande än ambivalent. Och det är inte sant. Du ska inte skämmas mer för att du har behov.

Någonstans läste jag ”You’re only as needy as your unmet needs”. Och det är så sant för en ambivalent. I en relation med en undvikande kommer du alltid ses som orimligt behövande, fast du är helt normalt friskt och rimligt behövande, eftersom undvikande personer inbillar sig att de inte behöver någonting alls. Men det är ju helt enkelt inte sant. Varför går de då över huvud taget in i en relation?

För om undvikande inte behövde något, varför blir de, enligt forskningen, extremt sällan tillsammans med varandra? Det hade ju varit så smidigt, att vara ihop med någon som behöver lika lite som de själva, eller hur?

Men alla människor behöver. Det är en mänsklig och rimlig sak. Undvikande kan inte bli tillsammans med varandra, och de blir inte tillsammans med trygga, för trygga står inte ut med deras avståndstagande. Nej, undvikande behöver någon som känner en starkare passion och håller fast i dem, någon som är kittet i relationen, håller ihop det hela. Undvikande behöver ambivalenta. De behöver dig. Men när du börjar bli mer trygg, kommer du inte ha tålamod med att spela med på deras regler längre heller. När du beter dig mer tryggt, kommer relationen inte att hålla. För du ska inte vara hela kittet, det ska du vara tillsammans med en partner.

Men så undrar du, varför blir då inte två ambivalenta ihop med varandra, det borde ju kunna bli helt underbart, där båda vill ses jättemycket och har förståelse för närhetsbehov och så vidare? Tyvärr fungerar det inte särskilt ofta heller. Det som händer är oftast att en av personerna blir den mer undvikande, och det beror på att otrygg attraktion baseras på distans.

Som ambivalent så dras du till känslan av distans, för det är så du lärt dig att kärlek ska kännas. Du tror att du vill ha närhet, men egentligen söker du distans, och hamnar därför om och igen med undvikande, som kan ge dig det. Att komma för nära är läskigt och känns påträngande (om det är en annan ambivalent som närmar sig dig), eller så känns det bara tråkigt och gnistlöst.

Med otrygg anknytning måste man bygga om sin bild av hur kärlek ska kännas och vad kärlek är. Det där pirret i magen du letar efter, kan rätt ofta visa sig vara en stark ångest i efterhand. Vet du hur kärlek utan ångest kan kännas, egentligen? Kanske är det dags att ta reda på det och utforska nya upplevelser av kärlek.

Alla former av otrygg anknytning grundar sig egentligen i samma starka ångest och rädsla för att bli övergiven, men man har olika strategier för det. Om man vet det, och kan se utanför sig själv, att en person som triggas kommer hantera den ångesten med sin strategi, som kanske är motsatt av din, gör det lite lättare att inte ta det personligt. Det blir helt enkelt varken särskilt lätt eller bra om den enas strategi är att dra sig undan, medan den andras strategi är att söka närhet. Eller när en person växlar väldigt mycket och oförutsägbart med sin strategi. Det blir svårt att relationera. Den här ständiga dragkampen mellan närhet och avståndstagande kallas ibland för The Anxious-Avoidant Trap, läs mer om den här.

Den första bilden i det här inlägget är menat lite på skämt och lite på allvar kan man säga. Självklart är det inte hälsosamt att kräva någons fulla uppmärksamhet dygnet runt, men för en undvikande kommer till och med de grundläggande behoven att låta som att du begär hela deras värld. Därav: Lika bra att säga att du vill ha ”allt” direkt, och skrämma bort dem! Du har blivit expert på att anpassa det du säger och gör för att fånga och till viss del behålla en undvikande. Men om du ska sluta triggas så vill du ju inte det längre, eller hur? Så det bästa tricket är att sluta låtsas som att du inte har några behov. Nu är det dags att göra motsatsen! Våga vara ”jobbig” och ”krävande”! En trygg person kommer antagligen stanna, och tycka att du är helt rimlig när du vill prata om dina känslor kring relationen, ha fysisk kontakt och umgås.

Att agera tryggt är att erkänna dina behov, respektera att de är rimliga och hälsosamma att få tillfredsställda, och att kommunicera dem. Det här kommer antagligen skrämma bort en partner eller potentiell partner om den är undvikande, men vet du vad? Det är lika bra, för det kommer aldrig fungera med dem ändå. Du kommer alltid ha känslan av att vara ”för mycket” med dem. Och det vet du redan någonstans.

Konkreta saker som gjort mig mer trygg är:

1. Läsa allt jag kommer över om anknytningsteori, för att igen och igen påminna mig om vad det är som händer och varför. Läs först Vi är våra relationer av Tor Wennerberg och fortsätt gärna med Själv och tillsammans av samma författare. Lev som du vill och inte som du lärt dig av Jeffrey Young och Janet S Klosko är en riktigt bra bok för mer konkreta övningar som gynnar många med anknytningsproblem, och mer utöver det.

2. Meditation vid ”anknytningsattacker” (tillfällen då man känner hur man faller ner i en mörk spiral av katastroftankar). Det hjälper mig att bli bättre på att snabbt upptäcka ångest i kroppen och att jag faktiskt har katastroftankar just då. Det hjälper mig att se att jag är triggad, att lugna ner mig, och säga till mig själv att jag inte håller på att dö för att en relationstråd känns skör eller ostabil för tillfället. Jag läste Eckhart Tolles Lev livet fullt ut, den är bra men något flummig säkert för många, men det finns förstås mycket litteratur på ämnet, så hitta något som passar dig.

3. Att lära mig leva lycklig som singel innan jag går in i en ny kärleksrelation. Alltså. Bygg upp ett fullt liv utöver relationer. Ambivalenta är överdrivet fokuserade på relationer (medan undvikande ofta är överdrivet fokuserade på karriär). Hitta en balans, men bygg framförallt på dina intressen och dina andra relationer till släktingar, vänner, kollegor, grannar osv. Se att det finns mer kärlek att få på fler ställen, du är inte komplett ensam och kärlekslös om din nästa relation också går dåligt. Även här hjälper meditation också med tacksamhetsövningar, och att acceptera att livet förändras, och att du får ta saker mer som de kommer. Katastroftankar kommer liksom inte hjälpa. Din kärleksrelation kanske tar slut, och då har du ett väldigt bra liv i alla fall, för det har du byggt upp. Kärleksrelationen är bara en del av det, en bonus. Hela din värld kan aldrig rasa mer pga en kärleksrelation, för att den helt enkelt inte längre är hela din värld. I och med det blir det heller inte så läskigt att gå in i en relation som du kanske senare mister, utan ett äventyr på vägen som är livet. Bra va?

4. En lång lista över vad jag söker i en partner. Hur det ska kännas, hur personen ska få mig att känna mig. Forma en ny bild i huvudet av hur en trygg kärleksrelation faktiskt skulle kännas. Respektera att andra kanske också har, iaf en mental, kanske ibland omedveten, lista. Om de drar sig undan eller gör slut, analysera inte så mycket över om du gjorde något fel, om du vet med dig att du faktiskt inte gjorde något speciellt, konstatera bara att ni inte passar med varandra av någon anledning som den kanske såg tydligare än du. Det finns många andra där ute som passar dig, som du nu kan lägga fokus på istället!

5. Hänger lite samman ihop med punkt 4, men, jag har en lista över mina varningsflaggor. Vad har jag lärt mig från förut, vad ger mig en dålig känsla i magen? Lyssna på de känslorna vid tidig dejting och se dem som grundregler, som krav som ska uppfyllas, och vara mycket hårdare på det. Det kan vara t.ex. att personen ska ta initiativ ungefär lika mycket som jag, för att det gör mig tryggare och mer bekräftad, och gör den inte det så avslutar jag relationen. Kan personen inte ge mig det jag behöver så är vi inte gjorda för varandra.
Jag slösar inte längre min tid på oengagerade personer. Jag vill inte längre ”vinna över dem” och få dem att ändå gilla mig, jag tappar intresset snabbare.

6. Dejta mycket långsammare. Vi otrygga får ofta den där ”gnistan” och vips är vi i en relation, men hur bra brukar det gå? Lär känna en persons sidor ordentligt, och har du problem med att du fäster dig snabbt vid en person om du är fysisk med den – avstå tills det känns tryggare och stabilare.

7. Känn en styrka och stolthet. Du förtjänar att få dina behov uppfyllda, och den som inte är intresserad av att göra det kan dra. De behöver inte. Och du behöver inte dem. Det är inget fel i att behöva. Det är rimligt!

För dig som känner behovet att veta mer och diskutera anknytningsteori, gå gärna med i facebookgruppen Anknytningsteori!

Några bilder att spara ner och ha som skrivbordsbakgrund kanske:

Världens godaste veganska majonnäs

2017-04-18

1 dl osötad alpro sojamjölk
2-2½ dl neutral olja
1 tsk salt
1 krm senapspulver (jag använde Colman’s)
1 krm kala namak/svart salt för en lätt äggsmak
1 krm paprikapulver
1 krm finmald svartpeppar
1 kork/1 tsk ättiksprit 12%

Mixa ner oljan i en tunn stråle i sojamjölken med stavmixer. När den tjockat till sig lite kan du hälla i kryddorna och sist ättikan, så blir den ännu tjockare.

(Om det inte fungerar beror det på att du har en oduglig stavmixer, det hände mig! Kan även vara svårare om oljan är rumstempererad och sojamjölken kall, låt mjölken stå framme en stund i sådana fall.)

Sverigefinnarnas dag och mer finsk musik!

2017-02-24

Detta inlägg får illustreras med en bild från Finlandsfärjan på väg mot Helsinki (eller kanske Sverigebåten, som man säger i Finland… Som Sverigefinsk blir det svårt att säga rätt…).

Nu var det några år sedan jag skrev om finsk musik senast på sverigefinnarnas dag, och nu har jag ju faktiskt hittat en massa mer, så nu är det dags för ett nytt inlägg! Denna gång tänkte jag dock inte begränsa mig till musik endast på finska, då det finns mycket bra (ny) musik från Finland även på andra språk.

Till exempel Vasas Flora Och Fauna som ju faktiskt sjunger på finstämd finlandssvenska! De verkar inte helt okända i Sverige, vilket ju är väldigt kul, då det inte är precis vanligt att finsk musik når ända hit. Jag blev ganska förvånad när de började figurera i sociala medier, eftersom jag fått rota i djupa vrår på youtube efter det mesta som jag hittat:

Även Månskensbonden sjunger på finlandssvenska. Tror till och med att han bor i Göteborg numera?

Någon som däremot gör musik på engelska är Jaakko Eino Kalevi. Även han verkar faktiskt en del känna till i Sverige numera. Roligt!

En av de bästa melankoliska poplåtarna låtarna jag hittade 2016 är av Rami Vierula, som också går under namnet 23:23:

Han har även ett (väldigt melankoliskt) album helt på finska som går att hitta på bandcamp:

Lake Jons känns väldigt… modernt 2010-tal och har ett mer luftigt hipstrigt folkpop/rock-sound:

Lite gladare och lite mer… åttiotal är D.I.M.H:

Och så lite dansig kommersiell Zara Larsson-aktig musik:

Och:

Younghearted sjunger däremot mjuka kärlekssånger, som den här där refrängen betyder ”Om du är min så är jag din”:

Valtter Vin kör synthig pop på finska:

En annan stor favorit är Iisa Pykäri (med I, inte litet L), med sin gulliga och ibland drömska elektronikapop, som förut var en del av gruppen Regina (som jag skrivit om tidigare), men som nu släppt eget:


Hon har även varit med i den här lite triphopiga låten med Gasellit:

Sedan måste jag faktiskt återigen tipsa om finsk reagge. Ja det låter ju spontant som en väldigt dålig idé, men finsk reagge är faktiskt riktigt bra! Finska gör sig dessutom väldigt bra i denna genre av någon anledning, mycket bättre än svenska. Låter som ett språk från ett mer fjärran land plötsligt.

Raappana:

Avslutar med helt elektronisk musik, till att börja med denna goa gamla 90-talsraven av JS16 som också producerat Bomfunk MC’s (vilket verkligen hörs):

Och så lite mer (gammal) ordentlig hård svart techno av Leo Laker:

Världens enklaste veganska kikärtspannkaka

2016-03-06

 

Älskar när mat är både billigt, gott, snabbt och relativt nyttigt!

Du behöver:
2½ dl kikärtsmjöl (rekommenderar att kolla typ orientlivs eller liknande för mycket billigare pris)
1 dl potatismjöl
1 tsk salt
3 dl vatten (tänk på att ha i mer salt om du har i mer vatten)

Vispa ihop. Låt en teflonstekpanna bli riktigt varm. Häll i massor av olja, 3 msk minst, och häll i 1 dl smet utan att vicka på pannan så blir de såhär små, tjocka och fina. Vänd när kanten börjar bli brun och fin och stek andra sidan. Klart!

Recension av feministisk porrfilm – Female Fantasy

2016-01-07

Så, det har dykt upp en ny film på den feministiska porrhimlen. Female Fantasy. 11 minuter lång av regissörerna Alicia Hansen och Zara Kjellner. Jag vill gilla den här filmen. Jag vill kunna säga att den är bra och kunna tipsa andra feministisk-heteroporrtörstande individer om något riktigt bra, men tyvärr. Om jag ska sammanfatta filmen riktigt kort så är det väl ungefär såhär: Vit smal tjej onanerar.

Betyg: FETT UNDERKÄNT.

Hur avgör man om en porrfilm är bra? Genom att att man blir upphetsad såklart. Och möjligen att den väcker fantasier vid ett senare tillfälle. Blev jag upphetsad? Nej (fantasierna kanske kommer, vem vet). Men det är ju väldigt subjektivt, och behöver såklart inte betyda att den inte är upphetsande för andra. Och den kan ju fortfarande för all del vara feministisk, vilket ju är en viktig poäng med den här filmen. Så är den feministisk? Njaäe.

 

Så, hur avgör man om en film är feministisk då? Här skulle jag vilja börja med att ta mitt egenskapade test, Ling0ntestet, till hjälp:

1. Minst lika många och långa scener med en manlig rumpa/kuk för varje kvinnlig bröstvårta/fitta som visas (kan väl för all del lägga till ”njutande ansikte” där också)
2. … i lika tilltalande ljus/vinkel/sammanhang
3. … som inte är på skämt!

Självklart måste man inte vara totalt Hitler med sekunderna på varje del, men den här filmen kommer inte ens upp i närheten av samma antal sekunder eller minuter på varje skådespelare.

I en intervju i Verkligheten i p3 pratar skaparna om att de ville att en tjej skulle få makten att ta plats i det offentliga rummet. Det har de lyckats med till viss del. Men på ett sjukt krystat sätt.

Sedan har filmen tyvärr exakt samma problem som alla andra både vanliga och ”feministiska” porrfilmer jag sett. Ni som har läst min blogg förr får ursäkta upprepningen men: Avsaknad av fokus på manskroppen. Hans ansikte, bröstvårtor, hals, rumpa, rygg, händer, lår, KUK (!). Hans stön. VART är allt MITT ögongodis?

Jag har klippt ut scenerna med killen så ni inte missar dem (blinkar man så missar man honom, typ). Och för att tydligt visa vad som är hela problemet.

 

Lite ansikte i början, så vi vet hur han ser ut. Snygg kille!

Synd att det här typ är allt vi kommer att få se av honom i resten av filmen.

Hans rumpa blinkade förbi så fort att jag hade svårt att ens hinna klippa ut en vettig bild! Och det var ju inte det mest smickrande filmandet jag sett av en rumpa direkt. Den är säkert fin egentligen!

Oooch pyttelite av hans lår. Så lite att det är svårt att avgöra vems det egentligen är ens.

 

Resten av filmen är en kavalkad av typ följande:

 

Min spontana tanke var väl ungefär ”ÄMEN HÄRREGU kan jag få slippa se fler nakna stönande tjejer på film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1”. Alltså verkligen? I ”feministisk” porrfilm 2015? Problemet är inte feministisk porr utan att den feministiska porren inte är feministisk. Eller porrig heller för den delen. Lite som att Sovjet inte var socialism, utan en diktatur.

 

Frågorna ekar i mitt huvud.

Varför är det inte hon som suger på hans bröstvårtor?
Varför stönar inte han?
Varför filmar de inte hans ansikte när han stönar?
Varför filmar de inte mer av hans kropp?
Vad är ens poängen med den här filmen?

För den fungerar inte bra, varken som porr, feministiskt förebildsmaterial eller konst för den delen. Och det är inte skådespelarnas fel. Hur ska vi komma ifrån objektifieringen av kvinnokroppen om vi aldrig byter fokus på vem som objektifieras? De lyckas verkligen inte tänka utanför ramen för hur heterosex kan skildras, och det är så otroligt tråkigt. Ja, hon är lite subjekt också, men han då? Han är ju knappt varken eller, för han är knappt med alls! Någon måste ju vara med i bild. Låt det vara en snygg man vettja.

 

Jag kräver mer!

 

På plussidan kan jag väl säga följande:

1. De har trots allt fixat snygg kille (men utnyttjar det ju inte!).
2. Det blir några få sekunder där hon ”bestämmer” lite. Men det är ju så otroligt milt gjort att det knappt märks.

 

Och då har jag inte ens klagat på ras- och klassperspektivet som andra tagit upp, eller att det känns sjukt krystat och onödigt att de ska ha sex på en busshållplats.

PS. Och efter det här kanske några säger ”Amen göre bättre schälv då!”. Och alltså ja, gärna! Hjälp mig? Jag vill regissera porrfilm! Hur börjar man? Hur gör man? Någon snygg kille som läser detta som vill ställa upp? Haha.

PPS. Här har jag några tips på musikvideos som gör ett bättre jobb på under fem minuter. Exempelvis Marina And The Diamonds låt Heartbreaker. Mmmmmmmh.

 

Vad tyckte ni om filmen?

Ett banalt pastarecept med sesamolja

2015-11-20

Får man ens göra såhär? Får man lägga upp ett recept på internet som knappt är ett recept? Nå, det är ju trots allt min blogg, och alla har vi vårt sätt att tillreda vår snabba slarviga vardagspasta på, inte sant? Se det som ett vardagsdokument. Diskbänksrealism. Som trots sin enkelhet förstås också är väldigt gott.

Nå, såhär brukar jag göra:

1. Valfri pasta, men gärna pennmakaroner eller skruv, så att osten och det andra kletar fast sig bra.
2. När pastan är kokt klickar jag i en stor klutt med carlshamns blåvita margarin eftersom det har godast smörarom och rejält med salt och peppar, och ”smörsteker” dem i någon minut tills ytan ser lite sådär härligt kladdig ut.
3. På med Heinz ketchup eftersom den är godast.
4. Kockens grönpeppar! Eftersom att den också är godast.
5. Ett berg med riven cheddarsojaost, gärna från Astrid & Aporna, men andra sorter funkar också.
6. Häller över jungfrusesamolja! Den ger en alldeles särskild sorts sötma.

Färdigt! Ät, helst på under fem minuter. Det är i alla fall vad jag brukar göra.